Peking gebruikt krant in Iowa om propaganda over handelsconflict naar het Amerikaanse vasteland te brengen

Een bijlage van vier pagina’s bij een krant in Iowa over het escalerende Sino-Amerikaanse handelsconflict is de meest recente poging van het Chinese regime om de Amerikaanse publieke opinie te beïnvloeden.

Iowa behoort tot de belangrijkste sojabonen producerende staten in de Verenigde Staten: sojaboeren worden het zwaarst getroffen door China’s reactieve invoerrechten van 25 procent op Amerikaanse goederen, aangezien China de grootste sojabonenconsument ter wereld is.

In 2017 consumeerde China meer dan 110 miljoen ton sojabonen, waarvan 95,53 miljoen ton oftewel 87 procent van de totale consumptie geïmporteerd werd. Voordat er een handelsconflict ontstond, waren de Verenigde Staten één van China’s belangrijkste leveranciers van sojabonen.

China Daily, een Engelstalige staatskrant, had op 23 september een vier pagina’s tellende advertorial in het Des Moines Register – één van de beste kranten van Iowa – met een artikel op de voorpagina over hoe het handelsconflict de Chinese importeurs heeft gedwongen om uit te wijken naar Zuid-Amerika voor sojabonen in plaats van die uit de Verenigde Staten te halen.

Het verhaal ging vergezeld van een artikel over een boek dat de “leuke dagen in Iowa” van de Chinese Xi Xinping beschreef, toen deze Iowa bezocht in 1985 en 2012.

Een ander artikel is getiteld: “Conflict: veroorzaakt door dwaze president.”

Het China Daily-supplement is de meest recente poging van Peking om de Amerikaanse publieke opinie en, wellicht, de tussentijdse verkiezingen in november te beïnvloeden, aangezien Iowa een strijdstaat is, met meerdere posities in de provinciale en nationale politiek die bij de verkiezingen ingevuld moeten worden.

Sojabonen waren het belangrijkste wapen van het Chinese regime in het handelsconflict.

Eerder in juli zond de Engelstalige tak van China’s staatszender, China Global Television Network, een twee minuten durende, geanimeerde video uit. Hierin werd benadrukt dat tijdens het invoerrechtenconflict, China zich af zal wenden van de Verenigde Staten als een bron voor sojabonen – met vermelding van de mogelijke gevolgen voor Amerikaanse sojaboeren.

De video wijst erop dat de VS beweren dat er grote producenten van sojabonen zijn die op Trump hebben gestemd tijdens de 2016 presidentsverkiezingen. Maar ze zullen “schade ondervinden door dit [handels] conflict”, legt de video uit. Dus, als de tussentijdse verkiezingen van 2018 eraan komen, “zullen deze kiezers dan Trump en de Republikeinen steunen als ze eenmaal in de portemonnee zijn geraakt?”, vraagt de video aan het einde.

In tegenstelling tot wat de video beweert, wordt China geconfronteerd met een aanbodtekort: de binnenlandse productie is aanzienlijk gedaald, omdat in Brazilië, de andere grote leverncier van sojabonen, de oogst het einde nadert en het gewas uitverkocht raakt.

Sommige analisten zijn van mening dat China nog steeds sojabonen uit de VS moet importeren en de invoerrechten moet betalen om het leveringstekort aan te vullen.

Maar de recente berichtgeving in de Chinese media toont de omvang van de inspanningen van Peking om anti-handelsconflictinformatie te verspreiden onder een Amerikaans publiek. In mei 2017 verklaarde senior onderzoeksanalist Sarah Cook, tijdens een hoorzitting van het congres, dat dergelijke supplementen van China Daily deel uitmaken van de pogingen van Peking om propaganda te verspreiden via reguliere media.

“Chinese functionarissen en staatsmedia-rapporten verwijzen naar deze strategie als ‘de boot lenen om de zee te bereiken’. Deze uitdrukking verwijst naar het verspreiden van Chinese staatsmedia-inhoud via de pagina’s, frequenties of zendtijd van particuliere mediakanalen die hun eigen lokale publiek hebben ontwikkeld”, zei Cook.

De timing van de China Daily-advertorial is potentieel problematisch voor China. De Amerikaanse president Donald Trump heeft eerder deze maand een uitvoerend bevel ondertekend waarin sancties worden toegestaan aan buitenlanders die de verkiezingen in  de Verenigde Staten proberen te verstoren door propaganda en desinformatie te verspreiden, evenals andere inspanningen. De sancties zouden alle eigendommen van de betrokken partijen in de Verenigde Staten blokkeren.(?)

Door Annie Wu, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN