Oostenrijk ziet af van ondertekening VN-migratieverdrag

Het is bezorgd over het behoud van de eigen soevereiniteit

De Oostenrijkse regering zegt dat ze geen wereldwijd verdrag over migratie zal ondertekenen, omdat ze zich zorgen maakt over de nationale onafhankelijkheid.

Oostenrijk sloot zich op 31 oktober aan bij buurland Hongarije in het afwijzen van het verdrag wat voorgedragen is door de VN en dat officieel Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration heet. Het verdrag staat ook wel bekend als Marrakesh-deal of pact.

De conservatieve kanselier Sebastian Kurz en vicekanselier Heinz-Christian Strache deelden mee dat Oostenrijk het document niet zal gaan tekenen. Ook zal ze in december geen officiële afgevaardigde sturen naar Marokko, waar wordt verwacht dat het pact ondertekend zal gaan worden, berichtte het Oostenrijkse persbureau. De bestuurders noemden, onder andere, hun angst voor het verwateren van het onderscheid tussen legale en illegale migratie.

“Er zijn enkele punten waar we kritisch over zijn en waar we een gevaar voor onze soevereiniteit zien”, zei Kurz.

“Een aantal passages gaan direct tegen onze standpunten in”, voegde Strache toe.

“Migratie is en mag ook geen mensenrecht worden”, zei Strache. “Het kan niet zo zijn dat iemand het recht op migratie krijgt door het klimaat of armoede”.

Oostenrijk Kanselier tekent pact migratie niet
Oostenrijk’s kanselier Sebastian Kurz (links), en vicekanselier Heinz-Christian Strache (achtergrond)en Bondspresident Alexander Van der Bellen (rechts)

Illegale immigratie inperken

Kurz trad afgelopen december aan als deel van een coalitie met de nationalistische vrijheidspartij FPÖ. Het land is momenteel voorzitter van de Europese Unie, een roterend voorzitterschap, en Kurz heeft van de inperking van illegale immigratie een prioriteit gemaakt.

“Ons immigratiebeleid, zou zo moeten zijn dat de bevolking het moet kunnen steunen”, verklaarden de coalitieleden als basisprincipe in een regeerakkoord. Hierin zijn beleidsafspraken gemaakt, zoals de beperking van uitkeringen aan vluchtelingen en het sluiten van migratie routes in Europa.

“Oostenrijk blijft alle kansen bieden voor integratie”, lezen we volgens bloomberg in het regeerakkoord. “Diegenen die deze kans niet benutten en integratie afwijzen kunnen sancties verwachten.

In mei kondigde Kurz nieuw beleid aan waarin immigranten hogere uitkeringen konden krijgen als ze de taal voldoende beheersten.

“Het basisprincipe dat we zullen introduceren is dat het Duits de sleutel gaat zijn tot de volledige minimale uitkering, zei Kurz tijdens een nieuwsconferentie op 28 mei. “Dat betekent dat wie onvoldoende de taal beheerst, niet in staat zal zijn om de volledige minimale uitkering te ontvangen.”

Verdachte motieven

Het migratieverdrag, dat niet juridisch bindend is, werd in juli onder auspiciën van de VN voltooid. Het staat gepland om formeel aangenomen te worden op een bijeenkomst in Marrakesh, Marokko op 11 en 12 december van dit jaar.

Het verdrag ontstond nadat 193 VN leden de New York Declaration for Refugees and Migrants op 19 september 2016 onderschreven. De afspraak biedt een raamwerk om veilige en wettelijke migratie wereldwijd te faciliteren, in een poging om migratie op een “volledige en holistische manier” aan te pakken.

 

Tusk EU migranten
Voorzitter van de Europese raad Donald Tusk, spreekt op een bijeenkomst over de aanpak van grote vluchtelingstromen en migranten in New York op 19 september 2016

Het bevat ook een aantal uit te voeren verplichtingen, die mogelijk wetgeving en beleid van de lidstaten kunnen beïnvloeden.

Het pact heeft 23 doelen die proberen de samenwerking te bevorderen om migratie te reguleren, en heeft doelen als “het versterken van de grensoverschrijdende reactie op migrantensmokkel” en “het bestrijden en uitroeien van mensensmokkel in de context van internationale migratie”.

Een aantal van de doelstellingen uit het verbond, zoals het “beheren van de grenzen op een integrale, veilige en gecoördineerde wijze”, zijn echter bekritiseerd omdat blijkbaar wordt verwacht dat een grensoverschrijdende instantie een buitensporig grote stem krijgt in de manier waarop een soeverein land haar grenzen beheert.

Andere landen wijzen het migratieverdag af

De Verenigde Staten was het eerste land wat zich december vorig jaar terugtrok. De regering Trump zei dat de afspraak, die werd erkend door de regering van Obama onverenigbaar was met de nationale onafhankelijkheid.

 

 

Nikky Haley, de toenmalige Amerikaanse ambassadeur voor de VN, zei destijds; “Amerika is trots op haar immigratie erfgoed en haar traditionele rol als moreel voorbeeld voor ondersteuning van migranten en vluchtelingen wereldwijd.”

“Maar onze beslissingen op het gebied van immigratiebeleid moeten altijd, en alleen door Amerikanen worden gemaakt. Wij zullen beslissen hoe we onze grenzen het beste kunnen bewaken en wie we het land binnenlaten”, zei ze in een verklaring.

In navolging van de Verenigde Staten, kondigde Hongarije op 18 juni van dit jaar aan dat het zich ook uit de overeenkomst terugtrok.

Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Handel Péter Szijjártó zei in een verklaring dat de afspraken “volledig indruisen tegen de veiligheidsdoelen van het land”.

“Ons primaire belang is de veiligheid van Hongarije, en het Hongaarse volk”, zei Szijjártó in een verklaring. “De regering is van mening dat het VN verdrag in conflict is met gezond verstand, en ook met het doel van het herstellen van de Europese veiligheid.”

“Hongarije ziet de doelstellingen en principes vermeld in het verdrag niet als geldige richtlijnen voor zichzelf. Daarbij gaat het pact niet in op de daadwerkelijk bestaande fundamentele mensenrechten van mensen die niets liever willen dan in vrede en veiligheid leven in hun eigen land”, zei hij.

Szijjártó voegde eraan toe dat, hoewel het fundamentele uitgangspunt van de overeenkomst een “goed en onvermijdelijk verschijnsel is” het document zelf “gevaarlijk, extremistisch, bevooroordeeld, en een aanmoediging voor migratie” is.

Het zou voor miljoenen mensen als inspiratiebron kunnen dienen om van huis te vertrekken
— Péter Szijjártó

In juli zei Australië dat ze het wereldwijde VN migratieverdrag “in zijn huidige vorm” niet zou ondertekenen, waarbij de minister van Immigratie Peter Dutton zei dat het niet in het belang van de natie is om de overeenkomst te ondertekenen.

Een woordvoerder van de minister van Immigratie vertelde The Australian op 24 juli dat het standpunt van Australië over het pact nog steeds overwogen werd en “ze later in het jaar zou reageren”, waarmee de deur open zou blijven voor de regering Turnbull om zich zo nodig terug te trekken uit de overeenkomst.

Dutton drong erop aan dat de regering van Turnbull niet “een deal zou ondertekenen die ook maar iets van ons beleid voor grensbewaking zou opofferen.”

“We gaan onze soevereiniteit niet opgeven. Ik zal niet toestaan dat ongekozen instanties ons, het Australische volk, de regels gaat dicteren”, vertelde hij aan 2GB.

Nederland is wel voornemens op 10 december het verdrag te gaan ondertekenen.

Door Tom Ozimek

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN