Professor geeft Chinese nepproducten de schuld voor het veroorzaken van 2,7 biljoen euro verlies voor de wereldwijde wijnindustrie

Een internationaal juridische deskundige heeft aangedrongen op effectievere maatregelen ter bestrijding van namaakproducten om ervoor te zorgen dat namaak-wijnmakers in landen als China de wereldwijde wijnindustrie geen biljoenen euro’s verlies zullen blijven opleveren.

Rechtsgeleerde Anqi Shen van de Universiteit van Northumbria schat dat de wereldwijde wijnvervalsingsindustrie rond 2022 een waarde van A$4,3 biljoen (2,7 biljoen euro) zal vertegenwoordigen.

De Chinese wijnindustrie, die naar verluidt in november vorig jaar 14.000 flessen vervalste Penfolds wijn heeft geproduceerd, is volgens Fairfax Media de op één na grootste wijnmarkt ter wereld geworden.

Volgens een event-pagina voor een van Shen’s seminars over dit onderwerp is “de wijnindustrie duidelijk lucratief”.

“China’s enorme wijnmarkt trekt lokale en wereldwijde namakers aan die op agressieve wijze profiteren van het maken en verkopen van valse Australische en Europese wijnen.”

Shen, voorheen politieagent in China en advocaat bij een advocatenkantoor in Nanjing, waarschuwt dat er niet alleen intellectuele eigendomskwesties met nepwijnen maar ook gezondheidsrisico’s mee gemoeid zijn.

Soms gebruiken valse wijnmakers een goedkoop alternatief voor ethanol, zoals nagellakverwijderaar, ruitenreinigingsvloeistof, methanol en isopropanol, wat gebruikt wordt in antivries. Hoewel dit soort alcohol een soortgelijke bekoring kan produceren voor de consument, kan het op zijn minst leiden tot misselijkheid, braken, buikpijn, slaperigheid en duizeligheid. In ernstigere gevallen kan consumptie nier- of leverproblemen veroorzaken, of zelfs leiden tot coma. Methanol kan leiden tot permanente blindheid.

“Er is bezorgdheid over de volksgezondheid met betrekking tot gevaarlijke nepproducten zoals namaakwijnen”, aldus de event pagina.

De coalitie regering van Australië heeft aangekondigd een nieuw digitaal platform ‘Slim Handelsmerk’ te zullen beginnen onder het federale agentschap IP Australië, om Australische ondernemingen te helpen hun goederen tegen imitatieproducten op overzeese markten te beschermen.

In samenwerking met de Shaw Vineyard Estate wijnmakerij in Murrumbateman, New South Wales heeft het proefproject tot doel hun toeleveringsketen in Zuidoost-Azië te ondersteunen en ervoor te zorgen dat klanten overzee kwaliteitsproducten van Australische makelij kopen.

“Projecten zoals ‘Smart Trade Mark’ zijn belangrijke manieren om te voorkomen dat namaakproducten de integriteit van Australische merken uithollen”, aldus Karen Andrews, minister van Industrie, Wetenschap en Technologie, in een persbericht. “Door een Smart Trade Mark toe te passen op Australische producten, kunnen consumenten en bedrijven onmiddellijk controleren of het een geregistreerd Australisch handelsmerk is en ervoor zorgen dat het niet vervalst is.”

“Tot nog toe is de informatie die we hebben over deze overzeese kanalen zeer beperkt, dus de mogelijkheden zijn veelbelovend.”

Shen gelooft dat een strengere wettelijke controle op de namaakindustrie en het ontmoedigen van nepwijnboeren van illegale acties ook zullen helpen om het probleem aan te pakken.

De Australische wijnindustrie was blij met de voorstellen die meer bescherming moeten bieden aan gerenommeerde wijnexporteurs.

Volgens Wine Australia zal een door de de overheid gefinancierde wettelijke autoriteit de bevoegdheid hebben de goedkeuring van zendingen van Australische producten die niet legaal kunnen worden verkocht in het land van bestemming tegen te houden, vooral als deze intellectuele eigendom-gerelateerde wetten overtreedt. Exporteurs zullen ook de flexibiliteit verliezen om te exporteren namens bedrijven of personen die niet in in het bezit zijn van een geldige exportvergunning.

“Deze nieuwe verordeningen zullen de mogelijkheden van Wine Australia vergroten om meer te doen om de reputatie van Australische wijn overzee te beschermen door de betrouwbaarheid van potentiële en bestaande exporteurs te garanderen”, aldus Andreas Clark, directeur van Wine Australia in een pers communiqué. “Jammer genoeg moeten we leven met het feit, dat na-apers en vervalsers binnen kunnen komen, meeliftend op de goede reputatie van anderen om een paar centen te scoren – onverlet de schade die ze aanbrengen, niet alleen aan een individueel merk maar aan de reputatie van de natie onder vuur en al haar merken.”

Shen zal een presentatie geven, “Wie welgesteld is, drinkt wijn” op de campus van ANU van Canberra van 12:30 p.m. aan 1:30 p.m. op 5 Februari, 2019. Voor meer informatie, e-mail regnet@anu.edu.au.

Door Richard Szabo

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN