Pentagon reserveert tenminste 7.000 Amerikaanse troepen voor de Mexicaanse grens

Het Pentagon heeft gezegd dat het ongeveer 7.000 troepen heeft gereserveerd die ingezet kunnen worden aan de grens tussen Amerika en Mexico, aldus Reuters.

Een niet met naam genoemde Amerikaanse officier die met Reuters sprak zei dat het aantal kon veranderen.

“Het totaal aantal ingezette troepen zal dagelijks veranderen als strijdkrachten het werkgebied instromen, maar initiële schattingen wijzen erop dat Defensie ongeveer 7.000 troepen heeft aangewezen om, indien nodig, Operation Faithful Patriot, te ondersteunen”, vertelde de anonieme vertegenwoordiger aan Reuters.

Ongeveer 2.000 van de 7.000 troepen zouden paraat staan, vertelde de vertegenwoordiger aan het nieuwsmedium.

Deze week kondigde het Pentagon aan ongeveer 5.200 manschappen in actieve dienst in te zetten bij de Mexicaanse grens als reactie op verschillende ‘migrantenkaravanen’ uit Midden-Amerika die door Mexico trekken.

migrant-caravan-swells-to-5000-or-more
migranten uit Centraal-Amerika lopen naar de Verenigde Staten en beginnen hun dag met het verlaten van Ciudad Hidalgo, Mexico, 21 oktober, 2018. (AP Photo/Moises Castillo)

President Donald Trump schreef op 31 oktober dat het “leger ingezet wordt aan de zuidgrens” en dat “nog veel meer troepen zullen komen.”

Hij schreef: “We zullen deze karavanen, waaronder zich ook erg slecht tuig en bendeleden bevinden, NIET de V.S. inlaten. Onze grens is heilig, je dient legaal binnen te komen. KEER OM!”

Trump zei ook dat de karavaan “zeer ruwe strijders” bevat en dat ze “hard en met veel geweld hebben gestreden tegen Mexico” bij de grens tussen Guatemala en Mexico voordat ze doorbraken.

“Gewonde Mexicaanse soldaten, waren niet in staat, niet bereid de karavaan te stoppen. Zouden gestopt moeten worden voordat ze onze grens bereiken, maar dat doen ze niet!” voegde hij toe.

Kinderen worden gesmokkeld

Het komt op een moment dat zeven kinderen die gesmokkeld werden door mensen in de karavaan gered werden door Guatemalaanse autoriteiten, zei Judicial Watch.

“De kinderen zijn in hechtenis genomen en krijgen voedsel, water en medische zorg, volgens een hooggeplaatste Guatemalaanse overheidsvertegenwoordiger. De smokkelaars zijn gearresteerd en het bredere onderzoek naar criminele activiteit in de karavaan wordt verder uitgevoerd”, schreef de organisatie.

Er werd toegevoegd: “Een Judicial Watch team, onder leiding van onderzoeksdirecteur Chris Farrell, bracht een aantal dagen door aan de grens van Guatemala met Honduras om verslag te doen van de karavaan illegale vreemdelingen, die ontstond in de noordelijke stad San Pedro Sula in Honduras. Het team bracht een aantal exclusieve verslagen en video’s uit en sprak Guatemalaanse president Jimmy Morales en andere hooggeplaatste overheidsvertegenwoordigers.”

De Verenigde Naties zeiden op 26 oktober dat er 2.300 kinderen meereisden in de eerste karavaan. “Terwijl diegenen die met de karavaan meereizen hopen dat ze veiliger zijn met meer, blijven de gevaren wezenlijk bij het gebruik van niet gangbare migratieroutes, met name voor kinderen”, stelde de United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF).

“De reis is lang, onzeker en vol gevaar, waaronder het risico op uitbuiting, geweld en misbruik”, zei UNICEF.

Door Jack Phillips

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN