Opkomende Chinese acteur geeft carrière op voor zijn geloof

  20 jaar geleden verliet acteur Ryan Jiang zijn huis voor zijn vrijheid, 17 jaar later is hij weer terug op het podium.

NEW YORK – bijna 20 jaar geleden moest acteur Ryan Jiang zijn veelbelovende acteercarrière in China opgeven voor zijn geloof.

Vandaag is hij terug in een nieuwe speelfilm genaamd “Origin Bound”.

Geïnspireerd door zijn eigen levensverhaal heeft de film de harten van mensen uit de hele wereld geraakt.

“Als ik een probleem heb, herinner ik mezelf eraan dat ik een doel heb en dat ik het uiteindelijk zal overwinnen”, vertelde Ryan aan NTD, waar hij een voormalige werknemer was.

Ryan zei dat hij van kinds af aan altijd al acteur wilde worden. Continu heeft hij geprobeerd zijn droom te verwezenlijken.

“Het meest opwindende aan acteren is het ervaren van verschillende emoties en verschillende levenswijzen”, zei hij.

Ryan Jiang heeft van kind af aan altijd al een acteur willen zijn. (Ryan Jiang)

Sinds 1990 was Ryan actief in de film- en televisie-industrie in China. Tijdens zijn acht jaar durende carrière werd hij voor meer dan tien televisieseries gecast.

Hij verscheen in 1998 als één van de drie prinsen in een populair tv-drama “Yong Zheng Dynastie”. Dit was het begin van zijn acteercarrière.

Ryan Jiang speelt de derde prins in ‘Yong Zheng Dynastie’, een populair Chinees televisiedrama. (Ryan Jiang)

Op zijn kop

Ondanks dat hij na verloop van tijd meer bekendheid had gekregen, voelde hij nog steeds dat er iets ontbrak in zijn leven.

Sinds Ryan nog maar een kind was, was hij al geïnteresseerd in het Boeddhisme en in reïncarnatie.

In 1998 heeft een collega hem tijdens het filmen kennis laten maken met Falun Gong, ook wel bekend als Falun Dafa.

 Falun Dafa is een spirituele beoefening van de boeddhistische school die in 1992 in China aan het publiek werd geïntroduceerd door de grondlegger Li Hongzhi. De leringen van Falun Gong zijn gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid.

De vijf reeksen meditatieoefeningen verspreidden zich snel door heel China middels mond-tot-mondreclame, omdat mensen wonderen van gezondheid en morele verbetering meemaakten.

Ryan leefde al geruime tijd met een vraag in zijn achterhoofd over de zin van het leven.

Ryan Jiang leest Zhuan Falun, het hoofdboek van Falun Gong. (NTD Televisie)

Na het lezen van Zhuan Falun – het hoofdboek van Falun Gong – wist hij dat deze praktijk precies was waar hij naar op zoek was.

“Vroeger was ik altijd op zoek naar de zin van het leven”, zei hij. “Dat boek [Zhuan Falun] heeft alle vragen van mijn leven beantwoord.”

Hij had echter nooit gedacht dat alles in zijn leven zo snel op zijn kop zou worden gezet.

In juli 1999 begon het Chinese communistische regime met een landelijke vervolging. Falun Gong beoefenaars werden naar gevangenissen, werkkampen en hersenspoelcentra gestuurd waarvan getuigenverklaringen melden dat ze vaak gemarteld werden in een poging hen te dwingen om hun geloof op te geven.

“Voor mij is deze vervolging het dieptepunt van mijn leven”, zei Ryan. “Hierdoor verloor ik de wettelijke vrijheid om mijn geloof in elke omgeving (in China) uit te oefenen.”

“Het was ook de grootste uitdaging in mijn carrière.”

Toen de vervolging net begon, ging hij naar het Plein van de Hemelse Vrede om gerechtigheid voor Falun Gong te zoeken en er bij het regime op aan te dringen de praktijk beter te begrijpen. Hij werd gearresteerd.

“Ik had geluk in vergelijking met andere beoefenaars die veel zwaarder vervolgd werden – sommigen verloren zelfs hun leven”, zei hij. “Ik zat maar één nacht in de gevangenis.”

Ryan stond nu voor de keuze tussen zijn carrière of zijn geloof.

“Toen filmregisseurs en producenten mij benaderden, wilden ze dat ik beloofde dat ik Falun Gong niet meer zou beoefenen”, zei hij. “Ik moest zelfs een overeenkomst tekenen dat ik geen beoefenaar meer was.”

Op 25 april 2000 werd Ryan opnieuw gearresteerd. 24 uur lang werd hij opgesloten in een heel klein kamertje zonder eten, drinken of iets om op te zitten of liggen.

Na de tweede keer vrijgelaten te zijn, besloot hij dat hij zijn huis moest verlaten.

Grote heropleving

Hij verliet zijn ouders en verhuisde naar Ierland om te studeren, en verhuisde later naar New York in de hoop dat hij de kans zou krijgen om zijn passie voor acteren weer op te pakken.

Het verlaten van China was geen gemakkelijke keuze voor Ryan omdat zijn ouders hem niet konden begrijpen. Maar hij zei dat hij een diepgewortelde overtuiging had dat een persoon met geloof een begeleidend licht in zijn leven heeft.

Voordat hij de producent van “Origin Bound” van New Century Film ontdekte, werkte Ryan als Chinees nieuwslezer bij NTD Televisie in New York.

New Century Film is een onafhankelijk filmproductiebedrijf dat in 2017 werd opgericht. Het bedrijf gevestigd in Upstate New York zegt dat het zich richt op morele waarden in de korte films en speelfilms die het produceert.

Na 17 jaar zegt Ryan dat hij terug is om te doen waar hij van houdt. Hij heeft al in verschillende korte films geacteerd, evenals in de nieuwe speelfilm ‘Origin Bound’.

Hoofdpersoon Ryan Jiang in de speelfilm Origin Bound, geproduceerd door New Century Film. (New Century Film)

“Ik hoop dat ik met de film ‘Origin Bound’ mijn acteercarrière kan voortzetten en kan werken aan films die rechtschapen waarden naar voren brengen, belangrijke waarden” zei Ryan.

De film heeft al internationale aandacht gekregen. Onlangs won Ryan de prijs voor beste acteur op het Wales International Film Festival. De film werd ook uitgeroepen tot beste speelfilm op het filmfestival ‘The greatest show of all the time’ in New York.

”Origin Bound” won als beste speelfilm op het filmfestival ‘The greatest show of all the time’. (Ryan Jiang)

Ryan zei dat zijn hart altijd vastbesloten en in vrede is, omdat hij weet dat hij de goede kant op gaat, ongeacht de moeilijkheden die hij ondervindt.

Hij zei dat hij geen spijt had van zijn beslissing om zijn geloof op de eerste plaats te stellen, al die jaren geleden.

 

door SHIWEN RONG NTD.com

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN