Noord-Chinezen verbranden meubels om warm te blijven na verbod op kolen

Inwoners van een district in Taiyuan, de hoofdstad van de provincie Shanxi in Noord-China, hebben hun toevlucht gezocht tot brandhout, oud meubilair en andere houten voorwerpen om zich warm te houden deze winter, omdat de overheid het gebruik van kolen heeft beperkt.

Volgens een bericht van (het staatsgerunde) China News, ontving het inspectieteam van het Ministerie van Ecologie en Milieu veel klachten over mensen uit het district Kangle die worstelden de winter door te komen vanwege het strenge, centraal uitgevaardigde verbod op kolen.

Kangle ligt in het centrum van Taiyuan en heeft ongeveer 400 huishoudens en 1500 inwoners, waarvan 300 mensen boven de 60.

Bewoners zeiden dat het plaatselijke bureau van de Chinese Communistische Partij (CCP) het kolenverbod promootte en elk huishouden een verwarming beloofde. Niet alle bewoners kregen echter verwarmingstoestellen en velen konden de hoge elektriciteitsrekening niet betalen, dus werden ze gedwongen hun eigen brandhout te vinden.

Er worden allerlei houten voorwerpen opgestapeld in de huizen.

“We pakken alles wat brand en ons warm kan houden”, zei een inwoner van Kangle. “We kunnen ons weer zorgen gaan maken over andere zaken als we niet meer bevriezen.”

“We kunnen niet anders dan dit te verbranden. We mogen geen kolen verbranden en het is te duur om de kachels te gebruiken”, zei een andere bewoner.

Velen hebben niet genoeg hout, dus worden ze gedwongen het te rantsoeneren. Een bewoner zei het hout voor de nacht te bewaren. “Ik verbrand overdag geen hout, omdat het anders op raakte.”

De thermostaat in een goed bevoorraad huishouden had een temperatuur van 16 graden Celsius, warmer konden ze het niet krijgen met brandhout. Als de temperatuur verder daalt, zal een houtvuur niet meer genoeg zijn om het huis warm te krijgen.

Vorig jaar startte de verplichting opgelegd door de CCP in Noord-China om kolen te vervangen door verwarming op aardgas. Vanwege tekorten aan aardgas, evenals het gebrek aan infrastructuur, moesten mensen in de vrieskoude leven en moesten kinderen in de regio in ijzige klaslokalen hun schoolwerk doen.

Afgelopen winter meldden internet gebruikers dat studenten in de naburige provincie Hebei blootgesteld waren aan temperaturen onder het vriespunt in de klaslokalen, en dat hetzelfde nu in de provincie Shanxi gebeurt.

Volgens het bericht van China News hebben het abrupte beleid van de centrale overheid in combinatie met de luiheid en nonchalance van lokale ambtenaren de basisvoorzieningen van veel mensen in gevaar gebracht. Het algemene verbod op kolen, bedoeld om de vervuiling te verminderen, kan zelfs contraproductief zijn, omdat veel van het houtafval dat verbrand wordt, giftige lijm bevat.

Afgelopen december meldde de in Hong Kong gevestigde krant Singtao Daily dat chauffeurs van meer dan 2.000 bussen op aardgas in Taiyuan ’s nachts niet meer reden, om tekorten tijdens piekuren te voorkomen.

Vorige maand werd een arbeider in Shanxi gearresteerd voor het verbranden van kolen om zichzelf warm te houden op een bouwplaats. Zijn arrestatie leverde boze en sarcastische reacties op via Weibo, China’s populaire blogdienst.

Een internetgebruiker uit de provincie Guangdong schreef: “Andere landen houden zich bezig met vervuiling, door hun industrieën op te waarderen. Hier doen we het door arme mensen dood te laten vallen.”

Door Sunny Chao,  Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN