Politiecommissaris in Shanghai ontslagen in een zuivering van het veiligheidsapparaat door het Chinese regime

Gong Dao’an, politiecommissaris van Shanghai en locoburgemeester van de stad, werd op 18 augustus ontslagen. Daarmee was hij de eerste hooggeplaatste ambtenaar van Shanghai en de derde topambtenaar van het veiligheidsapparaat van het Chinese regime die werd aangepakt.

Shanghai staat bekend als het bolwerk van een politieke factie die loyaal is aan de voormalige leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), Jiang Zemin, de belangrijkste politieke rivalen van de huidige leider Xi Jinping.

De interne anti-corruptie waakhond van de partij, de ‘Centrale Commissie voor de Inspectie van de Discipline’ (CCDI), verklaarde dinsdag: “Gong Dao’an wordt verdacht van ernstige overtredingen van discipline en wetten, en wordt onderzocht en geïnspecteerd.”

Na de aankondiging organiseerden de partijbaas van Shanghai, Li Qiang, en de burgemeester van Shanghai, Gong Zheng, die dag met spoed twee ontmoetingen in Shanghai met hoge partijfunctionarissen om hun loyaliteit aan de Chinese leider Xi Jinping en hun geloof in de centrale overheid te betuigen.

China deskundige Li Linyi analyseerde dat Gong zeer nauwe banden onderhield met Meng Jianzhu, voormalig Jiang loyalist en voormalig hoofd van de Politieke en Juridische Commissie (PLAC), een partijorganisatie die toezicht houdt op het veiligheidsapparaat van het land, met inbegrip van de politie, de rechtbanken en de gevangenissen.

“De autoriteiten van de Chinese leider Xi Jinping onderzoeken Gong om Meng Jianzhu aan te vallen”, zei Li.

Gong Dao’an

Gong was politiecommissaris van Shanghai en stond op plaats zes van de acht locoburgemeesters van Shanghai.

Volgens staatsmedia Xinhua, begon Gong zijn carrière als politieagent in de provincie Hubei en werkte hij zich op in de gelederen.

In 2010 werd Gong gepromoveerd tot adjunct-directeur van Bureau nr. 12, de afdeling strafrechtelijk onderzoek van het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid. Twee jaar later werd hij gepromoveerd tot directeur.

In juni 2017 werd Gong benoemd tot politiecommissaris van Shanghai. Daarna, in januari 2018, kreeg Gong er een bij als locoburgemeester van Shanghai.

Nadat CCDI het onderzoek naar Gong bekend had gemaakt, werd zijn cv van de officiële website van de gemeentelijke overheid van Shanghai verwijderd. CCDI gaf geen details over Gong’s vermoedelijke overtreding.

Als locoburgemeester van Shanghai heeft Gong de op één na hoogste rang op provinciaal niveau behaald binnen het bureaucratische systeem van de partij .

Hij is de eerste ambtenaar van dat niveau in Shanghai die wordt ontslagen sinds bijna drie jaar geleden de partij een belangrijk conclaaf hield, het 19e Nationale Congres.

Meng Jianzhu

Toen Gong op het ministerie van Openbare Veiligheid werkte, was Meng Jianzhu de minister. Gong werd algemeen verondersteld loyaal te zijn aan Meng.

Meng Jianzhu woont op 3 maart 2014 de openingszitting bij van de pro forma-wetgevingsconferentie in de Grote Zaal van het Volk in Peking. (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)

De in Taiwan gevestigde China expert Chen Simin schreef in een commentaar van 2017 dat Gong betrokken was bij zaken geleid door Meng, zoals een anticorruptieonderzoek naar Zhang Jian, toenmalig directeur van Bureau nr. 12.

Meng, 73 jaar, was loyaal aan voormalig partijleider Jiang Zemin. Sinds Xi in november 2012 aan de macht kwam, trachtte Xi ambtenaren die loyaal zijn aan Jiang te verwijderen in het kader van een grootschalige anti-corruptie campagne.

Onder deze ambtenaren waren voormalig PLAC-hoofd Zhou Yongkang, voormalig partijbaas van Chongqing stad Bo Xilai, en voormalig vice-voorzitter van China’s hoogste militaire raad Guo Boxiong.

In tegenstelling tot zijn collega’s, stapte Meng uit Jiang’s factie en toonde hij zijn loyaliteit aan Xi Jinping in februari 2012 toen deze aan de macht kwam. Echter, speculeren China dekundigen dat Meng eigenlijk nog steeds trouw was aan Jiang. Meng ging in 2017 met pensioen.

Doelwit

In de afgelopen vier maanden zijn twee van Meng’s volgelingen ontslagen.

Op 19 april maakte het CCDI bekend een onderzoek te doen naar Sun Lijun, die verdacht werd van “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”. Sun, 51 jaar, was viceminister nr. 5 van het Ministerie van Openbare Veiligheid.

Op 14 juni kondigde CCDI aan dat Deng Huilin werd ontslagen. Deng, 55 jaar, was directeur van het politiebureau in Chongqing.

Insiders van de Chinese centrale overheid vertelden The Epoch Times in april dat Sun betrokken was bij een staatsgreep om Xi tot aftreden te dwingen. The Epoch Times kon deze informatie niet onafhankelijk verifiëren.

Expert Li Linyi analyseerde dat Sun, Deng en Gong nauw met elkaar samenwerkten om Meng te ondersteunen.

“Ik geloof dat [Xi’s] doelwit Meng Jianzhu is. Hij gebruikt een soortgelijke strategie net als toen Zhou Yongkang werd onderzocht en vastgehouden, waarbij hij de volgelingen van het doelwit onderzoekt om bewijsmateriaal te verzamelen. Vervolgens, arresteert hij het doelwit”, zei Li.

Li analyseerde dat Zhao Fei, de huidige PLAC-directeur van de stad Tianjin, misschien binnenkort wordt onderzocht omdat Zhao een andere belangrijke volgeling van Meng is.

In juli organiseerde de PLAC-secretaris-generaal Chen Yixin een bijeenkomst in Peking om te beginnen met een “zuiverings”-campagne binnen het agentschap in het hele land. Chen kondigde aan dat de Partij de zuivering zal voltooien rond het eerste kwartaal van 2022, vlak voor haar 20ste Nationale Congres, een conferentie die om de vijf jaar plaatsvindt om de volgende opvolging van partijleiders te bepalen.

Door Nicole Hao

Origineel op 19 augustus 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Shanghai Police Director Sacked as Chinese Regime Targets Security Apparatus for Purge

Kijk ook naar de methode van de CCP 

 

 

 

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN