Puntgave Ferrari 250 GTO levert ruim €42 miljoen op

Deze Ferrari 250 GTO uit 1962 was een kampioen in zijn jaren op het race circuit, en zijn bekendheid duurt voort met de vele overwinningen in de huidige historische circuitraces.

Wonder boven wonder is de auto echter nooit bij een ongeluk betrokken geraakt – en dat, in combinatie met de toch al indrukwekkende historische waarde van de auto, betekende dat het voertuig deze maand € 42,7 miljoen opbracht bij een veiling van RM Sotheby’s in Californië.

De identiteit van de veilingwinnaar blijft een mysterie. De auto werd verkocht door Microsoft topman Greg Whitten, die de auto al bijna 20 jaar in zijn bezit had nadat hij hem in het jaar 2000 had gekocht.

De iconische en knalrode Ferrari is niet de duurste auto ooit verkocht. Er wordt vermeld dat eerder dit jaar een iets nieuwere GTO uit 1963 in glanzend zilver, van eigenaar wisselde voor een verbluffende € 61 miljoen bij een particuliere verkoop.

Maar wat betreft openbare veilingen wordt wel een record (van slechts vier jaar geleden) gebroken, toen een andere GTO voor € 33 miljoen wegging op een veiling van Bonhams.

Ferrari experts zijn ervan overtuigd dat een GTO binnenkort het prijskaartje van 100 miljoen dollar (€ 88 miljoen) zal gaan passeren. Dit is aannemelijk, omdat de auto’s in de loop van de tijd steeds meer in waarde en zeldzaamheid gaan toenemen. Het iconische, zeldzame model is slechts gedurende een paar jaar gemaakt en is één van de best presterende raceauto’s ooit – wat, in combinatie met zijn zeldzaamheid, het tot één van de meest begeerde oldtimers ter wereld maakt.

Ferrari heeft sindsdien nooit meer een dergelijke auto gemaakt. Ze zijn er op de één of andere manier mee weggekomen om er slechts 36 van te maken in een tijd waarin er minstens 100 exemplaren van een auto moesten worden afgeleverd om deze legaal te kunnen laten racen. En hoewel een Oekraïense kunstenaar een ongelooflijk uitziend concept maakte voor een moderne vervanger, bestaat zo’n auto niet echt.

Een gloednieuwe auto van de Italiaanse fabrikant kost ongeveer 150 tot 250 duizend euro, iets wat de honger van degenen die hunkeren naar een van de felbegeerde klassiekers zou kunnen opwekken.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN