Nieuwe Braziliaanse president zegt dat hij de ambassade in Israël naar Jeruzalem zal verplaatsen

De nieuw verkozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei dat hij de Braziliaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem zal verplaatsen, in navolging van president Donald Trump.

Bolsonaro beloofde in augustus om de Braziliaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, meldde JTA. Nadat de Verenigde Staten hun ambassade naar Jeruzalem hadden verplaatst, volgde een aantal andere landen, waaronder Guatemala.

Bolsonaro zei ook dat hij de Palestijnse ambassade in Brazilië zou sluiten, omdat Palestina geen land is.

“Is Palestina een land? Palestina is geen land, dus er zou hier geen ambassade moeten zijn”, zei hij.

“Je onderhandelt niet met terroristen”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar hoe de Palestijnse gebieden voornamelijk worden gecontroleerd door de terroristische groepering Hamas.

Bolsonaro, 63, sprak tijdens zijn campagne lovend over Israël en zei op een gegeven moment dat zijn eerste internationale reis als president naar het Midden-Oosten zou zijn.

“Bolsonaro viel op tussen de vele kandidaten doordat hij de staat Israël opnam in de grote toespraken die hij tijdens de campagne hield”, vertelde de Israëlische ereconsul in Rio, Osias Wurman, aan JTA. “Hij is een liefhebber van het volk en de staat Israël.”

Tegen socialisme

Zijn zoon Eduardo Bolsonaro, die wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke stemmen in zijn vaders campagne, vertelde in augustus aan Bloomberg dat Brazilië de banden met de socialistische regering van Venezuela zou moeten verbreken en afstand zou moeten nemen van Iran omdat het meerdere terreurgroepen ondersteunt, terwijl het toenadering tot Israël zou moeten zoeken.

“Je moet het hard spelen met Venezuela. Het roer zal omgaan ten opzichte van Venezuela”, zei hij. “Pro-Iraanse houding? Het zal veranderen.”

Over het verplaatsen van de ambassade in Israël naar Jeruzalem voegde hij eraan toe: “We staan erg sympathiek tegenover het idee. Wij kiezen partij tegen Hamas, Hezbollah en de Islamitische Staat.”

Bolsonaro, die aantreedt op 1 januari 2019, won 56 procent van de stemmen, de linkse Fernando Haddad behaalde 44 procent.

“We kunnen niet blijven flirten met socialisme, communisme, populisme en links extremisme… We gaan de bestemming van Brazilië veranderen”, zei Bolsonaro in zijn overwinningsspeech. De conservatieve wetgever zei dat hij zal regeren volgens de Bijbel en de grondwet van het land.

Met Trump gesproken

Bolsonaro sprak met president Trump nadat hij was verkozen.

De twee zijn van plan samen te werken, zei Trump, die ook een uitgesproken tegenstander van het socialisme en het communisme is.

“Had een heel goed gesprek met de nieuw verkozen president van Brazilië, Jair Bolsonaro, die zijn race met een aanzienlijke voorsprong won”, zei de president via Twitter.

“We zijn overeengekomen dat Brazilië en de Verenigde Staten nauw zullen samenwerken op het gebied van handel, militair en al het andere! Uitstekend gesprek, gaf hem felicitaties!”

Bolsonaro vertelde The Epoch Times al eerder dat hij veel bewondering heeft voor de regering van Trump, waaronder “verbinding, patriottisme en het feit dat Trump spreekt over God en familie – waarden die in Brazilië niet worden erkend.”

Door Zack Stieber

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN