Nieuwe handelsovereenkomst VS, Canada, Mexico vervangt NAFTA tot opluchting van Amerikaanse werknemers en boeren

Deze deal is een nieuw begin voor de Amerikaanse auto-industrie en Amerikaanse arbeiders, zegt Trump

WASHINGTON – De Verenigde Staten, Canada en Mexico zijn overeengekomen een nieuwe handelsovereenkomst te ondertekenen om de 24-jaar oude Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) te “beëindigen en vervangen”.

President Donald Trump zegt dat de nieuwe overeenkomst Noord-Amerika zal veranderen in een “krachtig productieland”.

Het nieuwe trilaterale handelspact zal de US-Mexico-Canada-overeenkomst of USMCA worden genoemd. Trump noemde de deal “historisch nieuws voor onze natie en eigenlijk voor de wereld”.

“Ik heb lang beweerd dat NAFTA misschien wel de slechtste handelsdeal ooit was”, zei Trump tijdens een ceremonie in de Rose Garden van het Witte Huis op 1 oktober.

“Na goedkeuring door het Congres zal deze nieuwe deal de meest moderne, actuele en evenwichtige handelsovereenkomst in de geschiedenis van ons land zijn, met de meest geavanceerde bescherming voor werknemers ooit ontwikkeld”, zei hij.

De partners hebben ingestemd met sterkere regels voor de herkomst van auto’s en auto-onderdelen,  die verder gaan dan die van zowel de oorspronkelijke NAFTA als het Trans-Pacific Partnership.

Volgens de nieuwe overeenkomst moet 75 procent van de onderdelen van een auto afkomstig zijn uit Noord-Amerika, een stijging ten opzichte van de oorspronkelijke drempel van 62,5 procent. De hogere drempel zorgt ervoor dan meer bestanddelen uit andere regio’s geweerd worden, terwijl de productie en banen in de regio worden gestimuleerd. Veranderingen in de herkomstregels op auto’s zal de Verenigde Staten en de rest van de regio miljarden dollars aan productie opleveren, aldus het Witte Huis.

De regels stimuleren het gebruik van arbeidskrachten met hoge lonen in de autosector, wat zal bijdragen aan een egaal speelveld voor Amerikaanse producenten en werknemers. De overeenkomst omvat ook afdwingbare arbeidsbepalingen die landen verplichten te voldoen aan de arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie, waardoor het Mexicaanse loon hoger zal uitvallen.

Amerikaanse melkveehouders die al lang klaagden over de hoge marktbelemmeringen in Canada, ondervonden ook voordeel van de deal. Naast de huidige export van zuivelproducten, zal Canada “nieuwe heffingscontingenten” verstrekken, uitsluitend voor de Verenigde Staten. De overeenkomst biedt een grotere toegang tot de markt voor Amerikaanse zuivelproducten, waaronder kaas, melk, boter, yoghurt en ijs.

Volgens handelsdeskundigen moest Canada zuivelconcessies doen om NAFTA’s hoofdstuk 19, een geschillenbeslechtingsmechanisme voor antidumpingzaken, te handhaven. De regering-Trump heeft zijn uiterste best gedaan dit hoofdstuk te schrappen, dat nu in de nieuwe overeenkomst blijft staan.

In hoofdstuk 19 kunnen landen elkaars antidumpingbeslissingen met elkaar betwisten voor een panel van deskundigen. Dit proces met een geschillenpanel heeft Canada veel geholpen, met name in zijn gevechten tegen Amerikaanse belastingen op naaldhout, papier en andere producten van zacht hout.

De nieuwe deal heeft een levensduur van 16 jaar, met een evaluatieperiode na zes jaar, die meer zekerheid biedt voor bedrijfsinvesteringen. Volgens het Witte Huis geeft de evaluatieperiode de Verenigde Staten een aanzienlijk hefboomeffect om partners te dwingen hun verplichtingen na te komen.

De invoerrechten op staal- en aluminium die de Verenigde Staten aan Canada en Mexico oplegden, zullen afzonderlijk worden behandeld.

“Hopelijk komen we daar uit. We zijn in overleg met hen. [We moeten] echt zorg dragen voor de behoeften van onze staalbedrijven”, zei Trump.

De handelspartners hebben nu 60 dagen om de juridische tekst af te ronden en de overeenkomst te ondertekenen.

“Het is de beste overeenkomst ooit”, zei Trump, die ook bezorgdheid uitsprak over het lot ervan in het Amerikaanse congres.

“Ik ben van plan de overeenkomst tegen het einde van november te ondertekenen. Ik zal het dan ter goedkeuring voorleggen aan het Congres, wat in theorie geen problemen zou mogen geven, maar alles wat je voorlegt aan het Congres is problematisch, ongeacht wat”, zei Trump.

De USMCA kan de Republikeinen nog een overwinning bezorgen, vooral in het centrale binnenland en het industriële Midwesten, aldus Ford O’Connell, een politiek analist en een Republikeins strateeg.

“Het is zeker belangrijk in de gehele telling voor Republikeinen, in hun queeste om de Senaat en het Huis in 2018 te behouden”, zei hij.

“Maar in termen van de politieke impact op kiezers, zal het meer van belang zijn voor de kiezers bij de herverkiezing van president Trump in 2020 dan bij de Republikeinen in 2018.”

USMCA verheft markten

Amerikaanse en Canadese handelsfunctionarissen werkten de klok rond om hun verschillen te overbruggen en een deal te sluiten vóór de deadline van zondagmiddag.

Wall Street verwelkomde de nieuwe overeenkomst, aangezien na aankondiging van de deal, even na middernacht de markt futures sterk stegen, na de aankondiging van de deal.

Aandelen in de VS bleven zich op 1 oktober herstellen, omdat de overeenkomst ertoe bijdroeg de onzekerheid weg te nemen die de afgelopen maanden soms op de markt drukte.

De Dow Jones Industrial Average maakte een sprong van meer dan 200 punten, steeg 0,8 procent en de S&P 500 won 0,5 procent in de vroege ochtend van 1 oktober. Olie-futures stegen ook en bereikten de hoogste niveaus van de afgelopen vier jaar.

Phil Flynn, een senior analist bij Price Futures Group in Chicago, zei dat de nieuwe deal de olieprijzen zal opdrijven aangezien “het consumeren van de handel, meer banen, groei en op zijn beurt meer vraag naar olie zal creëren.”

NAFTA 2.0 maakt “belangrijke wijzigingen in het regelboek dat de continentale handel sinds 1994 leidt”, schreef hij in een e-mail.

Volgens analisten van Goldman Sachs helpt de deal de NAFTA-onzekerheid te verminderen maar niet weg te nemen, aangezien de Amerikaanse tussentijdse verkiezing een risico vormt.

“Een meerderheid van Democraten zal waarschijnlijk de USMCA-goedkeuring moeilijker maken, maar we verwachten dat de overeenkomst uiteindelijk de gewone meerderheden zal krijgen die nodig zijn in beide kamers in het kader van het TPA-proces”, verklaarde een verslag van Goldman Sachs.

Trade Promotion Authority geeft Trump de mogelijkheid om een deal naar het Congres te sturen voor een gewone stemming met meerderheid van stemmen. Zonder die bescherming zou de Senaat een drempel van 60 stemmen voor goedkeuring vereisen.

“We verwachten dat sommige Democraten de herziene NAFTA-overeenkomst steunen, in het licht van de meer beperkende herkomstregels in de autosector”, schreven de analisten.

Door Emel Akan

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN