Peking keurt veiligheidswet voor Hongkong goed: VS en VK hekelen China en beloven dit vrijheidsbastion te beschermen

De Chinese regering wakkerde het internationaal ongenoegen verder aan op 28 mei met de goedkeuring van de ‘nationale veiligheidswet’ door de pro forma wetgevers van het Nationale Volkscongres. Deze wet is bedoeld om de oppositiestemmen in Hongkong in de kiem te smoren.

De Verenigde Staten en haar belangrijkste bondgenoten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada hebben Hongkong uitgeroepen tot “vrijheidsbastion”. Met dit gezamenlijk standpunt tikken ze Peking op de vingers. Tegelijkertijd waarschuwen ze dat de stad door deze wet haar status van internationaal knooppunt in gevaar brengt. Hongkong staat immers bekend om haar rechtsstatelijke principes en burgervrijheden.

Diezelfde landen verklaarden dat dit wetsvoorstel, dat de wetgevende macht van Hongkong passeerde en onmiddellijk iedere actie in verband met “afscheiding, subversie, en terroristische activiteiten” verbiedt, “in strijd is met China’s internationale verantwoordelijkheden” en riskeert de bestaande conflicten te versterken in de stad, waar de protesten recent weer oplaaiden.

Waarschuwingen

Tijdens een persconferentie in Londen, kort na het Chinese nieuws, drong de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab er bij het Chinese regime op aan “die grens niet over te gaan en haar verantwoordelijkheden te nemen als een vooraanstaand lid van de internationale gemeenschap.”

Als “China dit pad blijft bewandelen”, zal het VK de visumrechten verruimen voor inwoners uit Hongkong met een British National Overseas (BNO) paspoort hebben. Door de beperking van zes maanden weg te nemen, zal het pad worden vrijgemaakt waarmee ze zich weer in het land kunnen vestigen, zei Raab.

Volgens de Britse overheid hebben meer dan 300.000 Hongkong Chinezen een dergelijk paspoort. Zij werden geboren vóór 1997, het jaar dat de kolonie aan China werd overgedragen.

Een vrouw en een jong kind wandelen voorbij de oproerpolitie in een straat van het Mongkok district van Hong Kong op 27 mei, 2020 (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

Ondertussen beloven VS-functionarissen om Peking te straffen voor het schenden van de vrijheden van Hongkong.

“De Verenigde Staten moeten China ter verantwoording roepen. De beslissing die de CCP vandaag nam zal gevolgen hebben voor vele toekomstige generaties”, tweette Amerikaanse senator Marsha Blackburn (Republikein – Tennessee), verwijzend naar de Chinese Communistische Partij enkele uren nadat Peking de controversiële wet goedkeurde. “Vandaag zijn we allemaal Hongkongers”, voegde ze eraan toe.

De details van de wet zullen in de komende maanden onthuld worden, maar critici waarschuwden nu al dat de gevolgen ver voorbij de territoriale grenzen van de stad voelbaar zullen zijn.

“De twee grote lessen die men kan trekken uit wat de Chinese Communistische Partij in Hongkong doet”, zijn volgens senator Marco Rubio (Republikein-Florida), dat het regime “nagenoeg elke deal kan onderteken want als of wanneer het hen uitkomt zullen ze de afspraken die ze gemaakt hebben verbreken”, en “wat ze nu met HK aan het doen zijn, zijn ze op termijn ook van plan zijn met Taiwan”, schreef hij op Twitter.

Speciaal bestuurlijke status in gevaar

Een dag eerder refereerde Mike Pompeo, VS minister van Buitenlandse Zaken, aan ‘de feiten ter plaatse’ en hij verzekerde dat Hongkong niet langer autonoom was van het Chinese vasteland, en bijgevolg volgens de VS wetgeving geen speciale behandeling meer zal krijgen. Deze privileges met betrekking tot handelszones, investeringen en migratie, hebben Hongkong tot nu toe vrijgesteld van Amerikaanse importheffingen op miljarden dollars aan Chinese producten.

“Vroeger hoopten de VS dat het vrije en welvarende Hongkong een voorbeeld zou kunnen zijn voor het autoritaire China, maar nu is het duidelijk dat China Hongkong naar zichzelf modelleert”, zei Pompeo in een verklaring.

Door de ‘Hong Kong Human Rights and Democracy Act’, die vorig jaar werd aangenomen, is het ministerie van Buitenlandse Zaken verplicht om elk jaar na te gaan of Hongkong voldoende politiek onafhankelijk is om haar status van ‘onafhankelijk van het Chinese vasteland’, te behouden.

De viceminister van Buitenlandse Zaken voor Oost-Azië, David Stilwell, zei woensdag dat de Verenigde Staten “een hele lange lijst van actiepunten” zou kunnen uitvoeren om Peking van koers te laten veranderen.

“De VRC [Volksrepubliek China] heeft dit denk ik geprobeerd af te schilderen alsof ze de economische vrijheden van Hongkong zouden respecteren zonder de politieke vrijheid te hoeven respecteren. Het ene kan echter niet zonder het andere“, vertelde hij aan verslaggevers in een telefonische briefing.

De maatregelen die de VS kan nemen gelden voor “het hele spectrum”. Daarbij kunnen niet enkel verantwoordelijke Chinese functionarissen geweigerd worden maar kunnen ook economische sancties opgelegd worden, zei hij. Hij merkte daarbij op dat hij niet “wilt voorspellen of iets uitsluiten met betrekking tot wat die sancties zouden kunnen zijn”.

Als een teken van steunbetuiging aan de stad, hebben meer dan 630 wetgevers van over de hele wereld gezamenlijk een brief ondertekend waarin ze betreuren dat Peking unilateraal deze veiligheidswet introduceerde.

“De dood van de democratie in Hongkong zou ons allemaal ernstige zorgen moeten baren”, zei Benedict Rogers, mede-oprichter van de in het VK gevestigde belangengroepering Hong Kong Watch in de brief.”

“We hopen dat deze internationale verklaring van beleidsmakers met verschillende politieke achtergrond van over heel de wereld een duidelijke boodschap zal zijn voor Peking en dat de wereld niet gedwee zal toekijken hoe het ‘één land, twee systemen’ model zomaar ontmanteld wordt”, zei hij, refererend naar het grondwettelijke principe waarmee Peking beloofd had Hongkong te regeren. Hongkong zou op die manier haar autonomie bewaren.

De voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi (Democraat-Californië) tijdens de wekelijkse persconferentie op Capitol Hill in Washington, op 28 mei, 2020 (Alex Wong/Getty Images).

De voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi (Democraat-Californië) zei 28 mei “ontgoocheld” te zijn over de conclusie van de Trump regering in verband met de status van Hongkong maar voegde er ook aan toe “dat er geen andere conclusie mogelijk was”.

Iedereen zou zijn stem moeten laten horen tegen de veiligheidswet, niet enkel de Verenigde Staten…mensen van over de hele wereld zouden zich tegen die wet moeten uitspreken”, zei ze op een persconferentie. “Het is een schaamteloze zet van de Chinese overheid.”

Peking is tot nog toe ongewoon stil geweest na de decertificatie van Hongkong door de VS. Het heeft nog geen verklaringen afgelegd.

Na de ceremoniële stemming op donderdag gaf de Chinese premier Li Keqiang een persconferentie. Hij spendeerde slechts 45 seconden aan de wet en keek 3 maal naar zijn nota’s.

Door Eva Fu 

Bekijk hier de documentaire: De Werkwijze van de CCP

Origineel op 28 mei 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: US, UK Lambast Beijing for Approving Hong Kong Law, Promise to Defend ‘Bastion of Freedom

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN