Oekraïne weigert toegang aan mannen uit Rusland

Oekraïne verbiedt mannelijke Russen tussen 16 en 60 jaar het land binnen te komen in de meest recente escalatie van de spanningen tussen de twee landen.

Sommige Russische mannen zouden bij uitzondering toestemming krijgen om naar Oekraïne te reizen vanwege ‘humanitaire redenen’, volgens de BBC, bijvoorbeeld voor het bijwonen van begrafenissen.

Petro Tsygykal, hoofd van de Oekraïense grensbewakingsdienst, heeft tijdens een veiligheidsvergadering op 30 november aangekondigd dat het verbod van kracht is, nu de staat van beleg is uitgeroepen.

President Petro Poroshenko tweette (in het Oekraïens) dat het verbod was bedoeld om de vorming van ‘privé-legers’ in Oekraïne te voorkomen.

“Oekraïne heeft een beperking opgelegd voor de toegang van burgers van de Russische Federatie van 16 tot 60 jaar, zodat de Russische Federatie geen groepen zou vormen van ‘privé’-legers in de Oekraïne, die eigenlijk onderdeel zouden zijn van de Russische strijdkrachten”, schreef Porosjenko.

De Oekraïense president voegde eraan toe dat de stap is gezet “om de Russen niet toe te staan de operaties uit te voeren die ze in 2014 hadden gepland.”

Porosjenko verwees naar door Rusland gesteunde separatisten die eenheden vormden in april 2014 om Oekraïense regeringstroepen in Oost-Oekraïne te bestrijden.

Hij beschuldigde Poetin op 29 november van het feit dat hij heel Oekraïne wilde annexeren en riep de NAVO op oorlogsschepen in te zetten in een zee die door beide landen wordt gedeeld.

Poetin heeft ondertussen Porosjenko ervan beschuldigd op de crisis te hebben aangestuurd voor het verhogen van zijn populariteit voor de verkiezingen van volgend jaar in de Oekraïne.

Krijgswet

Oekraïense wetgevers gingen op 26 november akkoord met het instellen van een 30-daagse periode van staat van beleg, nadat Porosjenko had gewaarschuwd voor de “extreem ernstige” dreiging van een door Rusland geleide landinvasie.

“Rusland voert al vijf jaar lang een hybride oorlog tegen ons land. Maar met een aanval op Oekraïense militaire boten ging het over op een nieuwe fase van agressie”, zei Poroshenko.

De staat van beleg is nu van kracht in 10 regio’s van Oekraïne, inclusief die tegen de grens met Rusland.

Deze stap werd gezet nadat Russische troepen vorig weekeind drie Oekraïense schepen en 24 matrozen in de Zwarte Zee hadden opgepakt, waardoor een internationale crisis ontstond.

Oekraïne beschuldigde Rusland van het overtreden van het internationaal recht, terwijl Rusland beweerde dat de schepen haar territoriale wateren hadden geschonden.

Het is de gevaarlijkste aanvaring op zee voor de kust van de Krim sinds Rusland het Oekraïense schiereiland in maart 2014 annexeerde.

Internationale reacties

President Donald Trump zei dat hij met Europese leiders samenwerkte om de situatie te verhelpen.

“We houden niet van, wat er dan ook gebeurt en hopelijk zal het worden rechtgezet”, zei Trump volgens ABC-nieuws.

Trump heeft onlangs ook een ontmoeting geannuleerd met de Russische president Vladimir Poetin die gepland stond tijdens de G-20-top in Argentinië, daarbij verwijzend naar Ruslands voortgaande detentie van Oekraïense schepen en matrozen.

“Gezien het feit dat de schepen en matrozen niet vanuit Rusland naar Oekraïne zijn teruggestuurd, heb ik besloten dat het voor alle betrokken partijen het beste is om mijn eerder geplande vergadering in Argentinië met president Vladimir Poetin te annuleren”, tweette Trump op 29 november. “Ik kijk weer uit naar een zinvolle top zodra deze situatie is opgelost!”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo noemde de Russische inbeslagname van de Oekraïense schepen “een gevaarlijke escalatie en een schending van het internationaal recht” en riep op tot terughoudendheid van beide landen.

“De Verenigde Staten veroordelen deze agressieve Russische actie. We roepen Rusland op om de schepen en de gevangen genomen bemanningsleden terug te doen keren naar Oekraïne, en de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren”, zei Pompeo in een verklaring.

Oorlogsschepen

Porosjenko vertelde de Duitse nieuwsdienst Bild dat hij wilde dat de NAVO oorlogsschepen zou inzetten op de Zee van Azov. Oekraïne is geen lid van de militaire alliantie.

De NAVO, die de Russische inbeslagname van de Oekraïense schepen heeft veroordeeld, zei dat de schepen van de alliantie routinematig patrouilleren en oefeningen uitvoeren in de Zwarte Zee, dat bondgenoten er reguliere controle- en verkenningsvluchten houden en dat de alliantie haar activiteiten heeft opgevoerd sinds Moskou de Krim heeft geannexeerd.

“Drie NAVO-leden – Bulgarije, Roemenië en Turkije – zijn kuststaten met hun eigen nationale capaciteiten die worden ingezet in de Zwarte Zee-regio”, zei NAVO-woordvoerster Oana Lungescu. “Er is dus al veel van de NAVO in de Zwarte Zee en we zullen onze aanwezigheid in de regio blijven evalueren.”

Het vooruitzicht van NAVO-oorlogsschepen op weg naar de Zee van Azov, die gescheiden is van de Zwarte Zee door de Straat van Kerch, lijkt onwaarschijnlijk – de wateren zijn ondiep, de toegang ertoe wordt gecontroleerd door Rusland, en het Kremlin zal waarschijnlijk elke poging van de Atlantische alliantie om daar te gaan opereren zien als een vijandige daad.

Er is een groeiende vijandigheid tussen Oekraïne en Rusland sinds de annexatie door Moskou van het Krim-schiereiland in 2014. Rusland heeft ook separatisten ondersteund in het oosten van Oekraïne met clandestiene leveringen van troepen en wapens. De strijd daar heeft sinds 2014 aan minstens 10.000 mensen het leven gekost, maar is enigszins afgenomen na een wapenstilstand van 2015.

Door Tom Ozimek

Volg Tom op Twitter: @OZImekTOM

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN