Pompeo veroordeelt desinformatie over coronavirus vanuit Peking tijdens gesprek met Chinese topdiplomaat

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bracht tegen Peking “sterke Amerikaanse bezwaren” naar voren over de inspanningen van het Chinese regime om de schuld voor de coronaviruspandemie te verschuiven, dagen nadat een Chinese topambtenaar een samenzweringstheorie over de oorsprong van het virus had verspreid.

Tijdens een telefoontje op 16 maart met de Chinese topfunctionaris voor buitenlandse zaken, Yang Jiechi, benadrukte Pompeo “dit is niet het moment om desinformatie en bizarre geruchten te verspreiden, maar eerder een tijd voor alle landen om samen te komen en deze gemeenschappelijke dreiging te bestrijden”, aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (State Department).

De Chinese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, is één van de hoogste Chinese ambtenaren die de ongegronde beschuldiging heeft geuit, dat het virus in de Verenigde Staten is ontstaan en later is geïntroduceerd in de centraal gelegen Chinese stad Wuhan, het epicentrum van de uitbraak.

“Wanneer begon patiënt nul in de VS? Hoeveel mensen zijn besmet? Wat zijn de namen van de ziekenhuizen?” Zhao, bekend om zijn vaak confronterende social media berichten, schreef vorige week zowel in het Chinees als in het Engels op Twitter, een platform dat in China verboden is.

“Het kan het Amerikaanse leger zijn dat de epidemie naar Wuhan heeft gebracht. Wees transparant! Maak uw gegevens openbaar! De VS zijn ons een verklaring verschuldigd!”, vervolgde hij.

De uitingen van Zhao waren aanleiding voor een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om de Chinese ambassadeur in Amerika, Cui Tiankai vrijdag te ontbieden.

“De Amerikaanse kant zag hoe de verhaallijn van Peking over wat een wereldwijde pandemie is geworden, is weggeschoven van de Wuhan Huanan-markt sinds half januari, wat aangeeft dat Peking de verantwoordelijkheid voor de uitbraak probeert te ontlopen”, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan The Epoch Times in een e-mail op zaterdag.

Chinese functionarissen koppelden de oorsprong van de uitbraak aanvankelijk aan een vismarkt in een buitenwijk van Wuhan, waar veel van de eerste gevallen naartoe waren te herleiden. De regering heeft onlangs echter getracht de aandacht af te leiden van de Chinese banden met het virus.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien zei tijdens een toespraak bij de in Washington gevestigde denktank ‘Heritage Foundation’ op 11 maart dat het regime aanvankelijk had geprobeerd artsen en klokkenluiders die probeerden te spreken over de uitbraak te censureren, “zodat het bestaan van het virus niet naar buiten kwam”.

“Het heeft de wereldgemeenschap waarschijnlijk twee maanden gekost in hun reactie”, zei O’Brien.

In reactie op de bezorgdheid van de VS over het gebrek aan transparantie van het regime en de inspanningen om de schuld van de uitbraak om te buigen, heeft Peking de Amerikaanse ambtenaren ervan beschuldigd China te “belasteren”.

Yang vertelde tijdens zijn gesprek met Pompeo dat “sommige Amerikaanse politici consequent China’s pogingen tot uitbraakcontrole hebben besmeurd… wat bij de Chinese bevolking grote verontwaardiging heeft gewekt”, aldus Chinese staatsmedia.

Woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang, benadrukte tijdens een persconferentie op 13 maart dat de bron van het virus “een kwestie van wetenschap” is. Hij beschuldigde ook “bepaalde Amerikaanse hooggeplaatste functionarissen” van het maken van “ongegronde en onverantwoordelijke opmerkingen” om “China te besmeuren en aan te vallen”.

Pompeo reageerde onlangs op de beweringen van het regime dat het virus mogelijk niet uit China afkomstig is. De minister noemde het een Wuhan-virus en zei: “we hebben er vrij veel vertrouwen in dat we weten waar dit begon”. Hij noemde ook dat het Chinese regime traag was in het delen van informatie met de wereld over de uitbraak.

Het Chinese staatsmediabedrijf Xinhua heeft dergelijke opmerkingen uit de Verenigde Staten bestempeld als “slecht bedoelde politiek misbruik”.

“Sinds de uitbraak zijn sommige Amerikaanse politici bezig geweest met hun lichtzinnige politieke theater”, zei de Chinese staatsmedia in een beschouwing van 16 maart.

Analist van China aangelegenheden Tang Yu zei dat de desinformatiecampagne van Peking dient om de publieke woede in China weg te leiden van de overheid.

Hij zei dat China tijdens de vroege stadia van de uitbraak de hulp weigerde van de Amerikaanse “Centers for Disease Control and Prevention” (CDC), die herhaaldelijk aanboden een top team van gezondheidsdeskundigen naar China te sturen om te helpen bij de bestrijding van de uitbraak. Uiteindelijk zijn er slechts 2 Amerikaanse experts naar China gegaan in plaats van de aanbevolen 13.

“Als [het virus] niet uit China afkomstig is, waarom moet je dan zo geheimzinnig doen?” zei hij.

“De minne daad van de CCP om de crisis te verschuiven, maakt haar misdadige aard alleen maar duidelijker voor de internationale samenleving.”

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 16 maart gepubliceerd op The Epoch Times: Pompeo Condemns Beijing’s Coronavirus Disinformation in Call With Top Chinese Diplomat

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN