Naar Nederland gevluchte zakenman doet oproep aan Chinese premier

Premier Li Keqiang van de Volksrepubliek China zal tijdens zijn officiële bezoek aan Nederland en België onder meer de ‘Asia Europe Meeting 2018’ bijwonen in het hart van de EU in Brussel. In schril contrast met deze conferentie op hoog niveau staat het persoonlijke verhaal van de heer Tang, een zakenman uit Shanghai die naar Nederland is gevlucht vanwege vervolging in China.

Aan het begin van het bezoek van premier Li Keqiang van de Volksrepubliek China aan Nederland doet de heer Tang Guokui, een directe oproep aan premier Li om de meer dan 200.000 juridische aanklachten die sinds mei 2015 in China zijn ingediend tegen Jiang Zemin in behandeling te nemen. Jiang Zemin was de leider van de Chinese Communistische Partij van 1989 tot 2002, en is voormalig burgemeester van Shanghai.

In die functie begon Jiang Zemin in 1999 met de grootschalige vervolging van Falun Gong beoefenaars en gaf persoonlijk leiding aan de campagne. Dit leidde tot duizenden doden en miljoenen beoefenaars die werden gearresteerd en opgesloten. Deze vervolging is tot op de dag van vandaag nog steeds aan de gang. De aanklachten eisen dat hij verantwoordelijk wordt gehouden hiervoor.

Tang vluchtte in 2013 naar Nederland om te ontkomen aan deze vervolging door de Chinese autoriteiten die zijn leven bedreigde en een voortijdig einde maakten aan een glansrijke carrière.

De heer Tang was een gewaardeerd zakenman en werd in totaal zeven keer gekozen als ‘modelwerknemer’, waarvan twee keer op nationaal niveau en vijf keer op lokaal niveau in Shanghai, en werd later adjunct-directeur van een grote onderneming.

Modelwerknemer is een felbegeerde titel in China en gaat vaak gepaard met promoties naar leidinggevende en hoge politieke functies. De titel wordt verleend door de Chinese Communistische Partij. Afdelingen van de CCP op provinciaal en nationaal niveau selecteren volgens Wikipedia de modelwerknemers in China. China Daily, een door de staat gecontroleerde media-outlet meldt dat een gekozen modelwerker “de meeste gekoesterde waarden van de maatschappij weerspiegelt in een bepaalde periode”. Momenteel zijn een aantal toetsingscriteria: patriottisme, “verering van de wetenschap” en het streven naar perfectie.

Ondanks zeven keer gekozen te zijn tot modelwerknemer, werd Tang samen met miljoenen andere Chinezen in China vervolgd vanwege het beoefenen van de traditionele meditatie-methode Falun Gong, een vorm van qigong die is gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid.

Door Alrik Hamer

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN