Nieuw rapport beschrijft impact van Chinees burgerinitiatief om uit de communistische partij te stappen

Het begon allemaal met een boek.

Sindsdien, heeft het honderden miljoenen mensen geïnspireerd, wat heeft geleid tot het grootste burgerinitiatief in China, sinds de pro-democratie protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

In 2004 publiceerde de Chinese versie van de Epoch Times een reeks redactionele stukken; “Negen commentaren op de Chinese Communistische Partij“; een verklaring van de geschiedenis en de interne werkwijze van de Chinese Communistische Partij sinds haar oprichting.

De serie bracht de duistere misdaden van de partij aan het licht, waardoor veel Chinezen de wens hadden om zich te distantiëren van de CCP en de   gelieerde organisaties zoals de Communistische Jeugdliga en de Jonge Pioniers.

De Chineestalige Epoch Times startte toen een online platform, waar haar Chinese lezers en anderen, openbare verklaringen om de partij en haar organisaties te verlaten kunnen registreren.

Sindsdien heeft de “tuidang” – Chinees voor “Verlaat de partij” – beweging geleid tot meer dan 318 miljoen Chinezen, die publiekelijk de wens verkondigen om de banden met de CCP te beëindigen.

In China heeft de serie de gemoederen bezig gehouden. Mensen drukken de boekjes illegaal en delen ze onderling.

Dit jaar publiceerde de Epoch times ook de reeks “Hoe het spook van het communisme de wereld in haar macht heeft“, een vervolg, die de infiltratie van het communisme in het westen onderzoekt.

Het Tuidang Center, een non-profit organisatie opgericht in 2007 ter coördinatie van ‘tuidang’-inspanningen wereldwijd, publiceerde onlangs een rapport waarin het effect van bijna 15 jaar “Tuidang” wordt beschreven.

Bereik in China

Van de meer dan 318 miljoen individuen die aan hebben gemeld de partij verlaten te hebben, komt het merendeel uit het vaste land van China.

De CCP beschouwt een dergelijke actie als afwijkend gedrag, aangezien de partij het haar leden niet toestaat om op te stappen; ze kunnen alleen uit de partij worden gezet.

Dagelijks riskeren vrijwilligers in China hun levens om Chinese burgers te vertellen over de Tuidang-beweging, en ze te helpen hun verklaring de partij te verlaten, vast te leggen op het platform van de Epoch Times – aangezien het Chinese regime berucht is om het hardhandig afstraffen van afwijkende meningen.

De vrijwilligers maken mensen bewust via face-to-face gesprekken of via telefoongesprekken naar CCP leden. Anderen lukt het om ongezien spandoeken en posters op te hangen in publieke ruimten, zodat meer Chinezen, de boodschappen te zien krijgen.

300 miljoen verlaten ccp
Een recente demonstratie in Toronto, Canada waar de 300 miljoen opzeggingen werden gevierd

Vrijwilligers gebruiken vaak pseudoniemen voor Chinese burgers die de partij willen verlaten om hun identiteit te beschermen.

Tijdens massaprotesten of in periodes van maatschappelijke onrust, stijgt het aantal mensen dat de partij wil verlaten, volgens het rapport van het Tuidang Center. In april 2017 protesteerden bijvoorbeeld inwoners uit Kunming in Yunnan tegen een politieagent die een straatverkoper in elkaar had geslagen. De dagen direct na deze protesten signaleerden ze een vloedgolf aan uitschrijvingen.

Het rapport van het Tuidang Center zag ook dat er minder uitschrijvingen waren tijdens grote politieke evenementen van de CCP – die als “gevoelige” evenementen te boek staan. Tijdens deze evenementen scherpt de CCP de censuur aan en worden afwijkende stemmen de kop ingedrukt. Dit zijn de momenten waarop de software om de Chinese firewall te omzeilen niet meer werkt, wat het uitschrijven op ons platform voor Chinezen bemoeilijkt.

Vrijwilligers van het Tuidang Center hebben wereldwijd ook stands opgezet op grote toeristische trekpleisters waar veel Chinezen worden verwacht, om ze zo over de beweging in te lichten.

Tuidang in flushing new york
Een Tuidang centrum stand in Flushing New York, een wijk met veel Chinese immigranten (Benjamin Chasteen/ The Epoch Times)

In Taiwan zijn er meer dan 40 plekken met ‘Tuidang’-stands, waaronder populaire toeristenlocaties zoals, National Palace Museum, Sun Moon Lake en Alishan National Scenic Area.

In de V.S. zijn er 26 ‘Tuidang’-stands verspreid over 12 steden. Verder zijn ze ook te vinden in Canada, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Finland, Rusland, Australië, Zuid Korea, Turkije, Maleisië en natuurlijk ook in Nederland.

Hordes Chinese toeristen schrijven zich dagelijks uit de partij. In Taiwan, waar veel Chinezen van het vasteland jaarlijks op bezoek komen, schrijven gemiddeld 710 mensen zich dagelijks uit.

Bij New York’s Rockefeller Center, schrijven gemiddeld 15 mensen per dag zich uit. Bij Fisherman’s Wharf in San Francisco, hebben meer dan 80.000 zich uit de partij geschreven bij een stand van een vrijwilligers stel.

Wereldwijde invloed

De invloed van de Tuidang-beweging is ook wereldwijd niet onopgemerkt gebleven.

Sinds de verschijning van de “Negen commentaren op de Communistische Partij” is hij vertaald in meer dan 30 talen, waardoor lezers wereldwijd zich ook hebben kunnen informeren over de oorsprong van de CCP en haar agenda.

In mei dit jaar, kwamen Amerikaanse beleidsmakers, Chinese dissidenten en mensenrechtenactivisten bij elkaar  in een panel op Capitol Hill om de ‘Tuidang’-beweging te bespreken.

Afgevaardigde van de republikeinse partij van Iowa Steve King stelde een verklaring op voor het Amerikaanse huis van afgevaardigden om de invloed van de ‘Tuidang’-beweging officieel te erkennen. Hij legde uit dat het niet om een politieke beweging gaat, maar dat het “simpelweg Chinese mensen helpt hun godsgeschonken geweten weer terug te winnen”.

Leden van het Europese Parlement en voormalig minister van Nieuw Zeeland John Key en anderen hebben ondersteunende brieven en berichten gestuurd aan de ‘Tuidang’-beweging, aldus het rapport.

Specialisten hebben beschreven wat de gevolgen zijn van de beweging buiten China.

Trevor Loudon, een schrijver en documentairemaker uit Nieuw-Zeeland, zei tijdens het evenement op Capitol Hill in mei: “De ‘Tuidang’-beweging is waarschijnlijk het belangrijkste wat er nu op deze planeet wordt gedaan, omdat de uitkomst hiervan niet alleen gaat bepalen wat er gebeurt in China, maar ook wereldwijd van belang is voor mensen die vrijheid hoog in het vaandel hebben.”

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN