Plan Trump: alleen asiel voor wie legaal de V.S. binnenkomt

President waarschuwt ‘migrantenkaravaan’: gooi geen stenen naar troepen

President Donald Trump zei dat asielzoekers zich “legaal moeten aanmelden” bij een ingang van het land, in een commentaar, gericht op wat hij een “crisis aan de zuidelijke grens” noemde.

“Migranten die asiel zoeken, moeten zich legaal aanmelden bij een ingang van het land”, vertelde Trump aan journalisten in de Roosevelt Room in het Witte Huis op 1 november. “Degenen die ervoor kiezen om onze wetten te overtreden en illegaal binnen te komen, zullen niet langer in staat zijn om ongegronde claims in te dienen om automatisch toegang te krijgen tot ons land.”

Het uitvoeringsbesluit over immigratie zal volgende week worden uitgevaardigd, zei Trump.

Volgens de huidige Immigration and Nationality Act kan “elke buitenlander die fysiek aanwezig is in de Verenigde Staten of die aankomt in de Verenigde Staten (al dan niet via een officiële toegang van het land, inclusief een buitenlander die naar de Verenigde Staten is gebracht na te zijn onderschept in internationale of Amerikaanse wateren), ongeacht de status van een dergelijke buitenlander, overeenkomstig dit deel, asiel aanvragen.”

Trump heeft opdracht gegeven om duizenden Amerikaanse troepen in te zetten aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico in afwachting van een karavaan met duizenden migranten, die vanuit Midden-Amerika naar het noorden trekt en momenteel in Mexico is. De migranten uit El Salvador, Guatemala en Honduras, hebben verklaard dat ze de Verenigde Staten binnen willen komen.

“Deze illegale karavanen worden niet toegelaten in de Verenigde Staten en ze zouden nu moeten omkeren”, zei Trump. “We houden mensen aan de grens tegen. Dit is een invasie.”

De president gaf op 31 oktober aan dat 15.000 troepen naar de grens zouden kunnen worden gestuurd. “We zullen tussen de 10.000 en 15.000 militairen inzetten – bovenop grenspatrouille, ICE (Immigration and Customs Enforcement) en alle anderen aan de grens”, zei Trump.

Amerikaanse legeringenieurs bouwen bij een grensovergang in Texas een hekwerk met prikkeldraad en een faciliteit om US Customs and Border Protection-personeel en andere functionarissen langs de Amerikaans-Mexicaanse onder te brengen.

Bovendien zei de president dat hij zou proberen het automatische recht op burgerschap voor in de Verenigde Staten geboren kinderen van buitenlanders en illegale immigranten op te heffen; hij is van plan hierover een uitvoeringsbesluit uit te vaardigen. Hij en andere Republikeinen zeggen dat er een maas in de wet is die mensen ertoe aanzet illegaal naar de Verenigde Staten te komen om kinderen te krijgen.

migranten bereiken mexico
Migranten bereiken Mexico na de oversteek van de Suchiate River uit Tecun Uman in Guatemala naar Ciudad Hidalgo in Mexico op 29 okt., 2018, een dag nadat een veiligheidshek op de internationale brug was versterkt om te voorkomen dat ze zouden passeren. (Carlos Alonzo/AFP/Getty Images)

Waarschuwing aan ‘karavaanmigranten’: gooi geen stenen

Trump gaf ook een waarschuwing aan mensen in de migrantenkaravaan, en zei dat mensen die stenen naar de autoriteiten gooien, worden behandeld als mensen die een vuurwapen vasthouden.

“We zullen dat als een vuurwapen beschouwen”, vertelde Trump verslaggevers op 1 november, aldus Fox News. “We zullen dat beschouwen als het maximum waar we het voor kunnen beschouwen, omdat ze hard en gewelddadig met stenen gooien…. Dat staan we niet toe. Ze willen stenen gooien naar ons leger, onze militairen vechten terug. Ik zei dat ze het als een geweer moesten beschouwen. Als ze stenen gooien, zoals ze deden bij het leger en de politie in Mexico, zei ik, beschouw het als een geweer.”

Sommige media begrepen de verklaring van Trump verkeerd en publiceerden de koppen dat Trump soldaten had opgedragen migranten die stenen gooiden te schieten. “Ik zei niet schieten. Maar als ze dat doen bij ons [stenen gooien] – worden ze gearresteerd voor een lange tijd”, vertelde Trump op 2 november aan verslaggevers.

De Department of Homeland Security (DHS) kwam met een verklaring waarin zorgen geuit werden over leden binnen de karavaan. “We blijven ons zorgen maken over individuen in de karavaan. Meer dan 270 personen in de caravan zijn bendeleden of hebben een criminele geschiedenis”, aldus DHS. “Waaronder een aantal gewelddadige criminelen — voorbeelden zijn onder meer zware mishandeling met een dodelijk wapen, gewapende overval, seksuele aanranding van een kind en aanval op een vrouw.”

Verwijzend naar de Mexicaanse ambassadeur, zei het DHS dat sommige karavaanleden “zeer gewelddadig” zijn en “sommige mensen in de caravan zeer gewelddadig zijn tegenover de autoriteiten, hoewel ze de mogelijkheid kregen het land binnen te komen in overeenstemming met de immigratiewetgeving en de status als vluchteling.” De Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken, Navarrete Prida, vertelde op 30 oktober aan een lokaal radiostation dat criminele groeperingen de karavaan zijn binnengedrongen.

De migranten karavaan vormt een serieuze bedreiging voor de soevereiniteit van de landsgrenzen, zei Trump.

“Als deze karavaans het land in mogen, zullen er alleen grotere karavaans volgen en zich aangemoedigd voelen… en je ziet dat dat nu gebeurt”, zei Trump.

Door Jack Phillips
Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN