Overgelopen Chinese spion onthult de vergaande beïnvloedende operaties van het regime

Recente onthullingen van een man die beweert een Chinese spion te zijn, hebben de internationale krantenkoppen gehaald en brachten spionageactiviteiten van China in Australië, Hongkong en Taiwan aan het licht.

Wang “William” Liqiang vroeg asiel aan in Australië en verschafte de hoogste inlichtingendienst van het land een schat aan informatie over hoe het communistische Chinese regime operaties financiert en leidt om de democratische beweging in Hongkong te saboteren, zich te bemoeien met de verkiezingen in Taiwan en te infiltreren in Australische politieke kringen, aldus een reeks artikelen op 22 november door Nine Network, een Australische media groep.

Zijn beweringen ondersteunen de al lang bestaande bezorgdheid over pogingen van Peking om zijn tegenstanders in het buitenland te ondermijnen.

In een eerder interview met de Chineestalige editie  van The Epoch Times, zei de 27-jarige man dat hij besloot te deserteren, nadat hij gedesillusioneerd was geraakt door de kwaadaardige ambitie van de Chinese Communistische Partij.

“Naarmate ik ouder werd en mijn wereldbeeld veranderde, realiseerde ik me gaandeweg de schade die het autoritaire optreden van de CCP aanrichtte aan de democratie en de mensenrechten in de wereld”, zei Wang.

“Mijn weerstand tegen de Partij en het communisme werd steeds helderder, dus maakte ik plannen om deze organisatie te verlaten.”

Wang’s actie om de openbaarheid te zoeken, is de eerste keer dat een Chinese spion zijn of haar dekmantel heeft afgedaan.

Rekrutering

In een gedetailleerde verklaring aan The Epoch Times beschrijft Wang hoe hij er toe kwam als spion voor het Chinese regime te werken.

Wang komt uit Fujian, de zuidoostelijke Chinese provincie aan overkant van het water, tegenover het democratische Taiwan. Wang is de zoon van een lokale communistische partijambtenaar. Hij groeide op als middenklasser en studeerde af in olieverf schilderkunst aan de Anhui Universiteit van Financiën en Economie. Foto’s uit Wang’s tijd op school tonen prijzen die hij won voor zijn kunstwerken.

Aan het einde van zijn opleiding stelde een hooggeplaatste universiteitsmedewerker hem voor om te gaan werken bij China Innovation Investment Limited (CIIL), een in Hong Kong gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in technologie, financiën en media. In 2014 begon Wang daar te werken.

Terwijl CIIL zich als een investeringsfirma presenteert met een focus op geregistreerde en niet-geregistreerde Chinese defensieactiva, ontdekte Wang spoedig dat het een belangrijke dekmantel is voor de overzeese spionage van de Partij, die meerdere Chinese veiligheidsorganisaties en CCP ambtenaren dient.

Volgens Nine Network, stond Wang op goede voet met de CEO van CIIL  Xiang Xin en kwam hij het “innerlijke heiligdom” van het bedrijf binnen door Xiang’s vrouw schilderlessen te geven. Dat gaf hem ruime toegang tot informatie over zowel lopende als eerdere gevallen van Chinese inlichtingenoperaties, waarvan een groot deel verband houdt met de verwerving van militaire technologie door de Partij.

Wang zei dat Xiang en zijn vrouw, Kung Ching, beiden Chinese spionnen waren. Hij zei dat Xiang zijn naam had veranderd van Xiang Nianxin naar Xiang Xin voordat hij door Chinese militaire functionarissen naar Hongkong werd gestuurd om CIIL en de investeringsmaatschappij China Trends Holdings Limited in handen te krijgen.

Op 24 november werden Xiang en Kung op de belangrijkste luchthaven van Taipei tegengehouden door de Taiwanese autoriteiten en werd hen gevraagd mee te werken aan een onderzoek naar vermeende schendingen van de nationale veiligheidswet van het land.

Ze ontkenden allebei dat ze Wang kennen.

Het Chinese regime heeft de verklaring van Wang ontkent. De politie in Sjanghai beweert dat hij geen spion was, maar een 26-jarige werkloze, die eerder voor fraude in de gevangenis had gezeten.

De Chinese ambassade voegde er in een verklaring op 24 november aan toe dat Wang gezocht wordt in verband met een fraudezaak eerder dit jaar.

De verklaring luidde “Op 19 april 2019 begon de politie in Sjanghai een onderzoek naar Wang, die naar verluidt een persoon met de naam Shu opgelicht zou hebben voor 4,6 miljoen yuan met een fictief investeringsproject over de invoer van auto’s in februari.”

De ambassade zei dat Wang op 10 april vertrok naar Hong Kong met een vals Chinees paspoort en een vals Hong Kong identiteitsbewijs, eraan toevoegend dat de politie van Sjanghai de zaak aan het onderzoeken was.

Hong Kong 

Volgens Wang stonden zowel de CIIL als China Trends Holdings onder controle van het Chinese leger, om specifiek te zijn, de Algemene Stafafdeling van het Volksbevrijdingsleger (PLA).

Zowel CIIL als China Trends Holdings hebben verklaringen afgegeven waarin zij de beweringen van Wang verwerpen en ontkennen zij iedere betrokkenheid bij spionageactiviteiten.

Wang zei dat Xiang “geheime informatie” zou verstrekken aan de Algemene Stafafdeling van de PLA over individuen in Hong Kong die mogelijk kritische opmerkingen hebben gemaakt over het Chinese regime of over andere onderwerpen die de Partij als gevoelig beschouwt.

Xiang’s begeleider bij de PLA gaf hem ook de opdracht om informatie te verzamelen over activisten en volgelingen van Falun Gong in de stad.

Volgelingen van de spirituele praktijk Falun Gong worden sinds 1999 door het regime vervolgd en worden onderworpen aan willekeurige opsluiting, dwangarbeid, hersenspoeling en marteling.

De twee bedrijven richtten zich volgens Wang op studenten in de stad. Ze richtten een onderwijsfonds op in Hongkong om spionnen te vormen en het beleid van Peking te promoten onder studenten in Hongkong. De stichting ontving 500 miljoen yuan (ongeveer 65 miljoen euro) per jaar van het Chinese regime om haar werkzaamheden uit te voeren.

Wang zei dat hij Chinese studenten van het continent rekruteerde om informatie te verzamelen over individuen en groepen die als bedreiging werden gezien door het regime.

“Ik promootte het beleid van het Chinese regime … aan deze studenten en liet hen informatie verzamelen over de onafhankelijkheids[beweging] van Hong Kong en de standpunten van de tegenstanders van het regime”, vertelde Wang aan The Epoch Times.

De meeste van de gerekruteerde Chinese studenten kwamen van twee Chinese universiteiten: Nanjing Universiteit van Wetenschap en Technologie in de oostelijke Chinese provincie Jiangsu en Shantou Universiteit in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong.

Hij zei dat de Nanjing Universiteit van Wetenschap en Technologie en andere Chinese universiteiten verenigingen van oud-studenten in Hongkong hebben. Onder de leden van veel verenigingen zijn Chinese spionnen.

Wang zei ook dat hij betrokken was bij een operatie die leidde tot de ontvoering van vijf boekhandelaren in Hong Kong in 2015. De boekverkopers kwamen later tevoorschijn in de Chinese gevangenissen en legden gedwongen bekentenissen af op de televisie.

Wang zei dat de operatie werd georganiseerd door mensen van de CIIL in samenwerking met de PLA.

Hij zei dat hij geschokt was dat het regime de ontvoeringen uit kon voeren.

“Ik dacht dat het Chinese regime niet in staat was om iemand in Hongkong te arresteren vanwege het “één land, twee systemen”, zei Wang, verwijzend naar de voorwaarde waarmee het regime de stad een hoge mate van autonomie en vrijheid beloofde.

Taiwan 

In een gesprek met Vision Times zei Wang dat de meeste infiltratieactiviteiten in Taiwan werden uitgevoerd door Xiang’s vrouw, Kung Ching. 

Het regime beschouwt het eiland met zelfbestuur als een afvallige provincie en heeft nooit uitgesloten dat het met militair geweld wordt herenigd met het continent. De afgelopen jaren heeft het land zijn inspanningen opgevoerd om te infiltreren in de media en invloed uit te oefenen op de verkiezingen in Taiwan.

Wang zei dat hij deelnam aan de online campagne om de regerende partij van Taiwan, de Democratic Progressive Party (DPP), aan te vallen voorafgaand aan de algemene verkiezingen in november 2018. Dit was een poging om de oppositiepartij, de Kuomintang (KMT), te steunen die een Peking-vriendelijke houding heeft.

Hij zei dat hun groep meer dan 200.000 sociale media accounts had, en vele andere fanpagina’s  om hun inspanningen te ondersteunen.

CIIL besteedde 1,5 miljard yuan (ongeveer 193 miljoen euro) aan de media van Taiwan.  Dit was alleen om te helpen bij hun inspanningen om de verkiezingen van 2018 te beïnvloeden, zei hij.

Wang zei dat ze Chinese en Hongkongse studenten in Taiwan en Chinese toeristen inzetten om te helpen bij de promotie van pro-Peking kandidaten voor de verkiezingen van 2018.

Schenkingen van China aan het buitenland gingen ook naar pro-Peking kandidaten, zei Wang. Meer dan 20 miljoen yuan (ongeveer 2,6 miljoen euro) ging naar Han Kuo-yu, die een lokale verkiezing won en burgemeester werd van de Taiwanese stad Kaohsiung.

Han is nu verkiesbaar voor president als KMT kandidaat.

Voor de verkiezingen van 2018 leed DPP een grote nederlaag en verloor zeven van haar regionale zetels aan KMT. KMT heeft nu in 15 steden en provincies de meerderheid, vergeleken met zes steden en provincies van de DPP.

Wang beschreef de verkiezingen van 2018 als een overwinning voor het Chinese regime.

Wang zei dat veel van de Taiwanese elite aan hun kant stonden, waaronder het hoofd van een lokale krant, het hoofd van een universiteit, de algemeen directeur van een cultureel centrum, verschillende politici en bendeleiders. Deze mensen werden elk 2 tot 5 miljoen yuan (260.000 tot 640.000 euro) per jaar betaald om Wang en zijn groep te helpen bij hun infiltratie-inspanningen.

Bij de komende presidentsverkiezingen in 2020 is het doel van Peking volgens Wang om president Tsai Ing-wen’s herverkiezingspoging te voorkomen.

Hij zei dat Kung wilde dat hij op 28 mei naar Taiwan zou gaan om haar te helpen bij het beïnvloeden van de Taiwanese media en het internet. Maar hij verandering van mening.

“Ik zag wat er in Hong Kong gebeurde…. En ik wilde Taiwan niet met eigen handen in Hongkong veranderen. Dus besloot ik te stoppen”, vertelde Wang aan Vision Times, verwijzend naar de aanhoudende protesten in Hongkong tegen de binnendringing van Peking in de stad.

Dus op 23 april verliet Wang zijn functie in Hongkong om zijn vrouw en zoontje in Sydney te bezoeken, nadat hij toestemming had gekregen van Kung.

Hij verblijft nu op een geheime locatie, omdat hij samenwerkt met de Australian Security and Intelligence Organisation, de hoogste inlichtingendienst van het land.

Verblijven in Australië waarborgt echter niet zijn veiligheid, omdat Peking spionagecellen in het land heeft die hem en zijn familie kunnen ontvoeren en hen terug naar China kan sturen, zei Wang.

Ondanks de risico’s blijft Wang bij zijn beslissing om over te lopen.

“Ik heb er keer op keer over nagedacht”, vertelde Wang aan The Epoch Times.

“Ik vroeg me af of deze beslissing goed of slecht voor mijn leven zou zijn. Ik kan daar niet iets met zekerheid over zeggen, maar ik ben er vast van overtuigd dat als ik bij [de CCP] was gebleven, ik niet tot een goed einde zou zijn gekomen.”

Door Frank Fang, Epoch Times

Epoch Times medewerker Leo Timm heeft bijgedragen aan dit verslag

Volg Frank op Twitter @HwaiDer

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN