“Onbekende” uitbraak van longontsteking in China zorgt er voor dat Hong Kong en Taiwan zich zorgen maken over SARS.

Hong Kong en Taiwan zijn zeer alert na een bericht van de Chinese autoriteiten dat er mensen een “onbekende virale longontsteking” hebben opgelopen in de centraal gelegen stad Wuhan.

Sommige “netizens” in Hong Kong en Taiwan hebben de uitbraak gelijkgesteld met de SARS (severe acute respiratory syndrome) epidemie die in 2002-2003 aan bijna 800 mensen het leven kostte nadat het door de Chinese autoriteiten in de doofpot was gestopt. Daarom hebben de regeringen van Hong Kong en Taiwan aangedrongen op het sneller medisch testen, nadat de Chinese autoriteiten hadden gezegd dat ze de oorzaak van de uitbraak nog moeten vaststellen.

Aangezien China de technologie heeft om virussen binnen 48 uur te identificeren, heeft de trage reactie van de autoriteiten ertoe geleid dat velen achterdochtig zijn over de reden waarom de ziekte nog niet is geïdentificeerd.

Noodbericht voor nieuwe uitbraak

Op 30 december publiceerde de Gezondheidscommissie van de stad Wuhan een “Noodbericht over onbekende longontsteking”. In het bericht staat dat er in verschillende ziekenhuizen in Wuhan patiënten zijn opgenomen met vergelijkbare symptomen van longontsteking en dat er geen verdere details bekend zijn.

Het bericht werd al snel verspreid door Chinese internetgebruikers via verschillende sociale-mediaplatforms. Hoewel de overheid deze informatie al snel censureerde, werd het bericht uitgebreid verspreid onder de overzeese Chinese gemeenschappen.

Op 31 december bevestigde de staatsmedia de uitbraak, maar had geen informatie over de oorzaak van de infecties.

Het rapport zei dat de symptomen van de patiënten koorts omvatten, moeite met ademen en letsel binnen in beide longen. In Wuhan zijn 27 mensen ziek geworden, waarvan er zeven in ernstige toestand verkeren.

De meeste patiënten zijn verkopers op de Huanan Seafood Market in de buurt van het Hankou treinstation in het Jianghan district van de stad. Diezelfde markt werd aan alle SARS-gevallen in Wuhan gekoppeld in 2003. Op de markt wordt niet alleen vis verkocht, maar diverse soorten dieren, waaronder katten, slangen en marmotten.

Het bericht voegde eraan toe dat de ziekenhuizen van plan waren om twee van de 27 geïnfecteerde mensen na nog wat behandeling binnen een paar dagen naar huis te laten gaan en dat 18 andere patiënten in een stabiele toestand verkeren.

De door de staat gerunde People’s Daily berichtte op de middag van 31 december dat het  onderzoeksteam geen duidelijke intermenselijke overdracht heeft geconstateerd, en dat er tot dan toe geen medisch personeel is geïnfecteerd.

“De oorzaak van de ziekte is niet duidelijk”, zei de krant op het in China populaire sociale mediaplatform Weibo, niet nader gespecificeerd ziekenhuispersoneel citerend. “We kunnen niet bevestigen wat er online wordt gesuggereerd, dat het het SARS-virus is. Een andere ernstige longontsteking is waarschijnlijker.”

De Chinese Nationale Commissie van Gezondheid, een uitvoerend orgaan voor hygiëne en gezondheid op kabinet-niveau, zei dat het op 31 december een groep deskundigen naar Wuhan heeft gestuurd voor meer tests en een nieuw onderzoek.

Ondertussen hebben Hong Kong en Taiwan de grenscontrole geïntensiveerd en zijn de ziekenhuizen op hun hoede.

Hong Kong

Iedere dag rijden er vier treinen tussen Hong Kong en Wuhan. De aanwezigheid van de ziekte in Wuhan heeft tot gevolg dat Hongkongers zich zorgen maken.

David Hui Shu-Cheong, een professor geneeskunde gespecialiseerd in de ademhaling aan de Chinese Universiteit van Hong Kong, vertelde de lokale media op 31 december dat de kritieke situatie van Wuhan’s virale longontsteking hem herinnerde aan Hong Kong toen die in 2003 met SARS geconfronteerd werd.

Hui wees erop dat in 2003 één op de vier SARS-patiënten ernstig ziek was. Hij zei dat de autoriteiten op het vasteland zo snel mogelijk virustesten zouden moeten regelen. Ondertussen zouden de mensen een gezichtsmasker moeten dragen en hun handen vaak moeten wassen als zij van plan zijn naar Wuhan te gaan, voegde hij er aan toe.

Yuen Kwok-Yung, professor in de microbiologie aan de universiteit van Hongkong, probeerde de mensen te kalmeren nadat hij had erkend dat de uitbraak overeenkomsten had met de uitbraak van de vogelgriep in 1997 en de uitbraak van SARS in 2003.

Hij zei tijdens een door de overheid georganiseerde persconferentie op 31 december: “Nu is de bescherming in Hongkong en op het vasteland beter dan in 2003… Dus ik denk dat de mensen niet in paniek moeten raken, maar alert moeten zijn, en de instructies van het ministerie van Volksgezondheid en de Ziekenhuisautoriteit van Hongkong moeten opvolgen.”

Taiwan

Angst voor de ziekte is een onderwerp van grote zorg in Taiwan. Men maakt zich zorgen dat er tijdens de vakantie van het Chinese nieuwjaar op 25 januari een verhoogd risico bestaat dat het virus wordt verspreid door Taiwanese zakenlieden die terugkeren uit China.

Taiwan’s Centers for Disease Control (CDC) organiseerde een persconferentie op de middag van 31 december. Lo Yi-Chun, de CDC’s adjunct-directeur, gaf een beschrijving van de situatie en zei dat het agentschap een e-mail naar China had gestuurd met het verzoek om informatie.

Lo zei dat zodra Wuhan het virustype heeft geïdentificeerd, de Taiwanese overheid een speciaal team voor de noodsituatie zal opzetten voor de coördinatie van afdelingen die op mogelijke besmettingen reageren.

Op 2 januari meldde Taiwan News dat een 6-jarig kind dat op 31 december via Wuhan in Taiwan aankwam, koorts heeft opgelopen en nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Het kind mocht echter naar huis omdat het niet in Wuhan was geweest en niet in contact was geweest met dieren.

Sinds de eerste SARS-epidemie zijn er tot nu toe geen extra gevallen van het virus gemeld.

Het virus werd voor het eerst ontdekt in de Chinese provincie Guangdong in 2002, waarna het zich verspreidde naar Hongkong en andere steden. Minstens 1.755 Hongkongers raakten besmet met het SARS-virus, waarvan er 299 stierven. In het naburige Taiwan kregen 307 mensen te maken met het virus, waarvan er 47 stierven.

Wereldwijd hebben in totaal 8.096 mensen uit 31 landen SARS opgelopen, waaronder Singapore, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Australië en de Filipijnen.

Er is momenteel geen genezing voor SARS.

Door Nicole Hao 

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 2 februari gepubliceerd op The Epoch Times: ‘Unknown’ Viral Pneumonia Outbreak in China Has Hong Kong, Taiwan Worried About SARS

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN