Overstromingen in China bereiken nieuw record: Ergste moet nog komen

Maanden van aanhoudende regen teisterden China met overstromingen groter dan afgelopen decennia zijn gezien. Miljoenen zijn uit hun huis verdreven en de grenzen van ’s werelds grootste hydro-elektrische dam worden getest.

Deze regen is nog lang niet voorbij volgens Chinese functionarissen die, in een zeldzame bekentenis, zeiden dat er grimmige uitdagingen in het verschiet liggen.

Juli en augustus brengen meestal de zwaarste regens in China met zich mee, waardoor de overstromingsgevoelige Yangtze-rivier opzwelt. Toch zei Zhou Xuewen, de vice-minister van Watervoorraden, die is belast met de beheersing van overstromingen, dat het regenseizoen door zal gaan tot in september, met een “zeer grote kans” op ernstige overstromingen, volgens een recente persconferentie van het Staatsraad Informatie Kantoor.

De overstromingen hebben sinds juni ten minste 63,5 miljoen mensen getroffen en hebben volgens de autoriteiten bijna 179 miljard yuan (22 miljard euro) aan directe economische verliezen veroorzaakt. Het water heeft meer dan 600 Chinese rivieren buiten de oevers doen treden en 1,14 miljoen hectare aan landbouwgrond vernietigd in de benedenloop van de Yangtze-rivier.

Verwacht wordt dat het noorden van China de komende weken getroffen zal worden door tyfoons en nog meer regen.

Op 20 augustus steeg het water bij de Drieklovendam tot 16,81 meter boven het waarschuwingsniveau, het hoogst sinds de dam in 2003 in gebruik werd genomen. Er wordt voorspeld dat het op 22 augustus met nog eens 3,7 meter zal stijgen. Op 20 augustus werden elf afvoerpoorten geopend om de druk op de dam te verminderen.

Hoewel Peking consequent heeft beweerd dat de dam, gebouwd langs de bovenloop van de Yangtze-rivier, omliggende regio’s heeft beschermd tegen overstromingen, hebben experts hun bezorgdheid geuit of het bouwwerk de situatie juist niet erger heeft gemaakt.

Een bewaker kijkt naar zijn smartphone terwijl water wordt vrijgelaten uit de Drieklovendam, een gigantische waterkrachtcentrale aan de Yangtze-rivier, om de overstromingsdruk in Yichang, in de provincie Hubei in centraal China te verlichten, op 19 juli 2020. (STR / AFP via Getty Images)

“Of de Drieklovendam in de huidige situatie een rol kan spelen bij het voorkomen van overstromingen, of dat de Chinese regering het Chinese publiek vanaf het begin heeft misleid – is door de jaren heen vrij duidelijk geworden”, vertelde Wang Weiluo, een Chinese hydroloog gevestigd in Duitsland, aan The Epoch Times in een interview.

De megastad Chongqing maakte op 18 augustus de grootste overstroming mee in vier decennia, waardoor de autoriteiten het overstromingsalarm tot het maximale niveau moesten verhogen. De ambtenaren van de stad riepen via luidsprekers iedereen op om “dringende veiligheidsmaatregelen te nemen” voordat het water naar binnen stroomt.

In de nabijgelegen provincie Sichuan, waar modderig water over de tenen van het 233 meter hoge Leshan Reuze Buddha-beeld steeg, moesten ambtenaren ongeveer 180 toeristen evacueren van het 1200 jaar oude, op de UNESCO werelderfgoedlijst staande,  standbeeld.

In de provincie Gansu, ten noordoosten van Sichuan, blokkeerden modderstromen een rivier in het toeristische stadje Bikou in Wen County en creëerden een groot meer, terwijl water verschillende gebouwen van vier verdiepingen onder water zette, aldus interviews met de lokale bevolking en berichten in de media.

De eigenaar van een restaurant, gelegen in de buurt van de plaatselijke overheidsgebouwen, hoorde het nieuws van haar familieleden, die haar en haar man waarschuwden “naar de hoogste plek te rennen die je maar kunt bedenken”. Ze vertrokken haastig en lieten alles achter, inclusief contant geld en hun telefoons, die door de overstromingen verloren zijn gegaan.

“Als we maar een beetje langzamer waren geweest, zouden mijn man en ik … daarin zijn verdronken”, vertelde ze aan The Epoch Times.

Reddingswerkers evacueren bewoners in een overstroomd gebied na zware regenval in Leshan in de zuidwestelijke provincie Sichuan in China, op 18 augustus 2020 (STR / AFP via Getty Images)

Een andere lokale restauranteigenaar beschreef de overstroming als de meest schadelijke die hij zich kon herinneren.

“Dit jaar heeft de meeste rampen gehad”, zei hij. “Het heeft veel te veel geregend.”

Toen de Chinese premier Li Keqiang op 20 augustus Chongqing bezocht, leken lokale functionarissen echter te popelen om een ​​ander deuntje te zingen.

Li liep door het terugtrekkende water met modderige kaplaarzen, vergezeld door de secretaris van de Communistische Partij ter plaatse, Chen Min’er.

“Breng alstublieft eventuele problemen naar voren”, zei Li tegen een menigte lokale functionarissen, volgens een video die sindsdien op internet rondgaat. Voordat Li zijn volgende zin afmaakte, werd hij door een stem onderbroken: “We hebben momenteel geen problemen.”

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

Kijk ook naar de beelden in China in Focus: 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN