Rel breekt uit in China: mensen proberen door virus-getroffen Hubei te verlaten

Op 27 maart brak er een rel uit op een brug tussen de Chinese provincie Jiangxi en het virusepicentrum Hubei, waar de provinciale autoriteiten dagen eerder de afsluitmaatregelen hadden opgeheven.

Beelden van het incident laten zien dat inwoners van Hubei schreeuwen en stampen op politieauto’s, waarbij meerdere voertuigen worden omvergeworpen nadat de Jiangxi-politie ze blokkeerden bij het controlepunt op de brug.

‘Go Hubei, go Hubei!’ schreeuwden lokale bewoners, volgens video’s op sociale media.

Een video die van een afstand werd gefilmd, laat zien dat mensenmassa’s bijna de hele lengte van de brug hadden gevuld.

Minstens vijf agenten van de kant van Jiangxi raakten gewond, volgens een politierapport dat op Chinese sociale media is gelekt.

Het rapport vermeldde ook twee aanslagen op Hubei-politieagenten, waarbij een plaatsvervangend politiechef van het plaatselijke bureau op de grond was gedrukt en een andere officier bij de keel werd gegrepen. Het is onduidelijk of er nog meer Hubei-officieren gewond zijn geraakt.

De confrontatie begon rond 8:00 uur ’s ochtends en duurde tot laat in de namiddag, aldus de buurtbewoners.

“Ze houden iedereen uit Hubei tegen, en we konden niet teruggaan, zelfs niet als we het probeerden”, vertelde Xu, een inwoner uit het nabijgelegen Huangmei County in Hubei, aan de Chineestalige editie van The Epoch Times.

“Ze waren bereid om mensen in elkaar te slaan”, zei ze over de politie uit Jiangxi, eraan toevoegend dat ze “niet naar redenen zullen luisteren”.

Hubei, waar ongeveer 60 miljoen mensen wonen, heeft op 25 maart reisbeperkingen in regio’s buiten Wuhan City opgeheven, waardoor inwoners de provincie konden verlaten zolang ze een “groene code” hadden om te bevestigen dat ze in goede gezondheid verkeren.

Maar elders in het land neemt de vijandigheid en discriminatie jegens Hubei-inwoners toe, gevoed door de angst voor het virus. Migranten uit Hubei ervaren moeilijkheden om dit stigma van zich af te schudden wanneer ze weer aan het werk gaan in andere regio’s van China.

“We worden in quarantaine geplaatst en gepest zodra we buiten komen”, zei Xu. Een tiental arbeidsmigranten die Xu kent, had tevergeefs geprobeerd werk te vinden. “Zodra het woord Hubei werd genoemd, werden ze onmiddellijk afgewezen”.

 

Door Eva Fu

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 27 maart gepubliceerd op The Epoch Times: Riot Breaks Out in China as People Try to Leave Virus-Hit Hubei

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN