Peking intensiveert campagne om nieuwsweergave wereldwijd te hervormen: Onderzoek

Het Chinese regime voert een “uitgebreide en geraffineerde lange termijn” mediacampagne om wereldwijd zijn propagandaverhaal te versterken, aldus een onderzoek van ’s werelds grootste journalistieke organisatie.

In het onderzoek dat op 23 juni werd gepubliceerd en dat werd uitgevoerd door leden van de in Brussel gevestigde ‘International Federation of Journalists’ (IFJ) in 58 landen en gebieden, zei twee derde van de respondenten dat China een “zichtbare aanwezigheid” creëert in hun nationale media.

Er zijn volgens de organisatie ook “duidelijke aanwijzingen” dat Peking zich richt op journalisten in ontwikkelingslanden met ineffectieve of onderdrukkende regeringen, zoals in Latijns-Amerika.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van Peking is volgens het IFJ, het aandringen op gunstige berichtgeving over het grote infrastructuur initiatief, de ‘Belt & Road Initiative’. Het regime heeft speciale trainingsprogramma’s aangeboden, zoals tien maanden journalistieke training aan prestigieuze Chinese universiteiten.

De organisatie noemde de strategie “het lenen van een boot om de oceaan te bereiken”: Peking besteedt propaganda uit aan niet-Chinese mediaplatforms om het bereik van haar gesprekspunten te vergroten, en de oorsprong van de inhoud te verhullen.

De helft van de respondenten heeft gesponsorde reizen naar China gemaakt om positieve aspecten van het land te worden geshowd; 36 procent van de ondervraagde journalisten vakbonden zei dat ze werden gevraagd om samenwerkingsovereenkomsten met een Chinese organisatie te ondertekenen; terwijl meer dan één derde van hen melding maakte van inhoudelijke samenwerkingsverbanden met Chinese media en vakbonden van journalisten.

Ook streeft Peking naar directe controle over de distributie van zijn berichten, zei de IFJ. Dit doet ze door het aankopen van buitenlandse media en het opzetten van grootschalige gezamenlijke media ondernemingen in het buitenland.

De excursies naar China variëren van twee weken tot tien maanden en zijn volgens het onderzoek “overweldigend” gericht op ontwikkelingslanden.

Om de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen door de Chinese autoriteiten in Xinjiang in te dammen, hebben sommige Chinese ambassades in landen met een islamitische meerderheid bijvoorbeeld mediareizen georganiseerd voor journalisten, om hen aan te sporen het economische succes van Xinjiang en de toeristische trekpleisters te prijzen. Oeigoerse moslims en andere moslimminderheden in Xinjiang worden door het Chinese regime zwaar vervolgd, waarbij naar schatting één tot twee miljoen mensen naar concentratiekampen zijn gestuurd waar ze gedwongen worden hun geloof op te geven. Ondernemers met een zakelijk belang in China hielpen ook dergelijke reizen te initiëren.

In Australië zijn tientallen journalisten van invloedrijke media sinds 2016 naar China gereisd op kosten van de Chinese overheid, aldus de IFJ. Tijdens een rondetafelconferentie in Birma zeiden alle negen daar aanwezige journalisten ten minste twee gesponsorde uitjes aangeboden te hebben gekregen en gemaakt, waarbij één van hen China negen keer heeft bezocht.

Dubieuze afspraken

Vakbonden voor journalisten uit ten minste acht landen in Azië-Pacific, Afrika en Europa hebben volgens het IFJ-onderzoek ‘Memoranda van Overeenstemming’ (MOU) met Chinese organisaties ondertekend.

De overeenkomst heeft vaak een geheimhoudingsclausule en is dus niet transparant, aldus de IFJ. In sommige overeenkomsten worden vakbonden verplicht deel te nemen aan door de Chinese overheid georganiseerde evenementen.

Personeelsleden van de Presidentiële Communicatiegroep in de Filipijnen, een overheidsinstelling dat toezicht houdt op de door de staat gecontroleerde media-entiteiten van het land, zijn  maandenlang in China geweest voor opleidingen en stages. Het kantoor heeft in 2019 een MOU-overeenkomst ondertekend met het Chinese overheidsagentschap, ‘Nationale Radio en Televisie Bestuur’.

Dergelijke partnerschappen hebben invloed gehad op het schrijven van de journalisten. “De manier waarop zij [medewerkers van het Filipijnse kantoor] nu hun verhalen schrijven, weerspiegelen de manier waarop Xinhua of de staatsmedia in China hun verhalen schrijven”, zei een journalist uit de Filipijnen die werd ondervraagd, en voegde eraan toe “dat het meestal propaganda is.”

Een betaalde China Daily box staat samen met andere gratis dagbladen in Midtown Manhattan op 6 december 2017. (Benjamin Chasteen/The Epoch Times)

De Strategie: ‘Boot-kopen’

Het regime is meer en meer “boten aan het kopen” of “ze aan het bouwen” om de door de Chinese staat goedgekeurde inhoud te verspreiden in overzeese media, zei IFJ.

Chinese bedrijven gelieerd aan de staat hebben in ten minste negen landen mediaorganisaties gekocht of joint ventures opgezet.

De Chinese internetgigant Alibaba, bijvoorbeeld, bezit een app genaamd UC News die nieuws publiceert in Bahasa (gesproken in Indonesië), Hindi, en 15 regionale Indiaanse talen. Bij de overname van de in Hong Kong gevestigde Engelstalige krant ‘South China Morning Post’, verklaarde Alibaba oprichter Jack Ma dat hij “de lezers een eerlijke kans wilde bieden” om China te begrijpen.

In heel Afrika zijn satelliet-tv-pakketten met kanalen van Chinese staatsmedia opgezet en verkocht, waardoor het bereik van de staatspropaganda is toegenomen.

De Amerikaanse regering heeft onlangs getracht de activiteiten van de Chinese media in het land aan banden te leggen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot nu toe in totaal negen Chinese staatsagentschappen aangemerkt als buitenlandse missies.

China Daily, een Engelstalige outlet van de Chinese Publiciteitsafdeling, heeft miljoenen uitgegeven aan het distribueren van bijlagen in belangrijke Amerikaanse kranten, aldus documenten van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

“Terwijl de westerse media zich aan de waarheid moeten houden, moeten de Chinese media [Volksrepubliek China] zich aan de Chinese Communistische Partij houden”, zei Morgan Ortagus, een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in een verklaring van 22 juni.

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

Volg ons ook op YouTube

Wist je dat wij onafhankelijk zijn?
The Epoch Times is onafhankelijk van enige invloed van bedrijven, regeringen of politieke partijen. Ons enige doel is om onze lezers accurate informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek.

Origineel op 25 juni gepubliceerd op The Epoch Times: Beijing Escalates Campaign to Reshape Global News Landscape: Survey

 

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN