Peking retalieert en sluit Amerikaans Consulaat in Chengdu

Peking heeft bevel gegeven om één van de Amerikaanse consulaten in China te sluiten in een klaarblijkelijke vergelding tegen Washington over de beslissing om het Chinese consulaat in Houston te sluiten.

Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf het bevel om het Amerikaanse consulaat in Chengdu, de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Sichuan, te sluiten. Volgens een statement van vrijdag 24 juli op de website van het ministerie werd het consulaat van de VS vrijdagochtend ingelicht over de beslissing. 

Momenteel heeft de VS zes diplomatieke vestigingen in China, één ambassade in de hoofdstad Peking en vijf consulaten gevestigd in Chengdu, Guangzhou, Shanghai, Shenyang en Wuhan.

De beslissing van Peking kwam amper twee dagen nadat de VS bevel gaf het Chinese consulaat in Houston te sluiten om “Amerikaans intellectueel eigendom te beschermen”. Woensdag zei president Trump dat de kans erin zit dat nog meer Chinese diplomatieke vestigingen in de VS gedwongen zouden worden om te sluiten. 

Republikeins senator Marco Rubio noemde het Chinese consulaat in Houston een “enorm spionagecentrum” van de Chinese Communistische Partij.

Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat haar beslissing om het Amerikaanse consulaat in Chengdu te sluiten een “legitiem en noodzakelijk antwoord” was en beschuldigde Washington van een “unilaterale provocatie”.

Het ministerie eiste dat de VS “onmiddellijk haar foute beslissing terugdraait en de noodzakelijke voorwaarden creëert om de bilaterale relatie weer op de rails te krijgen.”

Recentelijk toonde een document van 20 juli aan dat het Chinese consulaat in San Francisco onderdak bood aan een gezochte Chinese onderzoeker, nadat ze was geïnterviewd door de FBI. Ze wordt vervolgd omdat ze haar banden met het Chinese leger had verzwegen om een visum te kunnen bemachtigen.

Door Frank Fang
Volgt Frank op Twitter: @HwaiDer

Volg ons ook op Youtube: 

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agendagestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

Het origineel gepubliceerd op 24 juli op The Epoch Times: Beijing Orders Shutdown of US Consulate in Chengdu in Retaliation

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN