Laseronderzoek onthult oude Maya ‘megalopolis’ onder oerwouden van Guatemala

Onlangs heeft nieuwe technologie het voor archeologen mogelijk gemaakt de dichtbegroeide jungle in het laagland van Petén in Guatemala binnen te dringen en een opmerkelijke ontdekking te doen; tientallen (voorheen) dichtbevolkte, met elkaar verbonden oude steden. De vondst vernietigt de traditionele overtuiging dat de Maya’s van de Late Klassieke periode (650 – 800 A.D.) een verspreide, dunbevolkte beschaving waren, zoals eerder onderzoek op de grond suggereerde.

LiDAR (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) is een vorm van laserdetectie vanuit de lucht dat [onder meer] een dicht bladerdak kan doordringen en de onderliggende topografie in kaart kan brengen. In enkele minuten leverde het onderzoek op wat anders jaren van veldwerk zou hebben gekost.

Tot dusverre heeft het onderzoek 2100 vierkante km van het Maya Biosphere Reserve in kaart gebracht en een enorme metropool onthuld van een schaal die voorheen ondenkbaar was. Meer dan 60.000 gebouwen zijn geïdentificeerd, waaronder huizen, paleizen, ceremoniële centra en piramides.

Er zijn ook aanwijzingen voor een uitgebreid netwerk van infrastructuur: verhoogde snelwegen die stedelijke centra met plattelandsgebieden verbinden, nauwgezette planning voor landtransformatie, waaronder kanalen, dijken en reservoirs voor drainage en irrigatie, maar ook een geoptimaliseerde productiviteit van het land voor landbouw om een bloeiende bevolking te kunnen onderhouden.

Posted by El Reino KAN – The KAN Kingdom on Saturday, February 3, 2018

“De oude Maya hebben hun landschap op grote schaal veranderd om het productiever te maken voor landbouw”, legt Marcello Canuto uit, directeur van het Middle America Research Institute en een van de archeologen die het voortouw nam in het project. “Als gevolg hiervan lijkt het waarschijnlijk dat deze regio veel dichter bevolkt was dan wat we oorspronkelijk dachten.”

Het gebied is ongeveer twee keer zo groot als Engeland, maar wordt verondersteld veel dichter bevolkt te zijn geweest. De bevolking werd voorheen geschat op ongeveer 5 miljoen, maar de huidige schattingen van tussen de 10 miljoen en 15 miljoen vervangen deze. Moerassige laaglanden waarvan werd gedacht dat ze onbewoonbaar waren, blijken nu ook bevolkt te zijn geweest.

Nog verrassender was dat verdedigingsbouwwerken alomtegenwoordig waren. Ze omvatten muren, wallen, terrassen en forten. “Het was grootschalig en systematisch en heeft vele jaren doorstaan”, zei Tom Garrison van het Ithaca college.

Er werd geconcludeerd dat de Maya beschaving op haar hoogtepunt, ongeveer 1200 jaar geleden, een zeer geavanceerde cultuur had vergelijkbaar met de Chinezen of de oude Grieken.

Er werden ook duizenden gaten ontdekt die waren gegraven door plunderaars die blijkbaar al op de hoogte waren van deze plekken, terwijl reguliere archeologen nog steeds in het ongewisse waren.

Quiz: which tikal temple is this?

Posted by Francisco Estrada-Belli on Friday, July 16, 2010

Het onderzoek staat onder leiding van PACUNAM, een non-profit organisatie gewijd aan wetenschappelijk onderzoek, behoud van cultureel erfgoed en duurzame ontwikkeling, en zal de grootste hoeveelheid LiDAR data zijn die ooit is verzameld voor archeologisch onderzoek.

“LiDAR revolutioneert de archeologie zoals de Hubble Telescoop een revolutie teweegbracht in de astronomie”, zegt Francisco Estrada-Belli, directeur van Holmal Archaeological Project. “We zullen 100 jaar nodig hebben om alle [gegevens] te bekijken en echt te begrijpen wat we zien.”

Estreno en America Latina de documental de @NatGeo "Tesoros perdidios de los Mayas" este domingo 11 de febrero en Natgeo channel, Guatemala: 8 PMArgentina: 10 PMColombia: 8 PMChile: 11 PMPerú: 9 PMMéxico: 8 PM

Posted by Francisco Estrada-Belli on Thursday, February 8, 2018

Quiz: Which temples are these?

Posted by Francisco Estrada-Belli on Friday, July 16, 2010

Tikal temple 1

Posted by Francisco Estrada-Belli on Friday, July 16, 2010

Posted by Francisco Estrada-Belli on Friday, July 16, 2010

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN