Personeel van uitvaartcentra in Wuhan onthult scherpe toename van crematies

Uit verklaringen van ambtenaren blijkt dat de Chinese autoriteiten te weinig doden melden

Een hoge functionaris in een crematorium in Wuhan, het coronavirus epicentrum van China, zegt dat hun inname de laatste weken omhoog is geschoten, wat suggereert dat meer mensen sterven aan de ziekte dan officieel wordt gemeld.

Vanaf 22 januari is het aantal ontvangen lijken door het door de overheid beheerde uitvaartcentrum drastisch toegenomen – met een piek van 127 lichamen op 3 februari, zei de ambtenaar, eraan toevoegend dat hij ongeveer vier tot vijf keer de gebruikelijke werklast waarneemt.

De ambtenaar deed de onthullingen tijdens een telefoongesprek op 4 februari met een undercover-verslaggever van de Chineestalige editie van The Epoch Times. Deze deed zich voor als lid van de task force van de centrale overheid die toezicht hield op de reactie op de uitbraak. Deze publicatie is zonder naam van de werknemer en het uitvaartcentrum ter bescherming van zijn identiteit.

Vier andere uitvaartcentra in Wuhan die ook ziekenhuizen bedienen die door de overheid zijn aangewezen voor virusbehandeling, meldden ook een toename van hun inname, op basis van undercover-oproepen en onthullingen van crematoriumarbeiders.

Alle vijf de faciliteiten behoren tot de zeven door de overheid beheerde uitvaartcentra met crematoria in Wuhan. Drie bevinden zich in de binnenstad, terwijl de andere vier voorstedelijke gebieden bedienen, aldus het Bureau voor Burgerzaken van de stad.

Cijfers in opkomst

De bewering van de functionaris over een toename van crematies komt overeen met claims van medewerkers van andere uitvaartcentra in Wuhan.

Een medewerker van Caidian Funeral Home in een buitenwijk van Wuhan vertelde The Epoch Times recentelijk dat ze elke dag minstens 100 lijkzakken nodig hebben.

De man, die zichzelf identificeerde als Mr. Yun, zei dat elk uitvaartcentrum in de stad met dezelfde situatie te maken had.

Een medewerker van een ander uitvaartcentrum in Wuhan, die anoniem wilde blijven, vertelde The Epoch Times dat vanaf 28 januari rond de 100 werknemers in zijn faciliteit de klok rond hebben gewerkt zonder etenspauzes. Hij zei dat ze elke dag zo’n 35 lijkzakken gebruiken.

In een ander undercover telefoontje naar een hoge functionaris in weer een ander uitvaartcentrum in Wuhan zei de functionaris dat de faciliteit elke dag ongeveer 30 lichamen cremeerde.

Hun beweringen dragen bij aan het toenemende bewijs dat het communistische regime het aantal infecties en sterfgevallen als gevolg van de ziekte te laag rapporteert.

Op 1 februari kondigden de Chinese gezondheidsautoriteiten verplichte crematie aan voor mensen die stierven aan het coronavirus.

De ambtenaar bij het eerstgenoemde uitvaartcentrum zei dat ongeveer 60 procent van de lichamen uit particuliere huizen komt, terwijl 38 procent uit ziekenhuizen wordt vervoerd. De meeste lijken die uit huizen komen, zijn mensen die stierven aan het nieuwe coronavirus, zei hij.

Mensen die thuis aan het virus zijn overleden, hebben waarschijnlijk niet de officiële diagnose van de ziekte gekregen – aangezien diagnoses in ziekenhuizen worden gesteld – en tellen daarom niet mee voor het officiële dodental.

Van de 127 lichamen die het crematorium op 3 februari ontving, waren er acht officieel gediagnosticeerd met het virus, terwijl 48 werden verdacht van het hebben van de ziekte, op basis van hun overlijdenscertificaten, zei de functionaris. Het is onduidelijk wat werd gespecificeerd als de doodsoorzaak voor de resterende 71 lichamen.

In vijf weken, sinds het eerste officiële rapport van de ziekte, zijn de officiële cijfers van de uitbraak sterk gestegen tot bijna 40.000 infecties en meer dan 800 doden in China. Het werkelijke aantal gevallen echter zal waarschijnlijk veel groter zijn.

Eerdere rapportage van The Epoch Times heeft aangetoond dat het aantal infecties te laag wordt gerapporteerd vanwege verschillende factoren: het tekort aan testkits in ziekenhuizen, wat betekent dat het aantal bevestigde gevallen is afgetopt; ziekenhuizen hebben ondercapaciteit, wat betekent dat veel patiënten zijn weggestuurd en niet in staat zijn om te worden gediagnosticeerd of behandeld; en een cultuur van geheimhouding binnen de Chinese Communistische Partij die de vrije stroom van informatie beperkt ten tijde van crises die haar autoritaire heerschappij zouden kunnen ondermijnen.

Patiënten waarvan wordt gedacht dat ze de ziekte hebben opgelopen, maar niet de officiële diagnose kunnen krijgen, worden niet meegeteld in de officiële cijfers. Evenzo maken verdachte patiënten die later overlijden geen deel uit van het officiële dodental.

Ondertussen hebben medische experts geschat dat het aantal infecties in Wuhan alleen al vele malen hoger zou kunnen zijn dan het gerapporteerde aantal. Een op 31 januari gepubliceerd onderzoek in het medische tijdschrift The Lancet schatte dat op 25 januari meer dan 75.000 mensen in de stad geïnfecteerd konden zijn.

Tot het uiterste belast

De hoge ambtenaar bij het eerstgenoemde uitvaartcentrum zei dat zijn personeel van ongeveer 110 mensen tot het uiterste wordt gedreven, het werkt de klok rond om lichamen uit ziekenhuizen en particuliere huizen te vervoeren en te cremeren.

“We vervoeren de lichamen 24 uur per dag”, zei hij. “Nu is elke mannelijke werknemer betrokken [bij deze taak]. Zolang ze nog kunnen bewegen, zullen ze werken.”

De 11 ovens van de faciliteit zijn elke dag non-stop lichamen aan het cremeren, zei hij.

De ambtenaar zei dat hij in dit tempo 40 tot 50 extra personeelsleden nodig zou hebben om de werklast aan te kunnen, en voegde eraan toe dat de huidige personeelsleden sinds de oudejaarsavond op 25 januari geen moment vrij hebben gehad.

“Ik sta op het punt in te storten”, zei de functionaris.

“We zijn uitgeput en kunnen geen rust krijgen”, voegde hij eraan toe. “Momenteel ben ik dankbaar als ik twee of drie uur per dag kan slapen.”

De ambtenaar voegde eraan toe dat hij contact heeft gehad met het Hankou Funeral Home, wiens “werklast zelfs groter is dan de mijne”.

Die faciliteit, gelegen in het centrum van Wuhan, is officieel door autoriteiten aangewezen om lichamen van coronavirusslachtoffers uit de ziekenhuizen in het centrum van Wuhan te cremeren.

Een undercover telefoontje door de Chineestalige editie van The Epoch Times aan het Hankou Funeral Home bevestigde dat het crematorium 24 ovens gebruikte om 24 uur per dag lichamen te cremeren.

Door Cathy He

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 7 februari gepubliceerd op The Epoch Times: Amid Virus Outbreak, Funeral Home Officials in Wuhan Reveal Sharp Increase in Cremations

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN