‘Ontkoppeling’ tussen India en China versnelt na grensgeschil en CCP virus

De smartphonemarkt vormt een belangrijk slagveld voor India

Het recente grensgeschil en geweld tussen India en China hebben de oproepen versterkt binnen India om zich economisch los te koppelen van China, vooral op technologisch gebied.

Voor de niet-ingewijden, de bilaterale handel tussen India en China in 2019 bedroeg ongeveer 83 miljard euro. India importeert een aanzienlijke hoeveelheid hoogwaardige technologie, auto-benodigdheden, farmaceutische en industriële producten uit China importeert.

Voorafgaand aan de escalatie van het geschil in de Galwan-vallei eerder deze maand, zaten de twee grootmachten in Azië al op een aanvaringskoers. Het uitbreken van het CCP virus en de verstoringen in de aanbodketen tijdens vroege stadia van de pandemie brachten de risico’s in de Indiase productie- en technologieketen aan het licht.

CCP virus gerelateerde lockdowns hadden een aanzienlijke impact op de farmaceutische en elektronische toeleveringsketens van India, volgens een recent rapport van het in Londen gevestigde India Inc. Ongeveer 65 tot 70 procent van de geïmporteerde actieve farmaceutische ingrediënten in India wordt geïmporteerd vanuit China, en voor een aantal belangrijke actieve ingrediënten was China zelfs de enige leverancier, zo blijkt uit het rapport.

Er zijn ook steeds meer oproepen gedaan om Chinese goederen en diensten te boycotten, als gevolg van zowel de pandemie van het CCP virus als de recente grensclash.

Op 17 juni vroegen de Indiase inlichtingendiensten de regering-Modi om 53 smartphone-apps die door Chinese bedrijven zijn gemaakt of aan China zijn gekoppeld, te blokkeren of het gebruik er van te ontraden.

De lijst met apps is grondig en bevat populaire platforms zoals Zoom, TikTok, SHAREit en apps gemaakt door smartphonemaker Xiaomi. De inlichtingendiensten uitten “bezorgdheid dat deze niet veilig waren en uiteindelijk een grote hoeveelheid gegevens buiten India haalden”, aldus Hindustan Times, verwijzend naar mensen die bekend zijn met het onderwerp.

Sommige import, zoals farmaceutische ingrediënten, zal zeer moeilijk te verkrijgen zijn bij leveranciers buiten China, vooral gezien de vereiste prijzen. Maar op andere gebieden, zoals ketens voor industrie en smartphones, zullen makkelijker te bereiken zijn. Het is iets dat de Indiase autoriteiten verhoogde prioriteit toezegden.

Focus op smartphones

Voor India zullen smartphones een belangrijk slagveld vormen.

Momenteel wordt de smartphonemarkt in India gedomineerd door China, met Chinese merken die in het eerste kwartaal van 2020 vier van de top vijf plaatsen bezetten, blijkt uit onderzoek van Counterpoint. Xiaomi is marktleider, met een marktaandeel van 30 procent en een groei van 6 procent op jaarbasis, gevolgd door Vivo, Samsung, Realme en Oppo. Samsung is het enige niet-Chinese merk van de vijf.

Hoewel de meeste van dergelijke smartphones die in India worden verkocht, worden gemaakt in en geïmporteerd uit China, wil de Indiase regering dat veranderen. Begin juni introduceerde India een programma van 500 miljard roepie (5,9 miljard euro) om fabrikanten te stimuleren faciliteiten in India op te zetten.

India kondigde aan dat het gekwalificeerde organisaties subsidies zou geven, tot 6 procent van de verkopen in vijf jaar die zij in eigen land produceren, en het tot 25 procent korting zou geven op kapitaalinvesteringen in India, gerelateerd aan halfgeleiders en elektronische componenten. De aankondiging maakt deel uit van de inspanningen van de regering-Modi om internationale bedrijven te verleiden een ​​productiebasis buiten China op te zetten.

Een bedrijf dat van het programma wil profiteren, is de Indiase telefoonfabrikant Micromax. Het bedrijf was vijf jaar geleden het nummer 1-smartphonemerk in India, voordat Chinese merken de Indiase markt betraden met goedkope telefoons en lokale merken wegwerkten van de topposities.

De deflatoire effecten van goedkope telefoons van grootschalige Chinese fabrikanten hadden een verwoestende impact op binnenlandse smartphonemakers. Intex nam afstand van de telefoonproductie en richt zich nu op andere elektronica, terwijl een andere voormalige toptelefoonfabrikant, Lava, nog steeds bestaat, maar zich nu richt op de verkoop in kleinere steden die de Chinese merken over het hoofd hebben gezien.

Zelfs Micromax assembleert tegenwoordig de meeste van zijn telefoons in China om kosten te besparen.

Micromax gebruikte zijn Twitter-account om zijn volgers op 18 juni te vertellen dat het bedrijf werkt aan nieuwe smartphoneapparaten die in India zullen worden geassembleerd, met hashtags #MadeByIndian en #MadeForIndian. Micromax heeft naar verluidt zeven nieuwe modellen in de pijplijn, vertelde een bron uit de detailhandel aan de Indiase nieuwssite Indian Express.

Ondanks het anti-Chinese sentiment in India zal het voor consumenten moeilijk zijn weg te blijven van Chinese smartphones. Chinese merken vertegenwoordigen 75 procent van de markt in India en domineren het belangrijke prijssegment: minder dan 180 euro.

“We hebben niets”, vertelde Navkendar Singh, onderzoeksdirecteur bij IDC India, aan Indian Express. “Ik verwacht niet dat Micromax, Intex en Lava plotseling geweldige apparaten beginnen te maken en waarde overdragen aan het ecosysteem.”

Door Fan Yu

Origineel gepubliceerd op 22 juni op The Epoch Times: India–China ‘Decoupling’ Accelerates After Border Dispute, CCP Virus

Volg ons ook op Youtube

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN