Oud Chinees verhaal: onbewust rijk

Lang geleden was er een arme man die zijn familieleden bezocht. Zij behandelden hem vriendelijk en waren genereus. Hij viel in zijn stoel in slaap na te hebben gedronken en een zware maaltijd te hebben genuttigd.

Plotseling moest de gastheer onmiddellijk weg voor een zakelijke kwestie. Omdat hij zijn arme familielid niet wilde wakker maken, naaide hij een parel van onschatbare waarde op de kleding van de arme man. Deze volmaakte parel was genaamd: “Wijsheid”. De gastheer vetrok hierna haastig.

De dronken, arme man was zich totaal niet bewust van wat zich had afgespeeld. Toen hij wakker werd ging hij weg om verder te zwerven. Hij leefde nog steeds het leven van een arme man en kon met moeite iedere dag genoeg eten vinden. Hij had geen idee dat er een kostbare parel op zijn kleding was genaaid.

Enige tijd later kwamen de arme man en zijn familielid elkaar tegen. Toen hij zag dat de man nog steeds in vodden liep, zuchtte het familielid. “Jij bent echt een dwaas. Elke dag zoek je naarstig naar kleding en eten. Maar waarom? Ik dacht dat je onderhand een goed leven zou leiden. Toen je langskwam, naaide ik een parel van onschatbare waarde op je kleding. Je had al deze tijd rijk kunnen zijn en een welvarend leven kunnen leiden, maar in plaats daarvan heb je bezig gehouden met bedelen voor eten en kleding!”

Dit verhaal zinspeelt op hoe Goden wijsheid aan de mensen gaven, voordat we naar deze wereld kwamen. Maar beetje bij beetje vergaten we deze parel van onschatbare waarde genaamd ‘Wijsheid’ en werden druk en verward, zwoegend op de weg van het leven.

Dit verhaal is overgenomen met toestemming uit het boek “Treasured Tales of China,” Vol. 1, verkrijgbaar op Amazon.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN