Nemanja Rebic over het gebruik van muziek voor dienstbaarheid

"Na het bombardement, realiseerde ik me dat ik echt mijn hart moest volgen. Je weet nooit wat er gebeurt in het leven."

Hij zette zijn gitaar op zijn schoot en klemde hem stevig onder zijn arm, klaar om te spelen. Nemanja Rebic stopte en draaide zich om naar het publiek. De schijnwerpers van het Nationale Forum voor Muziek van Polen onthulden een verdriet in zijn ogen.

Voor honderden toehoorders boog Rebic zijn hoofd een beetje. “De oude Chinese cultuur is een van mijn grootste passies”, legde hij somber uit. “Helaas is die cultuur bijna verdwenen in China.”

Rebic, bekend als Nemo bij zijn goede vrienden, gebruikt elke kans die zijn virtuoze gitaarspel hem biedt om over een zaak te praten die hem na aan het hart ligt – de vervolging van Falun Gong, het relatief weinig bekende hardhandig optreden van het Chinese communistische regime tegen een oude Chinese spirituele beweging.

Voor het publiek dat die dag bijeen was om de finale van de internationale Guitar Masters 2016 competitie in Wroclaw, Polen, bij te wonen, nam Rebic een minuut de tijd om uit te leggen wat Falun Gong is.

De spirituele beoefening, die eenvoudigweg waarheid, mededogen en verdraagzaamheid als uitgangspunten onderwijst voor het dagelijks leven, is tegenwoordig verboden in China, en degenen die deze leringen volgen worden op brute wijze onderdrukt, zei hij met een stem waaruit niet slechts een klein beetje spijt klonk. Deze praktijk (van beoefening) is er één die de traditionele, oude Chinese cultuur volgt. De cultuur waarvan het communistische regime zich, met alle mogelijke middelen, op gewelddadige wijze probeert te ontdoen, tijdens haar decennialange heerschappij.

“Dat doet me echt pijn, in mijn hart, omdat ik weet dat mensen zoals ik [in China] niet de fundamentele vrijheid hebben om meditatie te beoefenen”, zegt hij treurig. “Het klinkt ongelofelijk, maar het gebeurt echt.”

Muziek als ontsnapping

Rebic groeide op in het door oorlog verscheurde Joegoslavië van de jaren 80, in wat nu de stad Novi Sad in Servië is. Opgroeiend in een familie met beperkte middelen, was muziek zijn de enige manier om even te ontsnappen.

“Mijn moeder vertelde me vaak dat ik haar de hele tijd vroeg om muziek voor me te spelen”, herinnert hij zich. “Dan begon ik gewoon te dansen… ik kon nog niet eens lopen.”

Op 12-jarige leeftijd begint met de toevallige ontdekking van een oude, gebroken gitaar achter de kasten iets dat een levenslange passie voor hem zou blijken te zijn.

“Ik begon gewoon te tokkelen”, herinnert hij zich. “Ik heb de hele dag gitaar gespeeld. Niemand dwong me ertoe. Ik wilde het doen.”

To all the soldiers and warriors who are upholding justice in this world. The world needs more Truth, Compassion and Tolerance.This is my gift for this memorial day, my version of "Amazing Grace"You can subscribe to my You Tube channel here: https://www.youtube.com/NemanjaGuitarRebicSkytop Guitars Nemo Guitar

Posted by Nemanja Rebic on Monday, May 28, 2018

Ver in zijn studietijd was hij nog steeds aan het tokkelen. “Ik studeerde rechten. Ik vond het niet leuk. Ik speelde meer gitaar dan dat ik studeerde”, – iets dat niet veel goedkeuring kreeg van zijn ouders.

“Op een dag kwam mijn moeder de kamer binnen en zei: ’Je gedraagt je meer alsof je muziek studeert dan dat je rechten studeert.‘“

1999 was een keerpunt voor Rebic. Zijn ogen gingen open na de NAVO bombardementen op Novi Sad, een rampzalige vier maanden durende periode van dagelijkse bombardementen in de stad. “Na de bombardementen, realiseerde ik me dat ik echt mijn hart moest gaan volgen. Omdat je nooit weet wat er in het leven gaat gebeuren.”

Hij begon twee jaar later beroepsmatig de gitaar te spelen aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2006 bracht zijn muzikale reis hem naar Bangalore, waar hij de esoterische kunst van de Indiase carnatische muziek bestudeerde onder het mentorschap van verschillende beroemde plaatselijke meesters.

Here we go!!! A bit of Nagu Momu for your day 😀 😀 😀 I still remember hearing this piece for the first time in Chennai end of 2006. I think it was E Gayatri on Veena. I was about to get the worst stomach poisoning in my life but the moments surrounding this adventure were unforgetable :)Skytop Guitars Gustav Buhund Master Guitarra Alicante University of Indianapolis Guitar Department Guitar Masters 2016_FINGERSTYLE Solo Guitar Performance. Andrea El Alemán Nemanja Ostojić Gopal K Navale Brooklyn Raga Massive

Posted by Nemanja Rebic on Thursday, March 2, 2017

Zijn pad vinden

Rebic trad dit jaar op in de Carnegie Hall in New York als een solist. Hij is bezig in de studio een album op te nemen met originele nummers, door hemzelf gecomponeerd en gespeeld, en binnenkort wordt deze uitgebracht op alle platforms.

Wanneer hem wordt gevraagd naar de lessen die hij heeft geleerd van zijn muzikale reis, deelt hij dat muziek “een universele boodschap is die door mensen over de hele wereld kan worden gehoord”.

“Het overstijgt de taal – het overstijgt elk type grens.”

"Little one" is a song about cherishing our children and the time we have to spend with them before they take off into the world and experience their own adventures. It was written and sung by a good friend and colleague musician Kate Vereshaka . Hope you'll enjoy and do share your thoughts and feelings here…?You can hear or purchase the album version @:- https://itunes.apple.com/us/artist/kate-nemo/1353667537- https://www.youtube.com/playlist?list=PLkvb7Ey9nZ2pwfkZ8v48Z1H6nzRt_OFwZTo sign up for my email list, go to: www.nemanjarebic.comSkytop Guitars

Posted by Nemanja Rebic on Tuesday, July 10, 2018

Nadat hij zijn vaardigheden had verfijnd tot virtuositeit met het spelen van heilige Indiase muziek op zijn gitaar, ging Rebic naar New York City, zoals zoveel anderen verlangend naar een grote doorbraak, waar hij zich nestelde in een baan als leraar in Flushing, Queens.

Rebic kwam voor het eerst Falun Gong tegen in New York.

Op een avond in de metro reed hij na een les terug naar huis, en bood hij zijn plaats aan aan een andere dame in de trein, zich er niet van bewust hoe diep zijn kleine gebaar van goede wil uiteindelijk zijn leven zou gaan bepalen.

Ze weigerde beleefd en stond erop dat hij bleef zitten, en de twee begonnen een gesprek. Ze vertelde Rebic over Falun Gong en bood hem aan de meditatie oefeningen te leren. Later las hij Zhuan Falun, een boek waarin de uitgangspunten van de Falun Gong beoefening worden uitgelegd.

“Het was de eerste keer dat ik zulke diepzinnige principes tegenkwam die op een eenvoudige manier werden uitgelegd, op een manier die een persoon met een moderne levensstijl kan begrijpen en er mee om kan gaan”, zei hij. Alleen al de ervaring om het boek te lezen, zei hij, was “behoorlijk intens.”

Maar het was niet lang na het ontdekken van de oefeningen dat Rebic van de vervolging hoorde. Begin 1999, na jaren van immense populariteit in China, verbood het communistische regime Falun Gong in China uit vrees dat de praktijk populairder was geworden dan de communistische partij.

“Het is een hele trieste realiteit voor beoefenaars in China”, legde hij uit. “Als ze je betrappen op oefenen in een park of als ze je betrappen met een [Zhuan Falun] boek … als ze zien dat je meer informatie probeert te krijgen, kunnen ze je opsporen en kun je letterlijk gedood worden.”

"Lament" for all the victims of persecution of Falun Dafa in China.Big thanks to Eric from Skytop Guitars for letting us make this video at his awesome abode/workshop and big thanks to Patrick Mauler and Gaelle for their awesome video craftsmanship :)#musictostopthepersecution #falundafaisgoodFree2Meditate: Freedom for Falun Dafa Human Rights Watch Master Guitarra Alicante Solo Guitar Performance. New Cosmos Creatives NEW YORK MUSICIANS & FRIENDS Music Is The Universal Language Of Mankind

Posted by Nemanja Rebic on Tuesday, May 30, 2017

Muziek om bewustzijn te vergroten

Rebic besteedt sindsdien een aanzienlijk deel van zijn tijd aan deze zaak. Hij is overal in de stad te zien waar hij regelmatig kleine blauwe pamfletten uitdeelt die de oefeningen uitleggen, en gesprekken begint met voorbijgangers waarbij hij de mensenrechtensituatie in China aansnijdt. Vaak op de voet gevolgd door zijn 8-jarige dochter.

Een paar van de composities van Rebic komen voort uit zijn missie om het bewustzijn over de vervolging van Falun Gong te vergroten. Eén nummer in het bijzonder is hem dierbaar.

“Er is een documentaire die ik vele jaren geleden zag: ‘Decade of Courage’”, vertelde hij. “Op de voorkant [cover], staat een foto van een vrouw in een rode jas met een [Falun Gong] affiche.”

“Ze kijkt kalm naar een persoon die haar benadert … een politieagent in burger. En hij komt hij dan waarschijnlijk op haar af om haar te arresteren of te verwijderen.”

Rebic zei dat deze dame nu beroemd is voor haar vasthoudendheid aan haar geloof tijdens de onderdrukking. Er is nooit meer iets van haar gehoord, met die foto als laatste aandenken aan haar leven, als haar nalatenschap. Hij is bang dat ze misschien is doodgemarteld.

“Dus was ik net begonnen met het schrijven van een nummer over haar en ik noemde het ‘Rose of Tiananmen’.”

Rebic zegt dat zijn spiritualiteit hem heeft gevormd als een muzikant.

“[Muziek in de oudheid] was gebaseerd op verhalen over het goddelijke”, legde hij uit, “de muzikant is een nederige dienaar die deze verhalen bij mensen brengt om hen op een positieve manier door het leven te helpen en hen verhalen te vertellen over moraliteit, over moed, over vriendelijkheid en mededogen – niet zo zeer over zichzelf.”

“Dat is waar ik zie hoeveel ik ben veranderd sinds ik Falun Gong begon te beoefenen … omdat Falun Gong je leert om eerst aan anderen te denken – het leert je om meer onbaatzuchtig te zijn.”

En door met zijn muziek in staat te zijn verhalen over mededogen te delen met anderen, voelt Rebic zich nederig.

“Het is iets krachtigs … al deze verhalen te delen via muziek – het is iets fantastisch.”

Leonard Cohen's classic "Hallelujah", one of my favorites. A story of desire that makes one suffer and forget one's true self. True love is selfless and it is called compassion.Feel free to subscribe to my you tube channel @ https://www.youtube.com/c/NemanjaGuitarRebicYou can sign up for my email list @ www.nemanjarebic.com and receive a free mp3.Skytop Guitars Leonard Cohen

Posted by Nemanja Rebic on Thursday, April 19, 2018

Door Eric Han

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN