Peking en regering Hongkong dreigen oppositiepartijen met nationale veiligheidswet

600.000 Hongkongers brachten hun stem uit bij een voorverkiezing van de oppositie

Peking en de pro-China gevestigde regering van Hongkong beweren dat, de prodemocratische oppositiepartijen van de stad, mogelijk de pas geïmplementeerde nationale veiligheidswet van de communistische partij hebben geschonden, door afgelopen weekend hun voorverkiezingen te houden.

Tijdens een persconferentie afgelopen maandag, bekritiseerde Hongkong-leider Carrie Lam, de voorverkiezingen als “het veroorzaken van oneerlijkheid” bij de parlementsverkiezingen in september, Ze waarschuwde mensen om niet deel te nemen aan activiteiten die “interfereren, verstoren, [of] verwarring veroorzaken” bij de aankomende verkiezingen.

De verkiezingen voor leden van de Legislative Council (LegCo) zijn momenteel gepland voor 6 september 2020. Er zal dan voor alle 70 zetels gestemd worden. De voorverkiezingen van de prodemocratische oppositiepartijen, georganiseerd door de lokale politieke partij Power for Democracy, werden gehouden om de beste kandidaten voor de oppositiepartijen te kunnen selecteren. De oppositie hoopt een meerderheid van meer dan 35 zetels in LegCo te winnen.

Meer dan 600.000 inwoners van Hongkong brachten in het weekend hun stem uit – een opkomst die veel hoger was dan de organisator oorspronkelijk had voorspeld. De grote opkomst bij de kiezers wordt algemeen beschouwd als een symbolische proteststem tegen de nationale veiligheidswet. Peking heeft deze wet voor Hongkong op 30 juni formeel aangenomen, na ceremoniële stemming op het Nationale Volkscongres van de communistische partij.

De veiligheidswet criminaliseert, wat de Chinese Communistische Partij (CCP) beschouwt als, daden van ondermijning, afscheiding, terrorisme en heimelijke afspraken met “een vreemd land of met externe elementen” tegen de staat, met als maximale straffen een levenslange gevangenisstraf.

“Als het beoogde resultaat van deze zogenaamde ‘voorverkiezingen’ is, om het ultieme doel te bereiken van wat zij een ’35 +’ noemen, zodat zij bezwaar kunnen maken en zich verzetten tegen elk beleidsinitiatief van de Hongkong SAR(Speciale Administratieve Regio)-regering, dan kan het geplaatst worden in de categorie van ‘ondermijning van de staatsmacht’”, zei Lam.

Ze voegde eraan toe: “Ik zeg niet dat het daarmee is geschonden, maar ik moet een waarschuwing geven, dat als bewezen wordt dat dit wel het geval is, er verantwoording voor zal moeten worden afgelegd.”

Verder voegde Lam eraan toe, dat de regering van Hongkong, klachten zal onderzoeken die ze hebben ontvangen over de voorverkiezingen, zoals schendingen van de privacy wetgeving.

Het Chinese Liaison Office in Hongkong, het belangrijkste kantoor ter vertegenwoordiging van Peking in de stad, heeft maandagavond ook een verklaring afgelegd waarin de voorverkiezingen van de oppositiepartijen als ‘illegaal’ worden bestempeld. Het herhaalde Lam’s woorden en hekelde de voorverkiezingen als zijnde “zeer schadelijk voor de rechtvaardigheid” van de verkiezingen in september. Verder beschuldigde het de oppositie ervan haar voorverkiezingen te houden met steun van “externen”.

In de verklaring van het Liaison Office staat ook dat Benny Tai, manager van de voorverkiezingen en universitair hoofddocent rechten aan de Universiteit van Hongkong, artikel 22 van de Nationale Veiligheidswet heeft geschonden, dat de misdaad van ondermijning behandelt.

“Benny Tai en de oppositiepartijen willen de macht over Hongkong krijgen en een Hongkong-versie van een ‘kleurenrevolutie’ uitvoeren”, aldus het Liaison Office.

Lam’s opmerkingen over de voorverkiezingen van de oppositiepartijen hebben tot veel kritiek geleid.

“In een vrije en open democratie hebben leden van de oppositie niet alleen het recht, maar ook de plicht om zich te verzetten tegen ondoordacht en slecht overheidsbeleid”, schreef de in Londen gevestigde NGO Hong Kong Watch op haar Twitter-account.

Er werd aan toegevoegd: “Bedreigingen van Carrie Lam om de nationale veiligheidswet te gebruiken om afwijkende meningen de mond te snoeren, is nog een extra reden dat deze draconische wet tegengewerkt moet worden.”

Lo Kin-hei, een wethouder en vicevoorzitter van de Democratische Partij van Hongkong, heeft op Twitter Lam’s logica in twijfel getrokken, over het beschuldigen van politici van “opruiing” na het houden van voorverkiezingen.

“Is het als, ‘Nee! Je kunt niet coördineren bij verkiezingen, je kunt niet streven naar het winnen van de meeste zetels bij verkiezingen! Of anders ben je een separatist’??” vroeg Lo.

Alan Leong, voorzitter van de prodemocratische burgerpartij, zei op Twitter dat de CCP en de regering van Carrie Lam de nationale veiligheidswet nu gebruiken “als een repressief hulpmiddel dat ze gebruiken om hun politieke doelen te dienen”.

De in Hongkong gevestigde schrijver en advocaat Antony Dapiran waarschuwde voor de volgende stappen van Peking volgend op de verklaring van het Liaison Office.

“Ik durf te wedden dat ze alle kandidaten, die via de voorverkiezingen zijn geselecteerd (misschien zelfs iedereen die eraan deelnam), zullen uitsluiten van de september LegCo verkiezingen”, verklaarde Dapiran op Twitter.

Benny Tai schreef dinsdagochtend op zijn Facebook-pagina, dat vrijheidslievende Hongkongers ‘mentaal voorbereid’ moeten zijn op mogelijk ‘felle tegengas’ en ‘een afrekening’ van de autoriteiten tegen degenen die deelnamen aan de verkiezingen.

Maandagavond maakte Power for Democracy de voorlopige stemresultaten van de voorverkiezingen bekend. Joshua Wong, de iconische figuur van de 2014 Paraplubeweging, leidde met 30.047 stemmen de zes kandidaten in Kowloon East – één van de geografische kiesdistricten van de stad.

In het geografisch kiesdistrict Kowloon West, stond Jimmy Sham, oprichter van de lokale prodemocratische groep Civil Human Rights Front (CHRF), aan kop van negen kandidaten met 24.144 stemmen. Huidig LegCo-lid Claudia Mo stond derde met 8.801 stemmen.

Een ander zittend lid van de LegCo, Hui Chi-fung, lid van de Democratische Partij, leidde met 27.357 stemmen de zes kandidaten in het kiesdistrict van Hong Kong Island.

Door Frank Fang
Volg Frank op Twitter: @HwaiDer

Volg ons ook op YouTube:

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agenda gestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

Origineel op 14 juli 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Beijing, Hong Kong Leader Threaten Opposition Camp With Security Law After 600,000 Locals Cast Ballots

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN