Moeder uit migrantenkaravaan zegt dat ze werd gedwongen de Amerikaanse grens te bestormen

Deskundigen zeggen dat migranten worden misbruikt door socialistische en communistische groepen om open grenzen te creëren

TIJUANA, Mexico – María Luisa Cáceres ging op 25 november naar het grensgebied El Chaparral in Tijuana om de status van haar asielnummer te controleren. Ze was daar een week geleden, en kreeg toen bij een geïmproviseerde registratie-tent haar nummer: 1.537.

De groep die de registratienummers voor het aanvragen van asiel uitgeeft, is Pueblo Sin Fronteras (“Mensen zonder grenzen”). De groep is voorstander van open grenzen en heeft verschillende karavanen van Midden-Amerikaanse migranten gesteund die asiel proberen te krijgen in de Verenigde Staten.

De groep schrijft de namen van asielzoekers in een boek – elk nummer krijgt 10 namen toegewezen – en wanneer een nummer wordt omgeroepen, is dat de dag waarop die mensen de voetgangersoversteekplaats naar de Verenigde Staten binnengaan en asiel aanvragen. Ze hebben sinds maart meer dan 11.000 namen opgenomen. De Amerikaanse douane- en grensbewaking verwerkt ongeveer 100 asielaanvragen per dag in El Chaparral.

Het lijkt een goed geoliede machine voor de asielaanvragen, met NGO’s zoals Al Otro Lado (“naar de andere kant”) uit Los Angeles, die naar het kamp trekken om migranten advies te geven over de procedure en hoe ze met bepaalde vragen om kunnen gaan.

De verantwoordelijke voor de procesvoering van de organisatie, Erika Pinheiro, gaf op 19 november via een luidspreker advies in het migrantenkamp van het sportcomplex Benito Juarez.

Migranten luisteren naar uitleg asielprocedure voor de VS
Leden van de Midden-Amerikaanse migranten karavaan luisteren naar Erika Pinheiro, procesverantwoordelijke voor Al Otro Lado, die hen instrueert over het asielproces in de Verenigde Staten, in een gemeentelijk sportcomplex in Zone Norte nabij de grens tussen de VS en Mexico in Tijuana, Mexico, op 19 nov. 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Ze vertelde de migranten dat ze binnen een jaar na binnenkomst in de Verenigde Staten een asielaanvraag moesten indienen, anders zouden ze  alleen in aanmerking komen voor ‘het recht om niet uitgezet te worden’, wat veel minder voordelen heeft.

“Het is belangrijk om in aanmerking te komen voor asiel”, zei Pinheiro. “[het recht om niet uitgezet te worden] is geen weg naar een verblijfsvergunning of burgerschap. Oftewel, je krijgt dan alleen een werkvergunning; je zult de Verenigde Staten nooit kunnen verlaten; je kunt geen aanvraag doen voor je gezinsleden; je kunt niet stemmen in de Verenigde Staten. Kortom,  je zult niet worden uitgezet, maar het heeft verder geen voordelen.”

Maar, zei ze, zelfs criminelen en voorheen gedeporteerden kunnen deze status met ‘het recht om niet uitgezet te worden’ verkrijgen.

moeder uit honduras met zoon met down
Maria Luisa Cáceres (R), 42, met haar geestelijk gehandicapte zoon, beiden uit Honduras, in het migrantenkamp op sportcomplex Benito Juarez in Tijuana, Mexico, op 26 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

‘We worden gedwongen’

Toen Cáceres op 15 november haar geestelijk gehandicapte 15-jarige zoon meenam om hun asielnummer te controleren, kreeg ze te horen dat het nog drie weken zou duren voordat haar nummer zou worden omgeroepen.

Maar die dag was ook de dag waarop de organisatoren de duizenden migranten opriepen om naar de grens te marcheren. Cáceres zei dat ze niet van plan was om zich bij het protest aan te sluiten, “maar omdat we bij de karavaan horen, worden we gedwongen om mee te doen.”

“De waarheid is dat ons werd verteld dat als we niet met de karavaan meegingen, we er geen onderdeel van waren, en, moet je weten, sinds we uit Honduras vertrokken, zijn we onderdeel van de karavaan”, zei ze.

Cáceres en haar zoon raakten verstrikt in het gevecht bij de grens en ze zei dat haar gezicht nog steeds het traangas voelde dat door de Amerikaanse grenspatrouille werd gebruikt om de migranten terug te dringen die door de eerste omheining braken.

“Wat ik gisteren deed was heel riskant, ik hoop dat het niet nog een keer gebeurt”, zei ze, en beschuldigde het grote aantal mannelijke migranten die langs de Mexicaanse oproerpolitie waren gerend om de grens te bestormen. “Er zijn mensen die alleen aan zichzelf denken, ze denken niet aan de moeders met kinderen, ze denken nergens aan.”

Migranten rennen langs oproerpolitie
Migranten haasten zich langs de oproerpolitie aan de voet van een brug tussen het migrantenkamp en de voetgangersingang El Chaparral van de grensovergang San Ysidro in Tijuana, Mexico, op 25 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Cáceres was in Benito Juarez toen The Epoch Times met haar sprak. Ze had net een tent gekregen om in te slapen. Op de zijkanten van de tent staat “Abolish ICE” geklad (schaf de immigratieregels af). Hiervoor sliep ze in de open lucht, en moesten ze de kou en een stortbui verduren die een paar dagen geleden viel.

Ze sloot zich aan bij de karavaan in Honduras, omdat ze dacht dat ze de Verenigde Staten binnen kon komen en hulp kon krijgen, vooral voor haar gehandicapte kind. Ze weigerde het asielaanbod in Mexico, “want als we hier blijven, is het net alsof we in Honduras zijn.”

Ze liet haar vier andere kinderen met leeftijden van 11 to 25 jaar, thuis achter.

migranten moeder met dochter in kamp
Arlen Cruz en haar dochter Nayli Rosario in het migrantenkamp op het sportcomplex Benito Juarez in Tijuana, Mexico, op 26 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Arlen Cruz en haar man werden aangespoord om hun 2-jarige dochter, Nayli Rosario, mee naar het protest te nemen op 25 november.

“Er is mij verteld dat het een vreedzame, normale demonstratie zou zijn, zodat ik mee zou doen. Maar toen ging alles mis”, vertelde ze ons in het kamp op 26 november. “Niemand zei dat we zouden oversteken, ze zeiden alleen dat het een demonstratie was op de brug en we dan zouden teruggaan.”

Cruz zei dat haar gezin op 25 november had besloten om niet met de 1000 migranten mee te rennen naar de grens, maar terug te keren naar het kamp. Ze vertelde dat haar man al vier broers heeft in de Verenigde Staten.

“Ik wil een tijdje in Mexico blijven en dan, als God het wil, de grens oversteken”, zei ze.

‘Van te voren opgezet politiek spel’

De organisatoren van de karavaan proberen de Trump-regering en de Verenigde Staten te verzwakken, aldus Col. Fred Peterson, voormalig hoofdofficier Public Affairs van Joint Task Force North, de anti-terreur eenheid van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

“Dit is een zeer goed gefinancierde actie”, vertelde hij The Epoch Times. “Het is helemaal niet spontaan.”

De migranten zelf worden voor politieke doeleinden uitgebuit, zei hij. “Het zijn gewoon pionnen in een politiek, geënsceneerd spel.”

Hij had al geanticipeerd op het feit dat de organisatoren de migranten opzettelijk in gevaarlijke situaties zouden brengen om een ​​incident te veroorzaken dat zou kunnen worden misbruikt als propaganda tegen de Verenigde Staten.

“Ik verwacht van ze dat ze een voorval organiseren waarbij doelbewust onschuldige slachtoffers vallen”, zei hij.

Migranten Mexico VS rennen
Migranten haasten zich naar de Amerikaanse grens nabij de voetgangersingang El Chaparral bij de grensovergang San Ysidro in Tijuana, Mexico, op 25 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Kinderen in de frontlinie

Kirstjen Nielsen, nationaal veiligheidsexpert en minister van Binnenlandse Veiligheid, verdedigde het gebruik van traangas door Border Patrol tijdens de stormloop naar de grensomheining op 25 november en beschuldigde de organisatoren van de karavaan ervan vrouwen en kinderen naar de frontlinie te duwen.

“Het blijkt dat het beperkte aantal vrouwen en kinderen in de karavaan in een aantal gevallen door de organisatoren wordt gebruikt als een ‘menselijk schild’ wanneer ze worden geconfronteerd met wetshandhavers”, schreef Nielsen in een bericht op Facebook op 26 november.

“Ze worden door de organisatoren van de karavaan in gevaar gebracht, zoals we eerder zagen aan de grens tussen Mexico en Guatemala. Zo worden kwetsbare mensen in gevaar gebracht.”

Nielsen zei dat de karavaan in het Mexicaanse Tijuana en Mexicali, 8.500 leden heeft, en meldt dat er ook meer karavanen onderweg zijn.

Migranten beginnen zich terug te trekken
Migranten trekken zich terug, nadat de Amerikaanse handhavers traangas gebruiken om hun pogingen illegaal de Verenigde Staten binnen te dringen, af te weren. Net ten westen van de San Ysidro-grens in Tijuana, Mexico op 25 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Een maand geleden zei vicepresident Mike Pence dat hij inlichtingen van buitenlandse partners heeft die wijzen naar linkse groepen die achter de karavanen zitten.

“Wat de president van Honduras me vertelde is dat de karavaan werd georganiseerd door linkse organisaties, politieke activisten in Honduras, en hij zei dat het werd gefinancierd door externe groepen, zelfs vanuit Venezuela”, vertelde Pence op 26 oktober aan Fox News.

Een video die op 25 november op de Facebook-pagina van Netnoticias.mx is geplaatst, toont een Mexicaanse politieman die de migranten smeekt niet naar de leiders van de karavaan te luisteren – die hen zeiden de kinderen vooraan te zetten.

“Laat ze je niet voor de gek houden! Laat ze niet tegen je liegen! Deze leiders; het enige dat ze doen is jullie families in gevaar brengen. Omdat ze zeggen ‘ga naar voren'”, kan je de man in het Spaans horen zeggen. “Vertrouw de leiders niet. Ze zijn jullie aan het hersenspoelen.”

migranten klimmen over grens hek
Migranten breken door de grensovergang met de Verenigde Staten net voorbij de oostelijke voetgangersingang van de San Ysidro-grens in Tijuana, Mexico, op 25 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

De officier voegt eraan toe dat het “laf” is om kinderen naar de frontlinie te sturen.

“Als jullie naar ze luisteren en je kinderen naar voren brengen, als er iets ergs met de kinderen gebeurt, zul je daarmee moeten leven. Het is niet hun schuld. Luister niet naar deze man en die andere man daar.”

De burgemeester van Tijuana, Juan Manuel Gastélum, zei in een persconferentie op 27 november dat de ouders van migranten onverantwoord hebben gehandeld op 25 november.

“Hoe is het mogelijk dat een vader, een moeder, zo harteloos zijn en hun kind in gevaar kunnen brengen?”, zei Gastélum. “Er zijn daar een paar gruwelijke foto’s gemaakt, van een moeder die haar kinderen probeert terug te trekken, om ze te redden van het traangas, maar wie brengt ze daar naartoe? Die leiders, die de karavaan het hele land doorbrengen, stellen ze bloot aan gevaar door het hele land.”

Migranten geëxploiteerd

Trevor Loudon, een erkend expert in het veld van communistische groeperingen en een medewerker bij The Epoch Times, zei dat de migranten worden uitgebuit door Pueblo Sin Fronteras en andere socialistische en communistische groepen die de Amerikaanse grenzen willen ontmantelen.

“Het Amerikaanse publiek begrijpt niet hoe erg deze [migranten] worden uitgebuit”, zei Loudon. “Ze hebben alles hiervoor opgegeven en een enorme tocht afgelegd en nu zullen ze in principe gewoon achter worden gelaten en daar zitten. En het enige wat zal gebeuren, is dat ze worden gebruikt als kanonnenvoer, voor geweld, of voor fotomogelijkheden.”

Loudon zei dat de organisatoren weten dat de Verenigde Staten niet kunnen toestaan ​​dat duizenden migranten ongecontroleerd binnen zouden stromen – dit zou een eindeloze stroom veroorzaken “en zou het land in feite ruïneren.”

“Hoe wreed om mensen op die manier te exploiteren, in de wetenschap dat de Amerikanen ze niet binnen kunnen laten”, zei hij. “Hoe dan ook, deze mensen worden gewoon gebruikt als pionnen.”

Hij zei dat Pueblo Sin Fronteras gerund wordt door Emma Lozano, die afkomstig is van een zeer bekende familie binnen de communistische partij in Chicago.

“Ik weet dat ze vanaf het begin een zeer actieve rol hebben gespeeld bij het aansporen van de karavaan”, zei Loudon.

kampement van de migranten bij sportcomplex tijuana
Een weergave van een deel van het sportcomplex waar momenteel 5.150 migranten wonen in de wijk Zona Norte in Tijuana, Mexico, op 24 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

In het migrantenkamp in Tijuana, waar meer dan 5.150 migranten in een stoffig sportcomplex zijn gepropt, worden communistische propaganda  flyers uitgedeeld.

In één Spaanstalige flyer, die in de nacht voor de mislukte bestorming van de grens aan migranten werd uitgedeeld, staat: “Open de grens of we breken hem af! Iedereen moet worden binnengelaten!”

De folder werd gedrukt door BAMN, een communistische organisatie uit Californië die zichzelf beschrijft als een “Coalitie ter bescherming van positieve discriminatie, immigrantenrechten en integratie en te vechten voor gelijkheid met alle noodzakelijke middelen.”

De folder is een strijdkreet voor de migranten om bij elkaar te blijven totdat hun doelen zijn bereikt, inclusief de boodschap: “Trump moet weggaan of verwijderd worden MET ALLE NOODZAKELIJKE MIDDELEN.”

Migranten in kampement bij sportcomplex tijuana
Leden van de Midden-Amerikaanse migrantenkaravaan kamperen op een gemeentelijk sportcomplex in Zone Norte nabij de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico in Tijuana, Mexico, op 19 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Een tweede flyer geschreven door de Communistische Partij van Mexico in Baja California, werd de avond daarna uitgedeeld. Het enkele blad, met een hamer en sikkel in de rechterbovenhoek, roept de migranten op: “Laten we actief zijn en solidariteit en verweer organiseren tegen elke nationalistische of overheidsaanval.”

Het gaat verder met: “Uw strijd is onze strijd. … Het is niet genoeg om alleen het land te verlaten, we moeten ons ook organiseren voor een revolutionaire strijd om onze verblijfsplaats te transformeren.”

In de flyer staat ook dat de migranten vluchten “uit de maatschappij die wordt geregeerd door kapitalisten”, en beschuldigt de Verenigde Staten van de omstandigheden in Midden-Amerika.

Loudon zei dat de groepen achter de flyers de migranten proberen te verenigen door bij hen een gevoel van ongenoegen aan te wakkeren.

“Dat dit een kwestie is van burgerrechten en dat president Trump een tiran is door de poging deze mensen de toegang te ontzeggen”, zei hij. “En dat ze het verdienen om naar Amerika te gaan, omdat Amerika in feite de vreselijke omstandigheden heeft veroorzaakt in hun eigen land.”

In werkelijkheid hebben de meeste landen in Latijns-Amerika, volgens Loudon, marxistische, socialistische of ex-guerrilla regeringen, die toe hebben gestaan dat bendes en drugskartels de macht hebben overgenomen.

“Dus de meeste problemen in Latijns-Amerika komen niet door de Verenigde Staten, ze komen door de langdurige periode van marxisme, criminaliteit en inmenging van de Cubanen, Chinezen en Sovjets, waardoor in de meeste landen ten zuiden van de V.S. fundamentele chaos en armoede is gecreëerd – en dan geven ze Amerika de schuld, zoals gewoonlijk.”

Pueblo Sin Fronteras heeft niet gereageerd op verschillende verzoeken om commentaar.

Man uit Honduras migrant
Abel Noe Ratcliff-Ponce, 28, uit Honduras, in het migrantenkamp van het sportcomplex Benito Juarez in Tijuana, Mexico, op 26 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Plannen wijzigen

Verschillende migranten waar The Epoch Times mee sprak, toonden de teleurstelling en zeiden dat ze net zo goed terug in Honduras hadden kunnen zijn.

Abel Noe Ratcliff-Ponce zei dat hij dacht dat hij de Verenigde Staten zou kunnen binnenkomen, omdat hij thuis in Honduras een zieke baby heeft. Hij zei dat hij met zijn 17-jarige neef was meegekomen, die al door organisatoren van de karavaan naar de grenspost van de Verenigde Staten is gebracht als onbegeleide minderjarige.

“Waarom zou ik hier blijven? Ik kan beter teruggaan naar mijn eigen land”, zei Ratcliff-Ponce. “Het is hier hetzelfde als in Honduras. Waarom zou ik hier blijven zonder mijn familie? Ik kan net zo goed teruggaan naar mijn land – waar mijn familie is.”

De Guatemalteekse Luis Conde, 48, is ongeveer twee weken in Tijuana geweest. Hij zei dat hij niet van plan is om asiel aan te vragen in de Verenigde Staten, omdat “ze het mij niet zullen geven”.

“Als ze geen papieren geven, alles of niks dan maar, ik waag de sprong – daar twijfel ik niet aan”, zei hij op 26 november. “Als je een opportunist bent, moet je de kansen grijpen die voorbij komen, en als ze komen en je ziet dat er geen gevaar is, bam, dan ben je er.”

 

Guatemala migranten wachten op voedsel
Luis Conde (46) uit Guatemala staat op 26 november 2018 in de rij voor voedsel buiten het migrantenkamp in het sportcomplex van Benito Juarez in Tijuana, Mexico. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Nielsen zei dat 90 procent van de karavaanleden niet voldoet aan de criteria voor asiel. Slechts 9 procent van de Centraal-Amerikanen die de Verenigde Staten binnenkomen en asiel aanvragen, krijgt dergelijke bescherming van een federale immigratierechter.

“De meeste van deze migranten zijn op zoek naar werk of om zich te voegen bij een gezin dat zich al in de Verenigde Staten bevindt”, zei Nielsen. “Ze hebben allemaal meerdere kansen op bescherming geweigerd in Mexico of bij de UNHCR, het VN-vluchtelingenbureau. Werk zoeken of gezinshereniging zijn geen grond voor asiel volgens onze wetten of internationale verplichtingen.”

Veel van de mannen in de karavaan hebben gezegd dat ze de Verenigde Staten niet legaal zullen binnengaan om asiel aan te vragen.

“Het is tijdsverspilling. Het is een proces dat maanden en jaren duurt – dat is lang”, zei de 26-jarige Marco Gómez uit Honduras.

Gómez vertelde The Epoch Times op 24 november dat hij van plan is om te wachten tot een verwachte groep van 20.000 migranten in Tijuana arriveert en om dan massaal de Verenigde Staten binnen te gaan.

“We zullen bij elkaar blijven en sterk zijn, en vervolgens doorgaan naar de VS”, zei hij. “Vreedzaam, zoals mensen die van het ene land naar het andere gaan. Marcherend.”

Frank Martinez, die met zijn vader reist, zei dat ze illegaal zullen gaan oversteken.

“Ik persoonlijk, en ik weet dat veel mensen hetzelfde zullen proberen te doen – illegaal oversteken … Ik zal illegaal binnenkomen”, zei hij. “Omdat we een beter leven willen en ik heb haast.”

Hij zei dat Mexico hem asiel heeft aangeboden, maar hij gaat er niet op in.

“Het is niet mijn bedoeling om hier te blijven, in dit land. Mijn doel is de Verenigde Staten.”

Amerikaanse leger patrouille bij grens mexico
Het Amerikaanse leger patrouilleert langs de grensovergang tussen de Verenigde Staten en Mexico in Friendship Park, San Ysidro, Californië op 15 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Wat nu

Op een persconferentie buiten het migrantenkamp op 27 november, bleef een vertegenwoordiger vaag over toekomstige plannen, maar zei dat hij wil dat de wereld ziet “dat wij hier in Tijuana bestaan, en dat we hier in Tijuana in ellende leven.”

“En als het opnieuw gebeurt, kunnen we geen beslissingen nemen als onze partners achterin niet die beslissing nemen. Als ze besluiten om nog een vreedzame demonstratie te houden, dan zal het opnieuw gebeuren. Zo niet, dan zullen we blijven vechten voor asiel”, zei de leider.

Loudon zei, dat met de meeste communistische groepen in Californië die nu actief betrokken zijn bij de karavaan, te verwachten dat er meer incidenten zullen plaatsvinden. “Om het probleem in de media te houden … reken erop dat sommige mensen de grens oversteken en actief problemen gaan veroorzaken.”

Maar de oplossing van het probleem is grotendeels afhankelijk van de reactie van Mexico, die tot nu toe verdeeld is.

“Je kunt niet zomaar Mexico ingaan als je daar zin in hebt, dus de Mexicanen hebben dit laten gebeuren”, zei Loudon, met het oog op de karavaan die in staat was om Mexico binnen te trekken en vrijwel ongehinderd naar Tijuana kon reizen.

“Mexico denkt dat het in zijn recht staat om haar eigen problemen naar [de Verenigde Staten] te exporteren en daarmee in feite de oorlog aan Amerika te verklaren, door deze mensen het grondgebied over te laten steken, in de wetenschap van hun bedoelingen”, zei hij.

Loudon zei dat de nieuwe Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador een pro-Cubaanse socialist is, dus: “Ik zie geen enkele echte medewerking van hem komen tenzij hij absoluut gedwongen wordt.”

“Ik denk dat hij nu net doet alsof hij met president Trump samenwerkt, want Trump heeft hem echt met harde woorden toegesproken en is actief bezig de grens te sluiten. Ik denk dat [Obrador] dat met alle mogelijke middelen zal willen voorkomen”, zei Loudon.

Loudon vertelt dat hij denkt dat Trump zijn dreigement om de grens te sluiten waar zal maken – wat Mexico economisch zal raken – en uiteindelijk zullen de migranten uiteen waaieren.

“Maar het is nog steeds een groot propaganda-ding voor links over de hele wereld – iedereen vertelt hoe harteloos de Amerikaanse president is – omdat ze maar de helft van het verhaal krijgen”. zei hij.

Met vertalingen van Ileana Alescio.

Door Charlotte Cuthbertson en Kimberly Hayek

Volg Charlotte op Twitter: @charlottecuthbo

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN