Peking’s nieuwe tactieken om de wereldwijde media te beïnvloeden: Verslag

Jarenlang heeft China zijn verhalen en propaganda verspreid via de media buiten zijn grenzen. Sinds 2017 zijn deze Chinese beïnvloedingscampagnes versneld door nieuwe tactieken, volgens een net uitgebracht rapport van het in de Verenigde Staten gevestigde non-profit Freedom House.

“Journalisten, nieuwsgebruikers en adverteerders in landen variërend van Zweden tot Rusland, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Australië hebben te maken met intimidatie of censuur van politieke inhoud die de CCP [Chinese Communistische Partij] als ongewenst beschouwt”, verklaarde Sarah Cook, senior onderzoeksanalist van Freedom House en auteur van het rapport, in een persbericht.

In een telefonisch interview met The Epoch Times legde Cook uit dat Peking drie doelen achter zijn beïnvloedingscampagnes heeft: het bevorderen van een positief beeld van China en de CCP; het bevorderen van China’s openheid voor economische betrokkenheid, met name Chinese investeringen in andere landen; en het onderdrukken van standpunten en onderwerpen die kritisch zijn over de CCP.

Positief imago

Cook voegde eraan toe dat Peking er in 2017 een nieuw doel aan toevoegde: het presenteren van China als een model voor politiek-economische ontwikkeling voor ontwikkelingslanden.

Peking’s berichtgeving laat, terwijl het China opzettelijk positief afschildert, “de objectieve negatieve dimensies van China’s autoritaire politieke systeem en de snelle economische ontwikkeling achterwege”, aldus het rapport.

Voorbeelden van een dergelijk verzuim zijn de enorme schendingen van de mensenrechten van etnische en religieuze minderheden en de duistere kant van het buitenlands beleid van China, zoals het maken van corrupte deals en de onduidelijke opeenstapeling van staatsschulden, volgens het verslag.

Peking is ervan beschuldigd dat het de ontwikkelingslanden in een “schuldenval” heeft laten lopen, nadat deze landen zich hebben aangesloten bij China’s enorme investeringsinitiatief “One Belt, One Road” (OBOR, ook wel bekend als Belt and Road). Opgestart in 2013 heeft het als doel handelsroutes op te bouwen die China, Zuidoost-Azië, Afrika, Europa en Latijns-Amerika met elkaar verbinden.

Chinese tactieken 

Cook vertelde The Epoch Times dat Peking zijn toevlucht heeft genomen tot “heimelijke, corrupte en dwingende” tactieken om zijn verhaal in het buitenland naar voren te schuiven.

Een voorbeeld dat het heimelijke element van de Chinese media-invloed illustreert: Chinese staatsmedia gebruiken vaak misleidende slogans. Zo heeft de officiële spreekbuis van de Chinese Communistische Partij People’s Daily de slogan “de grootste krant van China” op zijn Facebook-pagina.

China Global Television Network (CGTN), de overzeese tak van China’s staatszender China Central Television (CCTV), heeft de tagline van “China’s vooraanstaande 24-uurs nieuwszender” op zijn Facebook-pagina.

Cook legde uit dat mensen die niet veel weten over China misschien niet weten dat dit spreekbuizen van de CCP zijn.

In de westerse landen geeft het regime miljoenen uit om zijn propaganda op te nemen in de reguliere media, zei Cook. Het Engelstalige China Daily, dat onder toezicht staat van de afdeling Publiciteit van de CCP, het agentschap dat verantwoordelijk is voor de verspreiding van propaganda, heeft partnerschappen met vele westerse kranten, waaronder The Wall Street Journal, The New York Times, en The Washington Post in de Verenigde Staten. In deze publicaties zijn bijlagen gepubliceerd in gedrukte vorm danwel online, geschreven door de staatskrant China Daily.

Federale dossiers van China Daily tonen aan dat de jaarlijkse uitgaven in het laatste decennium vertienvoudigd zijn tot meer dan $10 miljoen in de afgelopen jaren, merkte Cook op, en voegde eraan toe dat “heel wat van die [uitgaven] eigenlijk aan de Amerikaanse mainstream media worden betaald om die inhoud te publiceren”.

 Bovendien injecteert “China’s staatsmedia [zijn] desinformatie in wereldwijde social media-platforms”, verklaarde Cook. Het rapport meldde desinformatie-inspanningen tijdens de meest recente presidentsverkiezingen in Taiwan die werden teruggevoerd naar China, waaronder Facebook-groepen die een pro-Peking kandidaat ondersteunen en werden herleid naar in China gevestigde gebruikers, evenals inspanningen op Twitter om pro-democratie demonstranten in Hong Kong onderuit te halen.

China is ook actief in de sector van de digitale televisieomroep, met investeringen in heel Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Zo sloot de Chinese telecomgigant ZTE een overeenkomst met het staatsbedrijf Pakistan Television Corporation (PTV) om de digitale diensten van deze laatste in 2017 uit te breiden.

Het zoeken naar het trefwoord “Taiwan” op de website van PTV onthult geen berichtgeving over de meest recente verkiezingen in Taiwan, noch over de lokale verkiezingen in Taiwan in 2018. Wel is er verslag gedaan van de verkiezingen in Taiwan in 2016, toen Tsai Ing-wen haar eerste ambtstermijn won, maar dat was voor de ZTE-deal.

Het zoeken naar “Taiwan” in Urdu, één van de talen die in Pakistan worden gesproken, onthult wel verhalen over de recente herverkiezingsoverwinning van Tsai.

Een onderzoek van het sleutelwoord “Xinjiang” onthulde slechts zeven artikelen, geen van hen over de gevangenschap van Oeigoerse moslims door China.

De derde tactiek, dwang, manifesteert zich door het pesten van journalisten, zoals in Rusland en Zweden.

Volgens het rapport heeft de Chinese ambassade in Zweden tussen januari 2018 en februari 2019 ten minste 52 verklaringen afgelegd die gericht waren op specifieke journalisten en nieuwsgroepen, waarbij ze kritiek hadden op hun berichtgeving en hen met beledigingen en dreigementen overstelpten.

Het rapport wees ook op het geval van een brandstichting  in de drukkerij van de Hong Kong editie van The Epoch Times op 22 november vorig jaar. De aanval wordt algemeen beschouwd als een poging van de CCP om The Epoch Times het zwijgen op te leggen, die uitgebreid verslag heeft gedaan van de protesten in Hongkong en de schendingen van de mensenrechten door de CCP.

“Deze [Chinese] activiteiten ondermijnen werkelijk fundamentele aspecten van democratisch bestuur, transparantie, de rechtsstaat en eerlijke concurrentie”, aldus Cook.

Cook waarschuwde dat het Chinese regime als een vorm van censuur ook de onafhankelijke media buitenspel gezet met zijn staatsmedia, zoals blijkt uit een zaak in Papoea-Nieuw-Guinea in 2018.

Volgens berichten in de media hebben Chinese ambtenaren lokale en internationale journalisten verhinderd om de ontmoeting van de Chinese leider Xi Jinping met acht regionale leiders in de Zuid-Pacifische eilandnatie dat jaar te beschrijven. Deze ambtenaren vertelden de verslaggevers toen dat ze de verslaggeving van Xinhua (staatskrant) of de video van CCTV moesten gebruiken als basis voor hun verslaggeving.

Tegengas

Cook zei dat landen meer zouden kunnen doen om zich tegen de agressieve beïnvloedingscampagne van het regime te verzetten, met inbegrip van het opleggen van sancties aan Chinese diplomaten en het aanscherpen van de uitzendregels voor de media. 

“Wanneer Chinese diplomaten en veiligheidsagenten buiten hun boekje gaan en zich proberen te bemoeien met de berichtgeving van de media in andere landen, moet de regering van het gastland hiertegen fel protesteren”, aldus het rapport, dat aanbeveelt om dergelijke functionarissen uit te zetten of te verbieden het land opnieuw binnen te komen.

 De Verenigde Staten zouden ook op de juiste manier de Wet op de Registratie van Buitenlandse Agenten (FARA) moeten afdwingen door meer door de Chinese staat beheerde media en buiten China gevestigde Chineestalige media te verplichten zich te registreren, aldus Cook.

De FARA vereist dat organisaties en personen zich bij het Ministerie van Justitie (DOJ) registreren als ze proberen Amerikaanse ambtenaren of de Amerikaanse publieke opinie namens buitenlandse regeringen te beïnvloeden. Als onderdeel van de registratie-eisen moeten organisaties en personen hun jaarlijkse budget en uitgaven bekendmaken.

Op dit moment zijn alleen CGTN en China Daily geregistreerd, en hoewel het door de staat gerunde persbureau Xinhua werd gesommeerd zich te registreren door het DOJ, heeft het dit nog niet gedaan.

Cook zei dat er ook een “overvloed” is aan particuliere Chinees-talige media in de Verenigde Staten die “duidelijk pro-Peking” zijn, die meer onderzoek en overweging vereisen over de vraag of ze zich onder de FARA moeten registreren.

Media-investeerders en overheden moeten ook onafhankelijke Chineestalige mediakanalen ondersteunen, bijvoorbeeld door middel van financiering en opleiding.

“Regeringen zouden proactief met dergelijke media in contact moeten treden door interviews te geven en andere potentiële partnerschappen te onderzoeken, terwijl ze de druk om ze te marginaliseren van Chinese diplomaten moeten weerstaan”, aldus het rapport.

Door CATHY HE en FRANK FANG

Volg Cathy op Twitter: @CathyHe_ET

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN