President Donald Trump zei op 24 september dat hij de verkiezingsuitslag van november zal respecteren als het Hooggerechtshof oordeelt dat Joe Biden heeft gewonnen

President Donald Trump zei op 24 september dat hij de verkiezingsuitslag van november zal respecteren als het Hooggerechtshof oordeelt dat Joe Biden heeft gewonnen, nadat hij uitleg had gegeven aan verslaggevers over de presidentiële overgang van de macht.

Op de vraag van Brian Kilmeade van Fox News antwoordde Trump: “Ik zou het met [dat] eens zijn, maar ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben. Deze stembiljetten zijn een horrorshow. Ze vonden gisteren in een kantoor zes stembiljetten in een vuilnisbak.”

Zijn opmerkingen kwamen toen de meerderheidsleider in de Senaat, Republikein Mitch McConnell, zei dat een presidentiële overgang na de verkiezingen van november ordelijk en in overeenstemming met de historische precedenten van de VS zou plaatsvinden.

“De winnaar van de verkiezing op 3 november zal op 20 januari worden ingehuldigd. Er zal een ordelijke overgang zijn net zoals dat elke vier jaar sinds 1792 is gebeurd”, zei McConnell in een verklaring op 24 september.

Trump wees op 23 september de mogelijkheid van de hand om de vreedzame overdracht van de macht te onderschrijven. De president heeft vaak zijn bezorgdheid geuit over kiezersfraude te midden van een toename van het aantal stemmen per post en rellen en onrust in het land.

Toen hem gevraagd werd of hij zich “hier vandaag wilde committeren aan een vreedzame machtsoverdracht na de verkiezingen in november”, zei Trump dat het niet duidelijk is wat er zal gebeuren.

“We zullen moeten zien wat er gebeurt”, zei hij. “U weet dat ik erg heb geklaagd over de stembiljetten per mail, de stembiljetten zijn een ramp.”

Een verslaggever zei toen dat “mensen in opstand komen”, waarop Trump antwoordde: “Ontdoe je van de stembiljetten en je zult een zeer vreedzame – eerlijk gezegd, zal er geen overdracht zijn. Er zal een voortzetting zijn.”

Trump heeft sinds het begin van de pandemie herhaaldelijk de gevaren van het stemmen via de post aangekaart en de aandacht gevestigd op het feit dat dit tot grote vertragingen of verkiezingsfraude kan leiden.

Tegelijkertijd zei de president dat de verkiezing naar het Hooggerechtshof zou kunnen leiden en dat het hof negen rechters op de bank nodig heeft om tot een passend besluit te komen. Op 18 september stierf rechter Ruth Bader Ginsburg op de leeftijd van 87 jaar, hetgeen leidde tot een precair benoemingsproces in de Senaat te midden van dreigementen van de Democraten om de rechtbanken “overvol te maken” en allerlei regels aan te spreken om de aanstellingsprocedure te vertragen.

Sommige Republikeinse leden van het Congres, waaronder senator Mitt Romney (R-Utah), hebben geprobeerd de opmerkingen van Trump over de machtsoverdracht te vergelijken met het regime van de oude Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko, die de afgelopen maanden geconfronteerd werd met historische protesten over de verkiezingsuitslag.

“Fundamenteel voor democratie is de vreedzame overgang van de macht; zonder dat is er Wit-Rusland”, schreef Romney op 24 september. “Elke suggestie dat een president deze grondwettelijke garantie niet zou respecteren is zowel ondenkbaar als onaanvaardbaar.”

Rep. Liz Cheney (R-Wyo.), het op twee na hoogste lid van de Republikeinse leiding in het Huis, schreef op Twitter: “De vreedzame overdracht van de macht is vastgelegd in onze grondwet en fundamenteel voor het voortbestaan van onze republiek. De Amerikaanse leiders zweren een eed op de grondwet. We zullen die eed nakomen.”

De voorzitter van de Senaatscommissie voor justitie Lindsey Graham (R-S.C.) vertelde Fox News op 24 september dat de Republikeinen een “vreedzame” overdracht van macht zullen houden, eraan toevoegend dat als de resultaten van de verkiezing twijfelachtig zijn, het Hooggerechtshof zal beslissen, en als de Republikeinen dan verliezen, zullen wij die uitslag accepteren. Maar we hebben een voltallige rechtbank nodig.

Door Jack Phillips

Origineel op 24 september 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Trump Says He’ll Respect the Election Results If Supreme Court Rules Biden Won

 

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN