Miss World Canada 2015 onthult waarom ze weigerde een badpak te dragen

Als u de Miss World-verkiezing in 2015 of 2016 heeft bijgewoond, dan hebt u wellicht een deelneemster opgemerkt met de naam Anastasia Lin. Zij vertegenwoordigde Canada. Hoewel u haar misschien kent om haar verdediging van mensenrechtenkwesties, weet u wellicht niet dat ze ooit weigerde een badpak te dragen nog voordat er een verbod op bikini’s bij de verkiezing was?

Anastasia Lin, geboren in China, was altijd al extravert. Op 13-jarige leeftijd verhuisde ze met haar moeder naar Canada omdat haar moeder het gevoel had dat het “westerse onderwijs” beter voor haar zou zijn dan het Chinese onderwijssysteem. Dat laatste “zou voor mij misschien een beetje te rigide zijn”, legt Lin uit aan Maclean’s.

Miss World Canada Anastasia Lin in New York City op 13 juni, 2015. (The Epoch Times | Benjamin Chasteen)

Voordat ze naar Canada verhuisde, wist ze niet dat er in het land van haar herkomst sprake was van mensenrechtenschendingen, totdat haar moeder haar informatie gaf hierover.

“Ik wist pas echt wat vrijheid was na de migratie naar Canada”, vertelde ze aan The Epoch Times.

De informatie had betrekking op de vervolging van Falun Gong (ook bekend als Falun Dafa) – een eeuwenoude methode van zelfdiscipline, waarbij assimilatie met de kosmische karakteristieken van “Waarachtigheid – Mededogen – Verdraagzaamheid” centraal staat in de beoefening.

Sinds deze meditatiepraktijk in mei 1992 bij het publiek werd geïntroduceerd, is de populariteit ervan enorm toegenomen, voornamelijk door de enorme hoeveelheid mensen waarbij hun ziekten en kwalen genazen door het beoefenen ervan.

Falun Gong beoefenaars oefenen in Chengdu City, Sichuan Provincie (©Minghui)

Op 20 juli 1999 heeft de Chinese Communistische Partij echter een ongekende vervolging ingesteld van de ongeveer 100 miljoen Falun Gong beoefenaars in het land.

De politie begon met het illegaal ontvoeren en gevangen zetten van Falun Gong beoefenaars, die gemarteld werden teneinde hen te dwingen hun geloof op te geven.

Beoefenaars die opkomen voor Falun Gong worden routinematig gearresteerd en gevangen gezet (©Minghui)

In het licht van deze door de communistische partij-geleide terreur, vertelde  Lin aan Maclean’s, “Ik dacht: ‘De Chinese regering mag hen niet demoniseren en van de buitenwereld vervreemden.’”

Ze belichtte ook hoe diezelfde partij verantwoordelijk was voor het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989, waarbij 10.000 demonstranten werden gedood door het leger, dat onder het bevel van Jiang Zemin stond.

Dezelfde partij is verantwoordelijk voor zoveel onrechtvaardigheden, zoals de mishandeling van Tibetanen in hun thuisland en de genocide op de Oeigoerse bevolking in de regio Xinjiang in het Noordwesten van China.

Lin wilde begrijpen waar het bij Falun Gong allemaal om draait, gezien het feit dat ze alleen de lasterlijke leugens van de Communistische Partij had gehoord. Na haar eigen onderzoek werd ze uiteindelijk zelf beoefenaar.

Hoewel ze zich bewust werd van de mensenrechtencatastrofe die heden ten dage in China plaatsvindt, kwam het idee om China’s geheime genocide op Falun Gong aan de wereld te onthullen met deelnames aan schoonheidswedstrijden, pas op 16 jarige leeftijd bij haar naar boven. Ze sprak toen bij mensenrechtenbijeenkomst met Nazanin Afshin-Jam, Miss World Canada 2003, die haar vertelde hoe de schoonheidswedstrijd een ideaal platform is om te spreken over kwesties die ze wil dat de wereld weet.

In 2013 schreef ze zich in voor de Miss World Canada competitie, waar ze werd bekroond met een derde plaats. Velen geloofden dat dat was omdat ze weigerde deel te nemen aan de badpak ronde.

Anastasia Lin spreekt tijdens de National Press Club op 18 dec. 2015. (The Epoch Times | Lisa Fan)

Toch was Lin blij met haar resultaat.

“De organisatie vertelde me dat ik ervoor kon kiezen niet deel te nemen, maar het zou mijn kansen op het winnen van de kroon enorm verkleinen”, zei ze. “Ik denk dat het de juiste beslissing was.”

Maar waarom weigerde Lin om deel te nemen aan die ronde?

“Ik werk in veel televisie- en filmprojecten die mensenrechtenschendingen aan het licht brengen en ik heb vaak de rol van slachtoffer”, legde ze uit.

“Voor mijn films moet ik veel mensen interviewen die seksueel misbruikt zijn in werkkampen of gevangenissen. Ik heb het gevoel dat het beeld in de ogen van die mensen die op mijn steun rekenen beeld contraproductief zou zijn voor de films, als ik mij op die manier bloot geef.”

Een jaar later in 2014 kondigde Julia Morley, de voorzitster van Miss World, aan dat de badpakkenronde was verwijderd.

“Maar het uitoefenen van druk op de organisatoren, door te zeggen dat ik niet zal paraderen in mijn bikini heeft zijn vruchten afgeworpen”, zei ze tegen Marie Claire. “Dit jaar hebben ze het hele badpakkenelement geannuleerd en heb ik gewonnen.”

It was a great pleasure to speak to the wonderful audiences at The Heritage Foundation’s President’s Club on Monday,…

Posted by Anastasia Lin 林耶凡 on Tuesday, October 16, 2018

Lin nam deel aan Miss World Canada 2015 en nam de kroon mee naar huis.

Haar vader, die in China woont, had na het winnen niet trotser kunnen zijn op haar prestatie. Totdat de Chinese veiligheidsagenten bij hem op bezoek kwamen en een cyclus van intimidatie begonnen.

Later stuurde haar vader haar een verontrustend sms-bericht dat luidde: “Je moet stoppen met wat je nu doet, anders gaan we ieder ons weegs”, vertelde ze aan The Epoch Times.

Hoewel ze bang was, weigerde ze zich terug te trekken en bleef ze zich uitspreken over de mensenrechtenschendingen in China, inclusief de bedreigingen waar haar vader mee te maken kreeg.

Vanwege haar uitgesproken mening weigerde China Lin een uitnodigingsbrief te sturen voor haar visumaanvraag die ze nodig had voor de finale van de Miss World verkiezing in Sanya, Hainan in China. Ze probeerde een vlucht naar China te krijgen via Hong Kong, maar dat lukte niet.

“China staat geen enkele persona non grata toe om naar China te komen”, vertelde de Chinese ambassade in Ottawa aan Globe and Mail.

De organisatoren van de Miss World verkiezing gaven haar later een tweede kans om aan de finale in 2016 deel te nemen die in Washington D.C. werd gehouden.

Miss World Canada Anastasia Lin in New York City op 13 juni 2015. (The Epoch Times | Benjamin Chasteen)

Er is moed voor nodig om te volharden in het opkomen voor wat men gelooft dat juist en rechtvaardig is, vooral wanneer men onder druk staat van een buitenlandse schurkenstaat.

Petje af voor Lin die dit heeft kunnen volbrengen!

 Door Jocelyn Neo 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN