Presidentskandidaat Bolsonaro, Brazilië: “China koopt Brazilië op”

“China is niet aan het kopen in Brazilië, China koopt Brazilië”, zei de rechtse lijsttrekker voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen in een interview met ‘Band TV’. Hij refereerde aan de grootste investeerder en handelspartner van het Latijns-Amerikaanse land.

In het interview, gaat Bolsonaro in op zijn privatiseringstoezegging, waarin hij belooft om de privatisering niet verder uit te breiden naar de corebusiness zoals oliemaatschappij Petrobras en de energiebranche.

Brazilië ging in de jaren 30 van start met een programma van nationalisering, dat bijdroeg aan sterke economische groei tot aan de jaren 80. In de jaren 90, werd er opnieuw geprivatiseerd om het overheidstekort te verminderen,  de economie efficiënter te maken en ontwikkeling te stimuleren. Dit beleid mislukte echter omdat de regering de belangen van de verschillende partijen niet kon balanceren.

Het overheidstekort van Brazilië in 2017 was 7.8 procent van het bruto nationaal product (BNP), en Bolsonaro voerde campagne onder het mom van privatisering om de economie van Brazilië te redden.

De concerns die Bolsonaro noemde, zijn twee van de grootste staatsbedrijven in Brazilië. Petrobas bezit 99 procent van de capaciteit van de Braziliaanse olieraffinaderijen, en werkt samen met Chinese firma’s.

In juli 2018 ondertekende het Chinese National Petroleum Corp (CNPC) een intentieverklaring met Petrobras voor het raffinaderijproject van Comperj, een overeenkomst die aansloot bij een eerder contract tussen CNPC en Petrobras in 2017, om samen het offshore Marlim-cluster in Brazilië te ontwikkelen. De grootste ontdekking van olie in Brazilië.

Comperj, een petrochemisch miljardenproject sinds 2004, werd opgeschort in 2015 te midden van het zogenaamde Lava Jato, of Autowasserij Corruptieonderzoek; Petrobras, eigenaar van het Comperj-project, investeerde €12 miljard in dit project.

De zaak Lava Jato loopt nog steeds. Er zijn veel hooggeplaatste functionarissen bij betrokken, waaronder de voormalige woordvoerder van het lagere huis Eduardo Cunha en de voormalige gouverneur Sergio Cabral van Rio de Janeiro. In april 2017 kondigde het Federale Hof van Accountants in Brazilië aan dat het bewijs had gevonden van omkoping en corruptie ter waarde van 544 miljoen Braziliaanse reals (€127 miljoen) voor de bouw van Comperj.

Uit de intentieverklaring werd niet duidelijk hoeveel de CNPC in Comperj zal investeren, maar het toont aan hoe nauw de samenwerking tussen China en Brazilië is.

China is sinds 2009 de grootste handelspartner van Brazilië, dankzij de “snel stijgende vraag van China naar grondstoffen en landbouwproducten”, aldus de Duitse Friedrich Ebert Stiftung.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken exporteert China mechanische apparatuur, computer- en communicatieapparatuur, instrumentatie, textiel, staal en transportwerktuigen naar Brazilië, terwijl het ijzererts, sojabonen, ruwe olie, pulp en sojaolie invoert.

De bilaterale handel tussen China en Brazilië groeide van €5,8 miljard in 2003 tot €320 miljard in 2017, waarvan China €130,8 miljard heeft geïmporteerd en €188,8 miljard heeft geëxporteerd.

In de eerste helft van 2018 investeerde China 1,33 miljard euro in Brazilië, onder meer investeringen in twee waterkrachtcentrales, energietransport en transformator projecten, watervoorziening en andere projecten, meldde de staatpersbureau Xinhua van de Chinese communistische partij.

De Chinese investeringen stegen in 2018 met 161 procent, vergeleken met de €511 miljoen in 2017.

Als conservatieve populist, kan Bolsonaro de relatie tussen Brazilië en China veranderen als hij de verkiezingen wint. De 63 jarige Bolsonaro, won 46 procent van de eerste stemronde op 7 oktober. Zijn grootste concurrent, de linkse kandidaat Fernando Haddad, won 29 procent.

De presidentsverkiezingen in Brazilië vinden in twee ronden plaats. De eerste ronde wordt gehouden op de eerste zondag in oktober. Als de winnaar van de eerste ronde niet meer dan 50 procent van de totale stemmen behaalt, vindt een tweede ronde plaats op de laatste zondag in oktober tussen de twee populairste kandidaten uit de eerste ronde.

De eindronde staat gepland voor zondag 28 oktober.

Door Nicole Hao

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN