Publiek in EU Parlemenstgebouw geraakt door film die China’s dood-op-bestelling blootlegt

In het gebouw van het Europees Parlement in Brussel werd op 4 december een screening van de film “Letter from Masanjia” bijgewoond door EU ambtenaren en mensenrechtenactivisten.

Sun Yi riskeerde zijn leven door in China te filmen. Hij deed dit om zijn verhaal te kunnen vertellen. Zijn verhaal over hoe hij vervolgd werd voor het beoefenen van Falun Gong, een zelf-verbeteringsdiscipline.

Parlementslid (MEP) Tomas Zdechovsky was een van de organisatoren. Hij zei dat het erg belangrijk is voor het Europees Parlement om openlijk met Chinese autoriteiten te spreken over mensenrechten en vrijheid van geloof.

“Sommige verhalen, wat niemand weet, zijn erg belangrijk voor Europeanen en we laten met deze film zien dat de heropvoedingskampen en concentratiekampen echt nog steeds bestaan in China”, zei Tomas Zdechovsky.

Veel mensen in het publiek waren geraakt door de screening.

“Het was echt een ontroerend verhaal en het belichtte alle negatieve aspecten van China’s bestuur”, zei Willy Fautre, directeur en mede-oprichter van Human Rights Without Frontiers (HRWF). “En ik was oprecht verbaasd om zo veel mensen bij dit evenement te zien… en nog met interessante vragen ook.”

“Ik denk dat we als samenleving meer over deze kwestie moeten denken omdat we ongelooflijk gelukkig zijn dat we geboren zijn en leven hier in westerse landen, vooral in Europa… en mensen vergeten snel andere landen en andere mensen die niet zo gelukkig en fortuinlijk waren als wij”, zei Thereza Cejkova, promovendus bij Masaryk University in Brno.

De regisseur van de film, Leon Lee, zei dat veel mensen hem, na het zien van de screening, vroegen wat ze kunnen doen om te helpen.

“Er moeten zeker stappen genomen worden om te proberen de problemen van de repressie en het dictatoriale regime op te lossen binnen China, maar het gebeurt ook buiten China, bij Chinese burgers die vervolging zijn ontvlucht”, zei Willy Fautre.

MEP Tomas Zdechovsky zei dat het Europees Parlement altijd de mensenrechten zal steunen.

“Ik wil aangeven dat we nooit onze werkzaamheden voor de mensenrechten zullen opgeven, het Europees Parlement is als een bulldozer, en een bulldozer is erg moeilijk te stoppen,” zei Tomas Zdechovsky.

Door Amy Tang, NTD
 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN