Moeilijker vaarwater voor Chinese beurzen

Amerikaanse aandelen hebben twee bewogen weken achter de rug. Maar dat staat in schril contrast met de dalingen die de Chinese markten in dezelfde periode hebben geleden. Door een samenloop van omstandigheden zijn de Chinese aandelen gekelderd tot hun laagste niveau in jaren.

Vóór de plotselinge stijging van 19 oktober was de China Shanghai Composite index bijna 11 procent gedaald in de voorgaande 10 handelsdagen, en ongeveer 25 procent in vergelijking met vorig jaar. De recente dalingen zorgden dat de zwakste van de grote wereldwijde indexen van 2018, de Shanghai Composite, naar het laagste niveau daalde sinds 2014.

De koersen keerden om op 19 oktober, nadat meerdere Chinese toezichthouders beleggers hadden opgeroepen om kalm te blijven. Met name vice-premier Liu He, een lid van het Politburo en de hoogste economische adviseur van de Chinese communistische leider Xi Jinping.

Dat doorbrak de reeks van vier dagen continu verlies voor de Shanghai Composite, die met 64 punten (2,6%) steeg,  bij sluiting. De index sloot de week af met 2,1 procent.

Liu probeerde investeerders te kalmeren door verschillende onderwerpen aan te halen. Hij bagatelliseerde de impact van de voortdurende handelsoorlog tussen de V.S. en China door aan te kondigen dat de twee landen “nu contact met elkaar hebben”, aldus een rapport van Xinhua, de Chinese staatsmedia. Over instortende aandelen zei hij, “correcties en uitverkoop op de aandelenmarkt zijn goede investeringsmogelijkheden voor de lange termijn en een gezonde ontwikkeling van de aandelenmarkt.”

Liu smeekte ook de banken om kleine en grote particuliere bedrijven te ondersteunen, door “nauwkeurige en effectieve maatregelen uit te werken”.

Liu’s verklaringen kwamen vlak voordat er meer slecht nieuws bekend werd gemaakt. Het National Bureau of Statistics publiceerde officiële cijfers waaruit bleek dat het BNP in het derde kwartaal met slechts 6,5 procent groeide, de laagste kwartaalgroei sinds de laatste financiële crisis.

In de voetsporen van Liu spraken ook andere toezichthouders zich uit ter ondersteuning van de Chinese economie, waaronder gouverneur Yi Gang van de centrale bank, het hoofd van verzekeringen en bankwezen, Guo Shuqing, en effecten toezichthouder Liu Shiyu. Daarnaast heeft de toezichthouder voor het bankwezen in China (CBRC) nieuw ontworpen richtlijnen onthuld om banken meer speelruimte te geven om te beleggen op de Chinese aandelenmarkt, waardoor de eerdere tendens van strikter risico management wordt omgedraaid.

 

Shanghai Composite Index
(grafiek door Epoch Times)

De perfecte storm

De gebeurtenissen van 19 oktober waren een goed gecoördineerde inspanning van verschillende toezichthouders om het bloeden van de beurs te stelpen. Maar of het positieve sentiment langer aan zal houden dan één handelssessie is nog de vraag.

De verkoop van Chinese aandelen is aangewakkerd door een aantal omstandigheden. Belangrijke factoren zijn onder andere de handelsoorlog met Washington, de somberheid ten aanzien van grote ‘tech’ bedrijven (wat niet alleen op de Chinees markt zo is), zorgen over Chinese consumentenbestedingen en zwakke valuta. Helaas lijkt geen van deze aanjagers op korte termijn te veranderen.

Een van de onderwerpen die minder aandacht kreeg, was de onderliggende zwakte van de Chinese ‘tech’ giganten.

Hoewel het er op een gegeven moment op leek dat Tencent niks fout kon doen, heeft de gigant in mobiele telefonie en ‘gaming’ onlangs toch moeilijkheden gekregen. Het bedrijf is verstrikt geraakt in de grote wereldwijde neerwaartse spiraal van technologieaandelen. Chinese regelgeving op ‘gaming’ heeft ook een negatief effect gehad; Tencent rapporteerde onlangs zijn eerste daling van kwartaalwinst in bijna 13 jaar.

‘Gaming’ is de eerste levensbehoefte van Tencent. Maar de groei werd vorige maand belemmerd door een besluit van Peking om de goedkeuring van nieuwe games verder te beperken, het aantal nieuwe game-releases te limiteren en de hoeveelheid tijd die kinderen games mogen spelen aan te pakken. Vorige maand kondigde Tencent een herstructurering van divisies aan om meer aandacht te besteden aan ‘cloud computing’ en diensten voor bedrijven en zakelijke opdrachtgevers.

De tuimelende binnenlandse markten hebben ook de Chinese yuan naar de kritische grens van 7 yuan per Amerikaanse dollar gedreven, een niveau dat we de afgelopen tien jaar niet meer hebben gezien. De binnenlandse problemen van China zouden de yuan verder kunnen verlagen en opnieuw kritiek vanuit de Verenigde Staten kunnen veroorzaken – een zwakkere yuan verlicht de impact van de handelsoorlog door de Chinese export goedkoper te maken.

“Tot nu toe denken we dat de impact van de heffingen min of meer zal worden gecompenseerd door de daling van de yuan. Volgend jaar zullen we wat meer tegenwind gaan zien als de heffingen stijgen. De economie vertraagt, maar vooral door binnenlandse factoren”, zei econoom Chang Liu van Capital Economics tegen CNBC op 18 oktober.

Het ergste moet nog komen

Verbazingwekkend genoeg is de impact van de handelsoorlog van president Donald Trump met China nog niet zichtbaar in de economische cijfers.

“Er is nog geen echte impact van de handelsoorlog geweest”, vertelde Andrew Polk van het in Peking gevestigde consultancy bureau Trivium aan de Financial Times. “Er komt steeds weer een nieuwe ronde van heffingen die handelaren voor willen blijven.”

In de eerste negen maanden van 2018 is de Chinese export zelfs met meer dan 14 procent toegenomen ten opzichte van 2017, wat gedeeltelijk werd veroorzaakt door de daling van de Chinese valuta ten opzichte van de dollar.

De economische groei van China zou nog harder afgeremd kunnen worden, omdat begin volgend jaar meer Amerikaanse heffingen ingaan. Elke poging om de economische groei te stimuleren, zou de recente inspanningen ter bevordering van de financiële verantwoordelijkheid weer ongedaan kunnen maken. Peking wacht ook nog een zware strijd in zijn handelsoorlog met de Verenigde Staten en de stijgende Amerikaanse rentetarieven.

Een ander joker op de Chinese aandelenmarkten is het risico op margin calls, waardoor de uitverkoop van aandelen van kwaad tot erger wordt. Bloomberg schat dat meer dan €525 miljard aan Chinese aandelen als onderpand dient voor leningen, een niveau dat 11 procent van de totale beurswaarde van China.

Dit zijn geen individuele beleggers die lenen met een marge, maar bedrijven die hun beperkte aandelen hebben gebruikt als onderpand voor extra financiële ruimte.

“Minimaal 144 Chinese bedrijven hebben meer dan de helft van hun aandelen beleend, vaak doordat oprichters hun belang gebruiken om contanten in te zamelen”, aldus gegevens van Bloomberg, die opmerkte dat bijna de helft (60 bedrijven) de waarde van hun aandelen met meer dan 50 procent hebben zien dalen dit jaar.

Een dalende markt zal bedrijven dwingen om hun als onderpand gebruikte aandelen te verkopen, wat de uitverkoop nog verder aanwakkert.

Een aantal van de beleidswijzigingen die vorige week zijn doorgevoerd, hebben de banken en investeringsmaatschappijen in China voorbereid om een ​​breed scala van beursgenoteerde ondernemingen te ondersteunen. Beleidsmakers maken zich ongetwijfeld zorgen over een mogelijk voortgang van de neerwaartse spiraal op de aandelenmarkt.

Maar beleggers zullen snel doorhebben dat het redden van Chinese markten meer dan retoriek vereist.

Door Fan Yu

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN