Nieuw doelwit van Chinese censuur: korte video apps

Het Chinese regime heeft nieuwe censuurregels voor korte video’s geïntroduceerd in de nieuwste poging de vrijheid van meningsuiting te beperken in de enorme sociale mediawereld. De nieuwe regels verbieden een breed scala aan inhoud, waaronder parodieën van communistische partijleiders en video’s die “het aanbidden van geld” promoten.

De China Netcasting Services Association, een van de grootste door de overheid gesteunde internetorganisaties, heeft op 9 januari een gedetailleerde lijst met 100 soorten videobestanden vrijgeven die platformen voor korte video’s moeten verwijderen.

Politieke onderwerpen staan bovenaan de lijst, waaronder steun voor de onafhankelijkheid van Taiwan, Hongkong, Tibet of Xinjiang, kritiek op de leiders en idolen van de Chinese Communistische Partij (CCP), ‘hervormingen en openstelling’ van het economisch beleid,  kritiek op het systeem van ‘socialisme met Chinese kenmerken’, en parodieën op het volkslied.

Het is ook verboden het imago van CCP-leiders te besmeuren, zoals video’s met daarop afbeeldingen van partijleiders op kleding, omdat de afbeelding kan vervormen als de drager beweegt. Gebruikers van de platformen mogen ook geen bewerkingen uitvoeren of korte clips maken van de speeches van de partijleiders.

Nieuws van protesten of sociale onrust wordt geblokkeerd, omdat het inhoud is die de ‘sociale stabiliteit zou schaden’, waarmee media ertoe aangespoord wordt niet over rampen te rapporteren.

De uitgebreide lijst behandelt ook dingen als “sterke overdrijvingen” bij het positief uitbeelden van de Chinese strijdkrachten, het promoten van “het vereren van geld” en “Sang-cultuur”. Sang-cultuur is een internetslogan die wordt gebruikt door Chinese millennials en die het gevoel van moedeloosheid of hopeloosheid beschrijft waarmee veel jonge Chinezen vandaag de dag worden geconfronteerd.

De regels zijn ook van toepassing op titels van video’s, inleidingen en opmerkingen van kijkers. Ze vereisen bovendien dat bedrijven een team van censoren met een “goed politiek karakter” in dienst neemt om video’s te bekijken voordat ze worden gepubliceerd.

Censuur richt zich op nieuwe technologie

De nieuwe regels zijn de jongste poging van de CCP om de vrije expressie op sociale media te bestrijden, een platform dat naar schatting 800 miljoen actieve gebruikers heeft in een land waar het internet sterk is beperkt door de “Great Firewall”.

De regels weerspiegelen de inspanningen van het regime om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in sociale media, en doen denken aan de regelgeving uit 2016 die inhoud op live streaming-sites censureerde. Aldus PEN America, een groep die pleit voor vrije expressie voor kunstenaars en schrijvers.

“We hebben gezien dat wanneer een bepaald type media te populair wordt, dat internetregulators … nieuwe regels zullen invoeren”, zei James Tagot, Deputy Director van PEN America, in een e-mail.

Korte video-apps zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Bytedance’s Douyin, bekend als TikTok in het buitenland, en Kuaishou zijn de grootste spelers op de markt met meer dan 100 miljoen dagelijks actieve gebruikers, die video’s van enkele seconden plaatsen en bekijken, die vaak opgeleukt zijn met muziek en effecten.

Tagot beschrijft de controle op de inhoud van sociale media als een klein onderdeel van de grote campagne van de CCP om stemmen te smoren die de partijlijn tegenspreken.

“De overheid is bijzonder nerveus over de macht die sociale media hebben om collectieve mening te mobiliseren, omdat een collectieve mening zou kunnen leiden tot collectieve actie, iets wat ze zien als een vanzelfsprekende dreiging voor hun stabiliteit”, zei hij.

Recente voorbeelden van censuur van prominente afwijkende meningen op sociale media zijn onder andere een artikel waarin meer dan  100 intellectuelen hun mening geven over wat zij echte hervormingen van China zouden vinden, en een professor aan de Universiteit van Peking die de CCP opriep om ‘ uit de geschiedenis te verdwijnen ‘.

Chinese internetgebruikers verzetten zich tegen censuur

Chinese internetgebruikers veroordeelden de nieuwe regels onmiddellijk, waardoor de sociale media met boze en vaak cynische reacties werd overspoeld.

In veel reacties op Weibo, een Twitter-achtig platform, riepen mensen het Chinese regime op tot het sluiten van het internet. “Waarom nemen jullie de moeite een grens te trekken? Zou een volledige blokkade niet werken?”, zei een internetgebruiker.

Andere gebruikers betreurden de strikte controle op gedachten en expressie door de CCP.

“Het grote plaatje [van de nieuwe regels] is dat alle gevoelige kwesties door de overheid moeten worden gecontroleerd. Geen enkele andere mening wordt toegestaan”, zei een internetgebruiker.

Een ander zei: “De maatschappij zit vol met dingen die oneerlijk en onrechtvaardig zijn, moeten we alles maar gewoon onderdrukken?”

Door Cathy He, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN