Onderwijsbranche in Taiwan belaagd door Peking’s “Verenigd Front”

Anonieme functionarissen van Taiwan’s Nationale Veiligheidsdienst melden dat Peking’s initiatief ‘verenigd front’, scholen op alle niveaus heeft geïnfiltreerd, met studenten, leraren en schoolbestuur als doelwit. Aldus een rapport van de Taiwanese krant, de Liberty Times.

In een poging om de Taiwanese politiek en maatschappij te beïnvloeden heeft Peking ondermijnende campagnes ingezet via het ‘verenigd front’, een afdeling van de Chinese Communistische Partij (CCP). Maar ook andere afdelingen van de partij zijn ingezet om organisaties en individuen over te halen de propaganda van de partij te verspreiden.

De pogingen van China’s ‘verenigd front’ gaan volgens Russel Hsiao, directeur van de in de V.S. gestationeerde denktank ‘Global Taiwan Initiative’ zover terug als de jaren twintig van de vorige eeuw (1920). Hij verklaarde dit in april voor de USCC commissie (U.S.–China Economic and Security Review Commission). Peking heeft deze tactieken op Taiwan ingezet, omdat het eiland is overgegaan van een militaire dictatuur naar een democratie.

Taiwan is een volwaardige democratie. Met een eigen grondwet, een gekozen parlement en leger. Peking beschouwd Taiwan echter als een afvallige provincie die koste wat kost herenigd moet worden met het vaste land van China, desnoods met militair ingrijpen.

Peking is een charme offensief gestart om Taiwanezen te doen geloven dat door afhankelijk te zijn van het vaste land van China, met name op economisch gebied. Taiwan grote financiële voordelen zou kunnen behalen. Deze pogingen hebben de laatste jaren echter averechts gewerkt. Het meest duidelijke voorbeeld hiervan is de nederlaag van de meer Peking-vriendelijke nationalistische Partij (de Koumintang) bij de regionale verkiezingen in 2014, aangezien de meerderheid van de Taiwanese kiezers besloot te stemmen op partijen die vóór de onafhankelijkheid van Taiwan zijn.

Het meest recente voorbeeld van een aanval op de Taiwanese samenleving is een ‘cultureel uitwisselingskamp’ voor scholieren van Taiwan’s voortgezet onderwijs in de stad Jinan (in de provincie Shandong, China). Deze wordt georganiseerd door de samenwerkende gemeentelijke onderwijsinstelling en het bureau voor Taiwanese zaken. Het kamp wordt volgens Liberty Times gehouden van 4 tot en met 11 november.

Twee van Taiwan’s best presterende voortgezet onderwijs instellingen, ‘Taipei Municipal Jianguo High School’ en ‘Taipei Municipal Chenggong High School”, plaatsten informatie over het kamp op hun websites. Het kamp wordt door Taiwanese burgers gezien als een truc van het “verenigd front”, aangezien het 8-daagse kamp maar 9.250 Taiwanese dollar (ongeveer €262 euro) kost, aldus de Taiwanese omroep SET News. De opmerkelijk lage kostprijs, suggereert dat de lokale overheid in Jinan, de kampen misschien sponsort, en er politieke motieven bestaan voor het organiseren van de kampen.

Veel Taiwanese scholen, studenten en leraren hebben al deelgenomen aan vergelijkbare programma’s in China. Afgelopen zomer gingen 220 studenten en 40 leraren naar een onderzoekskamp voor voortgezet onderwijs, dat werd gehost door de “China Association for Science and Technology” en het Chinese ministerie van Onderwijs. Veel Taiwanese scholen, waaronder de hoog aangeschreven meisjes-school; “Taipei First Girls’ High School”, stonden op de lijst als mede-organisatoren.

De programma’s zijn ontwikkeld om druk uit te oefenen op studenten, de faculteit en ouders, om een positiever beeld van de CCP te krijgen, of voorvechters te worden van Peking’s agenda.

Wang Shih-cheng, gemeenteraadslid van Taipei, bekritiseerde de poging van Peking om culturele programma’s te gebruiken om zijn agenda onder de Taiwanese jeugd te verspreiden en zo van Taipei een soort ‘Chinatown’ te maken, aldus de Liberty Times. Wang waarschuwde ook Taiwanese scholen die in verschillende programma’s samenwerken met China. Ze zei dat het veel weg heeft van een populair Chinees gezegde, “de wolf thuis uitnodigen“.

In 2017 is de provinciale overheid van Jiangsu aan de oostkust van China gestart met de campagne “Honderd scholen, duizend studenten”, met het doel om 1.000 studenten uit zowel Jiangsu als Taiwan deel te laten nemen aan uitwisselingsprogramma’s op 100 scholen in China en Taiwan, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Volgens de Liberty Times is de Jiangsu-campagne ook onderdeel van het ‘verenigd front’. In mei dit jaar bezochten 259 studenten en docenten van 18 Chinese scholen Taiwan voor uitwisselingsprogramma’s. Sommige studenten verbleven zelfs tijdens hun bezoek in de huizen van Taiwanese studenten.

De ‘verenigd front’ inspanningen van Peking beperken zich niet tot de onderwijssector. Volgens een in augustus gepubliceerd ‘USCC‘ rapport over het Chinese frontwerk in andere landen probeert Peking ook politici in Taiwan en andere landen te rekruteren om te pleiten voor de soevereiniteitseisen van Peking over Taiwan, door reizen naar China te sponsoren of werk en handel aan te bieden in overeenkomsten.

Daarnaast sponsort Peking ook de georganiseerde misdaad in Taiwan om de maatschappij te destabiliseren en zich zo te mengen met de lokale politiek. Het voorbeeld wat aangeleverd wordt in het rapport is van Chang An-lo, de leider van de Peking-vriendelijke ‘China Unity Promotion Party’, die tevens  een beruchte lokale bendeleider is. Hij pleit voor Taiwan’s capitulatie aan China.

Door Frank Fang

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN