Millennials zijn de ‘kerngroep’ om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, aldus het Witte Huis

De Coronavirus Reactiecoördinator van het Witte Huis, Debbie Birx, richtte zich maandag tijdens een persconferentie om nieuwe richtlijnen omtrent het coronavirus aan te kondigen specifiek op de ‘millennials’ en zei dat deze millennials de “kerngroep zijn die dit virus zal tegenhouden”.

“Ik wil alleen maar spreken met onze grootste generatie op dit moment, onze millennials. Ik ben de moeder van twee millennials”, zei Birx. “Zij zijn de kerngroep die dit virus zal stoppen. Zij zijn de groep die succesvol communiceert, onafhankelijk van het opnemen van een telefoon.”

Coronavirus-reactiecoördinator Dr. Deborah Birx spreekt terwijl de Amerikaanse president Donald Trump toekijkt tijdens een persconferentie in het Witte Huis in Washington op 16 maart 2020. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

“Ze weten intuïtief hoe ze met elkaar in contact moeten komen zonder in grote sociale bijeenkomsten te zitten. We vragen hen allemaal om hun samenkomsten onder de 10 personen te houden, niet alleen in bars en restaurants, maar ook thuis”, voegde ze eraan toe.

“Zij zijn degenen die op pad gaan, en zij zullen het meeste op sociale bijeenkomsten zijn en ze zullen de minste symptomen vertonen”, zei ze ook. “Er zijn nu meer millennials dan welk ander groep dan ook en ze kunnen ons op dit moment helpen.”

Birx zei dat als de Amerikanen de nieuwe richtlijnen van de ‘White House Coronavirus Task Force’ zouden volgen om de verspreiding van het virus dat COVID-19 (pdf) veroorzaakt te vertragen, de Verenigde Staten een dramatisch verschil zouden zien in het verloop van de uitbraak.

Terwijl ze zich tot het grote publiek richtte zei Birx, “We willen echt dat mensen op dit moment gescheiden worden.”

“Om dit virus grondig aan te kunnen pakken, dat we niet kunnen zien, waarvoor we geen vaccin of geneesmiddel hebben, is het enige wat we op dit moment hebben de verbazingwekkende vindingrijkheid en het medeleven van het Amerikaanse volk.”

“We doen een beroep op alle Amerikanen om deze stappen te nemen, elkaar te beschermen en ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt”, zei Birx. “Deze richtlijnen zijn heel specifiek. Ze zijn erg gedetailleerd. Ze zullen alleen werken als elke Amerikaan dit ter harte neemt en als één land en één volk reageert om de verspreiding van dit virus te stoppen.”

President Donald Trump zei op de persconferentie dat “als we [de Verenigde Staten] echt goed werk leveren”, de sterfgevallen als gevolg van COVID-19 sterk kunnen worden verminderd in vergelijking met de situatie waarin geen maatregelen worden genomen. Verder zei hij dat geschat wordt dat de uitbraak van het coronavirus rond juli, augustus, of iets daarna, “overgewaaid is”. Trump voegde eraan toe dat de autoriteiten werken aan een “best case”, geen “worst case” scenario.

Naast goede hygiënepraktijken wordt in de richtlijnen gepleit voor ouderen en mensen met een ernstige onderliggende aandoening, zoals een serieus hart- of longprobleem, om “thuis en uit de buurt van andere mensen te blijven”. Het raadt mensen ook aan om niet naar verpleeghuizen of bejaardentehuizen of instellingen voor langdurige zorg te gaan “tenzij om cruciale hulp te verlenen”.

De richtlijnen zeggen dat mensen thuis moeten blijven als ze zich ziek voelen of als hun kinderen zich ziek voelen, en “het hele huishouden thuis moeten houden” als iemand in het huishouden positief getest is op het coronavirus.

In de richtlijnen wordt ook aanbevolen om “waar mogelijk thuis te werken of onderwijs te volgen” en “sociale bijeenkomsten in groepen van meer dan tien personen te vermijden”.

Het raadt ook af om te eten of drinken in bars, restaurants en foodcourts, en in plaats daarvan “drive-thru, pick-up of bezorgopties te gebruiken”. Mensen moeten ook “discretionaire reizen, winkeluitjes en sociale bezoeken vermijden”.

Dr. Anthony Fauci, directeur van het “National Institute of Allergy and Infectious Diseases”, erkende maandag dat sommige mensen de richtlijnen misschien te extreem vinden, maar hij beweerde dat ze “goed doordacht waren”.

“Wat ik opnieuw wil benadrukken en ik zeg het keer op keer, als je te maken hebt met een opkomende besmettelijke ziekte-uitbraak, loop je altijd achter op waar je denkt dat je bent, als je denkt dat vandaag weerspiegelt waar je echt bent”, zei hij.

“Daarom zal het altijd lijken dat de beste manier om dit aan te pakken, iets is dat een overdreven reactie lijkt”, voegde Fauci toe. “Het is geen overdreven reactie. Het is een reactie die naar onze mening evenredig is, en dat is eigenlijk de realiteit.”

“Kijk eens naar de richtlijnen. We hopen dat de mensen in de Verenigde Staten ze heel serieus zullen nemen, omdat het niet zal werken als mensen zich er niet aan houden.”

“We moeten met het hele land meewerken en samenwerken om ervoor te zorgen dat het wordt uitgevoerd”, zei hij.

Door Mimi Nguyen Ly

Volg Mimi op Twitter: @MimiNguyenLy

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN