Mysterieuze grotten in Oostenrijk stellen onderzoekers voor raadsels

Bestonden er 10.000 jaar geleden tunnelboormachines?

In het oosten van Stiermarken in Zuid-Oostenrijk zijn er grotten die onderzoekers in verwarring brengen: de tunnels zijn meer dan 10.000 jaar oud en, volgens de onderzoekers, “waarschijnlijk gebouwd met machines”. Wie — of wat — had 10.000 jaar geleden tunnelboormachines en legde dit labyrint van gangen aan? En waarom?

Slechts een fractie van de grotten in Stiermarken zijn bekend, maar wat de wetenschappers hebben onderzocht en in kaart hebben gebracht is voldoende om ze voor een schijnbaar onoplosbare puzzel te plaatsen:

Wie of wat heeft deze grotten gebouwd?

Hermann Retter, een lokale ondernemer, herinnert zich: “Als kinderen slopen we daar binnen en hebben we deze gangen verkend.” De afgelopen jaren hebben speleologen in totaal 800 plaatsen verkend en gedocumenteerd.

Alleen al in het noordoosten van Stiermarken, in de regio’s Stubenberg, Pöllau en Vorau, zijn er “meer dan acht kilometer begaanbare gangen”, zei historicus Heinrich Kusch. Maar in zijn totaliteit bekeken is er slechts een fractie van de ondergrondse grotten en gangen verkend.

Passage in the “Frauenhöhle” near Kaindorf in Eastern Styria, Austria. Photo ©Heinrich Kusch, courtesy of Heinrich Kusch.

Posted by Wanjina DreamRaisers WorldWide Club on Monday, December 21, 2015

Een doorkijk in de “Frauenhöhle” bij Kaindorf in Oost-Stiermarken.

De reden waarom de grotten zijn gemaakt is onbekend. Waar de onderzoekers echter het meest over verrast zijn, is de leeftijd en de manier waarop de tunnels zijn gegraven. Hoewel de exacte leeftijd onduidelijk is, zei de historicus: “We hebben een indicatie en dat is meer dan 10.000 jaar.”

Prehistorisch staal en tunnelboormachines?

Ondanks hun hoge ouderdom zijn de grotten en gangen met een fascinerende en mysterieuze precisie gegraven. Historici, speleologen en tunnelbouwers zijn het erover eens: Hier waren machines aan het werk. Maar wie had 10.000 jaar geleden de kennis en vaardigheden om tunnelboormachines te gebruiken?

Het staat vast dat deze precisie moeilijk te geloven is voor het stenen tijdperk, aldus Kusch. “We hebben deze gangen gescand tot een nauwkeurigheid van 0,2 millimeter en kunnen zien dat er slechts afwijkingen van 16 millimeter op meterslange stukken zijn. Dat is zelfs met de machines van vandaag zo goed als onmogelijk. ”

Bovendien zei Kusch in een interview dat de onderzoekers bij het verkennen van de gangen een uiterst moderne staallegering “gemengd met wolfraam, titanium en molybdeen” vonden.

Posted by Dorian Steidl on Tuesday, July 7, 2015

De precisie van de tunnels is nauwelijks haalbaar, zelfs met moderne machines.

Maken de ondergrondse tunnels deel uit van een wijd vertakte rivier? Sommige gangen kunnen bijvoorbeeld door (stromend) water in hun huidige vorm zijn uitgeslepen, maar dat verklaart niet waarom sommige gangen meterslange, rechte delen hebben en andere niet.

Ongelooflijke precisie, zelfs voor moderne technologie

Ook zou de watertheorie niet verklaren waarom alleen bepaalde secties glad gepolijst zijn, terwijl andere grotwanden eruitzien alsof ze met stenen zijn gemetseld. De vraag blijft dan: wie maakte deze tunnels, en hoe?

Hoteldirecteur Ulrike Retter bezocht de grotten samen met een tunnelbouwer, die te gast was in haar huis. Ook hij “kon zich niet voorstellen hoe dat werd gedaan.”

Om zelf een beeld te krijgen van de mysterieuze tunnels, is het mogelijk om enkele van de grotten in de regio te bezoeken. Heinrich Kusch wil de grotten verder verkennen en een verklaring zoeken voor de onmogelijke precisie: “We zullen proberen dit mysterie verder te onderzoeken en nog meer en nieuw bewijs te vinden.”

Hoe denkt u dat deze tunnels zijn gemaakt?…

Meer over de mysterieuze grotten van Stiermarken in de video:

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN