Nederlandse rechtbank berecht Russische leugens over vlucht MH17

In deze digitale mediawereld verspreiden despotische leugens en autoritaire propaganda zich razendsnel, met als doel emoties te manipuleren en de wil te verzwakken  om de tiran te weerstaan.

Het tegengif voor de destructieve leugens van een dictatuur in de 21e eeuw – gerechtigheid en haar bondgenoot, waarheid – reageren vaak traag. In het tijdperk van internet heeft traagheid een prijs. Traagheid genereert geen trending krantenkoppen en laat de tongen van de grote spreekbuizen niet praten, dus maken de dictators de eerste indruk en bepalen de agenda.

Maar om voormalig president John Adams te parafraseren, zijn feiten en bewijzen hardnekkige dingen, en wanneer ethische mensen gerechtigheid en waarheid nastreven, hebben harde feiten en bewijzen de macht om groot kwaad aan te pakken en misschien zelfs te straffen.

Zelfs als daders bestraffing in een rechtbank ontsnappen, kunnen gerechtigheidzoekers de bombastische leugenaars die de misdaad probeerden te verbergen openlijk aan de kaak stellen en veroordelen, en dat geldt als een overwinning in elk tijdperk.

Op 9 maart begon dit real time proces met de opening door een Haagse rechtbank van het proces tegen vier mannen welke door Nederlandse aanklagers ervan beschuldigd werden verantwoordelijk te zijn voor de vernietiging van Malaysian Airlines vlucht 17.

Drie van de aangeklaagden zijn Russisch; één is Oekraïens. Alle vier de mannen zijn lid van door Rusland geleide separatistische milities die in Oost-Oekraïne opereren. Nee, ze zijn niet aanwezig bij de rechtbank. Ze worden bij verstek berecht.

Niemand en geen enkele entiteit, zelfs niet het Kremlin, betwist deze vier feiten: op 17 juli 2014 verliet vlucht MH17 Amsterdam op weg naar Kuala Lumpur. Het burgervliegtuig vloog boven Oost-Oekraïne. Alle 298 mensen aan boord van het burgervliegtuig stierven bij het incident. De meerderheid (193) waren Nederlandse burgers.

Een vijfde feit is het predicaat van de MH17-verontwaardiging: in het voorjaar van 2014 begon er een oorlog in Oost-Oekraïne, een oorlog na de Russische invasie van de Krim in februari 2014 en de annexatie van het grondgebied in maart. Het Kremlin betwist de term “invasie” en zegt dat Rusland de Krim heeft bevrijd.

Russische propagandisten richtten aanvankelijk hun Krim-verhaallijn naar Oekraïne, Europa en de Verenigde Staten. Het Kremlin beschreef de invasies van de Krim en Oost-Oekraïne als spontane opstanden door pro-Russische separatisten. Russische elitetroepen in ongemarkeerde uniformen namen de Krim in. In de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne voerde het Kremlin een geheime oorlog in het “grijze gebied”, aangezien agenten van inlichtingendiensten en Russische “vrijwilligers” vermeende separatisten hielpen.

Ah, maar. Foto’s van mobiele telefoons toonden Russische militaire vrachtwagens die de grens overstaken. Russische artillerievuur raakte Oekraïense stellingen. Ondanks harde bewijzen van Russische militaire betrokkenheid bleven de propagandisten van het Kremlin een stap voor, door de Oekraïne, de NAVO en de Verenigde Staten altijd te beschuldigen van oorlogsmisdaden en complotten om Rusland aan te vallen. De grootse leugens waren het krachtigste strategische wapen van de Russische president Vladimir Poetin.

Nederland eiste verantwoording voor de 193 doden. Rusland reageerde met leugens. Toen de onderzoekers aantoonden dat een luchtdoelraket (‘surface to air missile’- SAM) MH17 neerhaalde, beschuldigde Rusland Oekraïne van het afvuren van de raket en beweerde zelfs dat het echte doelwit een vliegtuig was dat Poetin vervoerde. Analyse van explosiepatronen en restanten van brokstukken bewees dat de SAM een in Rusland gemaakte Buk (raketsysteem) was. Het Kremlin beweerde dat Oekraïne deze had veroverd. Vluchttraceeranalyse bewees dat de raket werd gelanceerd vanuit pro-Kremlin separatistisch grondgebied. Het Kremlin ventileerde – nog een NATO-leugen. In mei 2018 verkregen Nederlandse onderzoekers bewijs dat de Buk-raket een model was dat alleen Russische troepen bezitten.

Onbetwistbaar bewijs verbindt de verdachten met de leiders van het Kremlin. In november 2019 bevestigden de onderzoekers dat de Oekraïense inlichtingendienst digitale onderscheppingen had om te verifiëren dat de functionarissen van het Kremlin contact hadden met twee van de aangeklaagde mannen. De BBC identificeerde één van de Russische functionarissen als een vice-premier.

De aangeklaagden zijn niet aanwezig in de Haagse rechtbank. Rusland beschermt ze en staat hun uitlevering niet toe.

Gerechtigheid en waarheid zijn misschien traag, maar het bewijs van Russische schuld bij het leveren van de raket en het geven van operationele begeleiding is overweldigend en vernietigend. Plotseling is de rechtbank een sensationele locatie waar de misdaden en leugens van het Kremlin ondervraging en veroordeling te wachten staan.

Door Austin Bay

Austin Bay is een kolonel (gepensioneerd) In de ‘U.S. Army Reserve’, auteur, gesyndiceerd columnist en docent strategie en strategische theorie aan de Universiteit van Texas. Zijn nieuwste boek is “Cocktails from Hell: Five Wars Shaping the 21st Century”.

De meningen in dit artikel zijn de meningen van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijk de meningen van The Epoch Times.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN