Amerikaans ministerie constateert dat Peking waarschijnlijk bot-netwerk heeft ingezet

Bot-netwerk van Peking op Twitter gebruikt om pandemie narratief te veranderen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten heeft een “gecoördineerde” bot campagne op Twitter ontdekt die bedoeld was desinformatie rond de Chinese Communistische Partij (CCP) te verspreiden. Dit is onderdeel van een campagne die Peking voert om haar aandeel in het veroorzaken van de Covid-19 pandemie te verhullen.

Het Global Engagement Center (GEC) van het ministerie probeert buitenlandse desinformatiecampagnes te ontmaskeren. Recent ontdekte het duizenden ‘valse’ Twitter-accounts die door Chinese ambassades en diplomaten gebruikt worden om desinformatie te verspreiden.

“Het GEC heeft een nieuw netwerk blootgelegd van valse Twitter-accounts, waarvan wij oordelen dat het gebouwd is met als doel de Chinese propaganda en desinformatie te versterken”, sprak Lea Gabrielle, hoofd van het GEC tijdens een persconferentie op 8 mei.

“Naar onze mening zou dit netwerk gebruikt kunnen worden om de CCP in staat te stellen snel boodschappen luider te doen klinken en de wereld rond te sturen en zo het debat in haar voordeel om te buigen.”

Gabrielle zei dat deze inspanning met “grote waarschijnlijkheid” gelinkt is aan de CCP, die momenteel “bezig is aan een agressieve informatiecampagne in een poging om het Covid narratief in de wereld naar hun hand de zetten.” Deze campagne is een poging om het regime af te schilderen “als wereldleider in de strijd tegen de pandemie in plaats van de veroorzaker”.

In de afgelopen maanden hebben Chinese diplomaten op Twitter – een platform dat verboden is in China – de loftrompet gestoken over de inspanningen van het regime in het gevecht tegen de pandemie, kritiek geuit op de aanpak van de uitbraak door andere landen, en ongefundeerde theorieën gepromoot als zou het virus van buiten China afkomstig zijn, zoals uit de Verenigde Staten.

In één voorbeeld deelde de woordvoerder van het Chinese ministerie Van Buitenlandse zaken een video waarin men beweerde dat het Chinese volkslied weerklonk toen Chinese dokters in Italië aankwamen – Dit werd later ontmaskerd als een vervalsing, zei Gabrielle. De video toont Italianen die “Dank u, China” zeggen, terwijl ze in feite, hun eigen gezondheidswerkers bedanken.

“Maar VRC diplomaten en partijgetrouwe staatsmedia veranderden de context van de video in hun voordeel en deelden dit met een breed publiek”, zei ze, en voegde eraan toe dat in dit geval, de video door aan Rusland gelinkte sociale media accounts verder verspreid werd.

‘Bot’-netwerken

Uit analyse van het GEC blijkt dat er in maart een golf aan nieuwe volgers op Chinese diplomatieke Twitter-accounts ontstond – op het moment dat het regime haar desinformatie- campagne intensiveerde. Het aantal nieuwe volgers per dag steeg van gemiddeld 30 per dag naar meer dan 720 per dag – 22 maal zoveel, zei Gabrielle. Bovendien waren veel van die accounts nieuw aangemaakt.

“De combinatie van zowel de plotse stijging van volgers alsook de erg recente creatie van veel van die accounts wijzen op een kunstmatig netwerk dat tot stand wordt gebracht om het narratief van de Chinese diplomaten en officials van het [Chinese] ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen en te versterken”, zei ze.

Andere indicatoren die erop wijzen dat de accounts onderdeel vormen van een bot-netwerk waren het feit dat vele, van die accounts verschillende Chinese ambassades en meerdere Chinese officials volgen in verscheidene landen en dat de meeste gecreëerd werden gedurende kantoortijd in Peking, zei Gabrielle.

Bijvoorbeeld, 3423 van de 10.000 meest recente volgers komen voor bij beide accounts van de woordvoerders van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian en Hua Chunying, zei ze. Bijna 40% van de meest recente volgers werden in een periode van 6 weken gecreëerd tussen 1 maart en 25 april.

Twitter “houdt vast aan haar nultolerantie-beleid ten opzichte van manipulatie van haar platform of elke andere poging om de integriteit van haar diensten de ondermijnen”, sprak een woordvoerder van het bedrijf. ”Als we informatiecampagnes identificeren die we met zekerheid kunnen toeschrijven aan activiteiten die door staten gesteund worden – binnenlands of buitenlands gestuurd –dan maken we dat publiekelijk bekend.”

Volgens Twitter, ontving het platform van het ministerie recentelijk 5000 accounts en is het gestart met een eerste doorlichting die niet uitwees dat de accounts de standpunten van het Chinese regime ondersteunen. Veel van de accounts behoorden ook tot instanties van westerse overheden, rechtenorganisaties en journalisten. Het onderzoek liep nog, merkte het bedrijf op, en voegde eraan toe dat ze haar bevindingen met het GEC zou delen.

Als reactie hierop zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de accounts die ze aan Twitter gaven slecht een klein deel vormen van een dataset van bijna 250000 accounts.

“Het zal niet verrassend zijn dat er ook echte accounts zitten in elke staal”, zei de woordvoerder.

“Onze algemene analyse is gebaseerd op samenkomende factoren die onze inschatting motiveren, en waar we achter staan.”

Een studie in maart legde 10.000 valse en gekaapte accounts bloot die onderdeel vormden van een aan China gelinkte, gecoördineerde beïnvloedingscampage rond de pandemie.

“De ware omvang van de beïnvloedingscampagne is waarschijnlijk veel groter; maar onze opvolging suggereert dat de accounts die we identificeerden slechts een klein deel uitmaakten van de operatie ”verduidelijkte het rapport van de non-profit mediaorganisatie ProPublica.

Door Cathy He
Volg Cathy op Twitter: @CathyHe_ET

Wist U dat…
The Epoch Times het eerste en enige mediakanaal is dat de ware aard, de impact en het ultieme doel van het communisme blootlegt. We leggen uit welke schade ze toebrengt aan onze morele fundamenten en aan de Oosterse en Westerse tradities. We bespreken ook het resultaat van het socialisme en haar impact op de economische en politieke stabiliteit van landen.

Origineel op 9 mei 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Beijing Likely Deploying Bot Network on Twitter to Spread Pandemic Disinformation, State Department Finds

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN