Opbouw van DNA-databank door Peking schendt rechten van de mens: Australische denktank

De Chinese autoriteiten verzamelen genetisch materiaal van miljoenen burgers, waaronder leerlingen van kleuter- en basisscholen, vaak zonder geïnformeerde toestemming, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over schendingen van de burger- en mensenrechten.

China’s poging om een DNA-database van zijn burgers op te bouwen wordt zorgvuldig bekeken in een rapport getiteld “Genomic Surveillance”, dat op 17 juni is uitgebracht door het Australische Instituut voor Strategisch Beleid (ASPI), een in Canberra gevestigde denktank.

“Een nationale database met de genetische informatie van tientallen miljoenen gewone Chinese burgers is duidelijk een uitbreiding van de reeds ongecontroleerde autoriteit van de Chinese Overheid en haar Ministerie van Openbare Veiligheid”, aldus het rapport.

De verplichte verzameling van biometrische gegevens door China “versterkt de controle van de Chinese regering over de samenleving en schendt tegelijkertijd de menselijke en burgerlijke vrijheden van miljoenen burgers van het land.”

In het rapport werden meer dan 700 openbaar beschikbare documenten beoordeeld, waaronder aanbestedingen en opdrachten van de overheid, sociale-mediaberichten van Chinese politiebureaus, bedrijfsdocumenten en Chinese nieuwsberichten.

Het programma voor het verzamelen van DNA in China begon in 2003 en was beperkt tot bepaalde delen van het land, waaronder Tibet en Xinjiang. Maar vanaf 2017 werd het verzamelen voor de DNA-databank over heel China uitgebreid, nadat het ministerie van Openbare Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de politie in het land, aankondigde dat de inspanningen gericht zijn op het verbeteren van de misdaadbestrijding en het beter beheren en controleren van de samenleving.

Regeling

In tegenstelling tot de inspanningen voor het verzamelen van biometrische gegevens in Xinjiang en Tibet, waar monsters werden verzameld van bijna de gehele lokale bevolking, hebben de Chinese autoriteiten na 2017 gekozen voor een selectieve aanpak, waarbij volgens het rapport alleen DNA-monsters van bepaalde mannelijke burgers werden verzameld.

Een dergelijke selectieve verzameling is gebaseerd op het idee dat vrouwen twee X-chromosomen hebben, terwijl mannen één X-chromosoom en één Y-chromosoom hebben. Een chromosoom is een DNA-molecuul dat de genen van een persoon bevat.

Door het verzamelen van DNA-monsters van mannen en jongens hebben de Chinese autoriteiten een DNA-database opgebouwd van Y-STR’s, die korte tandemherhalingen op Y-chromosomen zijn. Y-STR’s worden doorgegeven van vaders op zonen, met weinig variatie van de ene generatie op de andere. Het betekent dat door de Y-STR’s van een man te kennen, men gemakkelijk zijn mannelijke verwanten kan opsporen.

“Als een Y-STR database een grote representatieve steekproef van DNA-profielen en bijbehorende familiegegevens bevat, kunnen zelfs de gegevens van een onbekende man mogelijk worden gekoppeld aan een familienaam en zelfs aan een individu, zolang de onderzoekers de Y-STR-gegevens van de vader, oom of zelfs de neef in derde graad van die man in hun dossier hebben opgenomen”, aldus het ASPI-rapport.

Y-STR’s worden vaak gebruikt in forensisch en genealogisch DNA-onderzoek.

In het kort hebben de Chinese autoriteiten een grotere genetische dekking kunnen bereiken door alleen DNA-monsters van mannen en jongens te verzamelen.

Zo meldde ASPI dat de autoriteiten in de provincie Henan in centraal China 98,71 procent genetische dekking bereikten door DNA-monsters van 5,3 miljoen mannen te verzamelen, of ongeveer 10 procent van de mannelijke bevolking van de provincie, aldus twee lokale wetenschappelijke documenten uit 2017.

In november 2017 heeft het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid publiekelijk opgeroepen tot het opzetten van een landelijke Y-STR-database. Sinds april 2020 heeft de ASPI gedocumenteerd dat er honderden door de politie geleide inzamelingen voor Y-STR-monsters zijn uitgevoerd in 22 van de 31 administratieve regio’s van China.

In juni vorig jaar rapporteerde de lokale provinciale overheid in Xia Bai Shi, gelegen in de provincie Fujian in Zuid-China, via haar WeChat social media account dat zij meer dan 1.500 bloedmonsters had verzameld van kinderen op verschillende lokale basisscholen en kleuterscholen, in een poging om een “mannelijk voorouderlijke inspectiesysteem” op te bouwen – een andere naam voor de Y-STR database.

ASPI waarschuwde voor de intentie om de database op te bouwen. Het stelde: “Dit is zeer verontrustend. In het autoritaire éénpartijsysteem van China is er geen scheiding tussen politiecriminaliteit en het onderdrukken van politieke onenigheid.

Hij voegde eraan toe dat een door de politie beheerde databank van de genealogieën van burgers “waarschijnlijk de onderdrukking van familieleden van dissidenten door de staat zal toenemen en de burger- en mensenrechten van dissidenten en minderheidsgemeenschappen verder zal ondermijnen.”

In het rapport wordt opgemerkt dat er geen bronnen waren gevonden die suggereren dat de Chinese autoriteiten toestemming hebben gevraagd voor het verzamelen van Y-STR-monsters. In tegendeel, autoriteiten verklaren meestal niet waarom er monsters worden genomen.

Zo vroeg een anonieme vader op Zhihu, het Chinese equivalent van Quora, of de eis van de lokale gezondheidsambtenaren om het DNA-monster van zijn kind te nemen, een inbreuk zou zijn op de privacy. Hij voegde eraan toe dat toen hij de lokale politie belde over zijn bezorgdheid, een vrouwelijk staflid dreigde zijn verblijfsvergunning in te trekken als hij weigerde het monster van zijn kind te laten nemen.

“Het genomic-surveillanceprogramma van de Chinese regering is niet in overeenstemming met de internationale mensenrechtennormen en juiste werkmethodes voor de omgang met menselijk genetisch materiaal”, zo concludeerde het ASPI-rapport.

Bedrijven

Chinese bedrijven en buitenlandse bedrijven, waaronder het Amerikaanse biomedische bedrijf Thermo Fisher, hebben “de Chinese politie voorzien van apparatuur en kennis die nodig zijn om Y-STR-monsters te verzamelen, op te slaan en te analyseren”, aldus het rapport.

Op het moment van schrijven reageerde Thermo Fisher niet op een verzoek om commentaar.

Het rapport noemde AGCU Scientech, een dochteronderneming van Anhui Anke Bioengineering (Group) Co., als een belangrijke Chinese producent van Y-STR analysepakketten.

Anhui Anke, een beursgenoteerd bedrijf aan de Shanghai Stock Exchange, heeft deelgenomen aan de agenda van het Chinese regime, met inbegrip van het 863-programma, waarvan de Amerikaanse autoriteiten hebben gezegd dat het inspanningen leidt om “clandestien Amerikaanse technologie en gevoelige economische informatie te verwerven”.

De voorzitter en oprichter van AGCU Scientech is Zhen Weiguo. Hij is ook vice-voorzitter van Anhui Anke.

Voordat Zhen terugkeerde naar China, behaalde hij een doctoraat in organische chemie aan de Brandeis Universiteit en werkte hij bij verschillende Amerikaanse bedrijven, onder andere als stafwetenschapper bij Applied Biosystems van 1997 tot 2004, aldus zijn LinkedIn-pagina. Applied Biosystems is een merk van Thermo Fisher.

Volgens ASPI keerde Zhen in 2006 terug naar China en richtte hij AGCU op in het kader van het rekruteringsprogramma van de Chinese staat, het Thousand Talents Plan.

Peking heeft in 2008 het ‘Thousand Talents Plan’ uitgerold om op agressieve wijze veelbelovende wetenschappelijke en technische onderzoekers uit het buitenland aan te trekken om in China te gaan werken.

Veel professoren in de Verenigde Staten zijn aangeklaagd voor het niet bekendmaken van hun deelname aan het Thousand Talents Plan, waaronder medewerkers van de Emory University, University of Kansas en Harvard. Sommige deelnemers aan het Thousand Talent Plan zijn aangeklaagd voor diefstal van intellectueel eigendom.

Een ander Chinees bedrijf, Beijing Hisign Technology, dat werd opgericht door een lid van het Chinese Volksbevrijdingsleger, leverde Y-STR database technologie aan verschillende regionale politiebureaus, volgens ASPI.

“Biotechnologiebedrijven moeten ervoor zorgen dat hun producten en diensten voldoen aan juiste internationale werkmethoden en niet bijdragen aan schendingen van de mensenrechten in China. Ze moeten de verkoop-, service- en onderzoekssamenwerking met de Chinese staatsautoriteiten opschorten als en wanneer er schendingen worden vastgesteld”, aldus ASPI.

Door Frank Fang
Volg Frank op Twitter: @HwaiDer

Wist je dat wij onafhankelijk zijn?
The Epoch Times is onafhankelijk van enige invloed van bedrijven, regeringen of politieke partijen. Ons enige doel is om onze lezers accurate informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek.

Origineel op 18 juni 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Beijing Building Sweeping DNA Database in Violation of Human Rights: Australian Think Tank

Volg ons ook op Youtube

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN