Muziek Therapie: Heilzaam voor lichaam en geest

Toen een 9 millimeter kogel zich door de schedel boorde van de Amerikaanse Afgevaardigde Gabrielle Giffords en de linkerkant van haar hersenen openscheurde, veroorzaakte dit grote schade aan het spraakcentrum in haar hersenen. Na de mislukte moordpoging verloor ze haar spraakvermogen.

En hoewel Gliffords het woord ‘light’ niet kon uitspreken, kon ze wel de volgende zin zingen: “This little light of mine, I’m going to let it shine.”

Met de hulp van een muziektherapeut kon Giffords nieuwe verbindingen maken in haar hersenen. Muziek maakt gebruik van beide hersenhelften, en door te zingen bouwde ze een spraakcentrum in het onbeschadigde deel – iets dat geen enkele medicijn kan. En hoewel Giffords niet meer zo welsprekend of spraakzaam is als voorheen, heeft ze wel haar spraakvermogen teruggekregen.

Het spraakherstel van Giffords is geen alleenstaand geval. Verschillende culturen over de hele wereld gebruiken al sinds mensenheugenis muziek als een methode van genezing. In het Chinees is het karakter voor medicijn voortgekomen uit het karakter voor muziek. Volgen de traditionele Chinese geneeskunde komen verschillende tonen overeen met de verschillende organen en verschillende systemen van het lichaam.

Muziek als therapie is zeker niet het standaardprotocol in de moderne geneeskunde. Het wordt echter wel al decennialang geaccepteerd als therapie. In 1944 al werd een academisch programma opgezet om muziektherapeuten op te leiden aan de Michigan State University. Muziektherapie wint aan terrein omdat onderzoek er regelmatig de waarde van aantoont; voor de behandeling van  gewichtsverlies, psychische stoornissen of zelfs kankerbehandeling.

Muziektherapie kan ook autistische kinderen helpen om communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Het kan de motorische functies bij Parkinsonpatiënten helpen verbeteren en het kan zelfs dienen als natuurlijke pijnverlichter. Dat zegt de American Music Therapy Association, die meer dan 5.000 muziektherapeuten vertegenwoordigt.

Het kan baby’s die te vroeg werden geboren helpen bij het verbeteren van hun slaappatroon en het zwaarder worden. Jayne Standley, is een professor in muziek, aangesteld aan de medische faculteit van de Florida State University. Met haar onderzoek ontdekte ze dat als vroeggeboren baby’s iedere keer dat ze begonnen te drinken, een slaapliedje hoorden, deze baby’s gemiddeld 11 dagen eerder van de intensivecare afdeling af konden in vergelijking met vroeggeboren baby’s die geen muziek te horen kregen.

Volgens ‘the National Institutes of Health’, kan muziek bijdragen tot verschillende vormen van herstel en is het een “goedkope behandeling die vaak helpt om pijn na een chirurgische ingreep of behandeling te verlichten, zowel acuut alsook chronisch”.

Een rapport dat in 1993 gepubliceerd werd in de Journal of Music Therapy stelde dat het luisten naar muziek ook cortisol kan verminderen, een hormoon dat buikvet doet vormen als er veel van aanwezig is.

Muziektherapiebehandelingen variëren van luisteren naar muziek, tot zelf zingen en liedjes schrijven, of bewegen op muziek. Het hangt af van wat een persoon nodig heeft.

Zij die niet kunnen spreken

Jacqueline Birnbaum, een ervaren muziektherapeut aan het Nordoff-Robbins Center voor muziektherapie van de Universiteit van New York, is gespecialiseerd in het helpen van kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsachterstand. Zij zei dat muziek mensen die niet kunnen spreken kan helpen om te leren communiceren of hen kan helpen communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

“Een kind is misschien non-verbaal, maar je kunt een gesprek voeren met muziek”, zei Birnbaum.

Kinderen kunnen bijvoorbeeld een bepaald ritme leren te kopiëren. Daarna kunnen zij de leiding  nemen in het spel, de therapeut doet hen dan na. Ze benadrukte echter dat muziek geen wonderpil is. Het is een hulpmiddel waarmee haar cliënten hun uitdrukkingsvermogen kunnen vergroten.

“We genezen de mensen misschien niet, maar we proberen hun potentieel te ontwikkelen”, voegde ze eraan toe.

Dementie

Muziek uit ons verleden kan ons ook toegang verschaffen tot het langetermijngeheugen. Vooral bij mensen met ernstige dementie kan muziek emoties en herinneringen activeren die anders verloren gaan.

Dan Cohen, een maatschappelijk werker en oprichter van de non-profitorganisatie ‘Music and Memory’, helpt ouderen aan de muziek waar ze het meest van houden via gepersonaliseerde iPod-afspeellijsten. Hij zei dat muziek ouderen met dementie tot rust kan brengen. Zo vermindert de behoefte aan kalmerende middelen en dat helpt hen weer contact te maken met dierbaren.

“Muziek kan een aanvaardbaar alternatief zijn voor vaak schadelijke antipsychotica”, zei hij. “Je herkent je familieleden misschien niet meer … maar de muziek helpt je [vergeten herinneringen op te roepen], herinneringen op te halen en houdt je in contact met mensen om je heen.”

Naar een gepersonaliseerde afspeellijst luisteren maakte een groot verschil voor de bejaarde moeder van Dave Roth, zij had Alzheimer. Toen ze net 80 was, was de ziekte zo ver gevorderd dat ze slechts vier dingen kon uitspreken, herinnert Roth zich. Toen hij haar echter naar opnames van haar favoriete religieuze muziek liet luisteren, kon ze meezingen met de teksten.

Kanker en emotionele genezing

Onderzoek toont aan dat muziektherapie ook kan dienen als ondersteunende behandeling bij kankerpatiënten.

Een onderzoek uitgevoerd door het Universitaire Ziekenhuis van Cleveland wees uit dat muziektherapie biologische reacties zoals hartslag en bloeddruk kan beïnvloeden en ook het immuunsysteem kan versterken. Muziektherapie kan ook benauwdheid en angst verminderen en bijdragen aan het beheersen van pijn en ongemak.

Maria Logis kreeg bijna 20 jaar geleden de diagnose van stadium 4 non-Hodgkin-lymfoom en later schildklierkanker. Ze is momenteel hersteld van beide kankers, en hoewel ze een operatie aan haar schildklier nodig had, hoefde ze nooit chemotherapie of een operatie te ondergaan.

Logis schrijft haar herstel toe aan een verscheidenheid aan factoren, waaronder veranderingen in het voedingspatroon, maar zei ook dat muziektherapie zeker heeft geholpen. Ze zei dat haar muziektherapeut, die ze vanaf de eerste dag na haar diagnose bezocht, haar hielp om positieve emoties te voelen in die zware tijden.

“De eerste keer dat ik hem zag, was leuk. Ik moest erom lachen”, zei ze.

“Ik had zoveel zorgen, benauwdheid, angst, en wanhoop dat die paar minuten dat ik kon lachen, geholpen hebben om deze vreselijke zwarte wolk waar ik onder gebukt ging, weg te krijgen”, zei ze.

De sessies gaven haar ook emotionele veerkracht. “De tweede keer dat ik hem ontmoette, huilde en huilde en huilde ik.  Ik kon mijn angstgevoelens uitten voor artsen en de behandelingen”, zei ze.  “Muziektherapie gaat diep en zet een proces in gang dat emoties heelt”.

June Fakkert heeft bijgedragen aan dit rapport.

Door Amelia Pang

Kijk ook naar

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN