Rector van Universiteit verdedigt vrije meningsuiting in het Australische tertiair onderwijs

Een rector van een universiteit sprak zich uit over het importeren van de groeiende cultuur van ‘veilige ruimtes’ en het negatieve effect dat dit heeft gehad op de vrijheid van meningsuiting op de Australische universiteiten, meldde The Australian.

Volgens Concordia University – Portland, werden veilige ruimtes in de V.S. bedacht tijdens de vrouwenbeweging van de jaren zestig. Vrouwen creëerden destijds een ruimte om aan huiselijk geweld te ontsnappen. Daarna werd het idee onderdeel van de universiteitscampussen in de VS op het moment dat veilige ruimtes werd ingevoerd. Dit moest ervoor zorgen dat iedereen welkom was en universiteiten vrij waren van elke vorm van discriminatie ongeacht seksualiteit of ras.

Het concept, dat inmiddels is overgenomen door enkele Australische universiteiten, is uitgegroeid van ruimtes waar geen lichamelijk geweld plaatsvindt tot plaatsen die studenten moeten beschermen tegen ideeën, gesprekken of kritiek waardoor ze zich ongemakkelijk zouden kunnen voelen.

De rector van de ‘University of Western Sydney’, Peter Shergold, was het niet eens met het idee van ‘volledig’ veilige ruimtes die naar een extreem gaan door het censureren van verschillende ideeën en de vrijheid om ze uit te drukken, aldus The Australian.

“Universiteiten hebben veilige ruimtes nodig voor studenten, of ze nu LGBTI of moslim zijn … waar ze met elkaar kunnen praten”, zei Shergold. “Maar universiteitscampussen kunnen geen veilige ruimtes zijn qua ideeën.”

Shergold maakt zich zorgen dat universiteiten een omgeving hebben gecreëerd waarin studenten niet meer “door ideeën kunnen worden uitgedaagd”.

Anti-conservatief vooroordeel in studenten organisaties?

Studentenorganisaties stonden ook in de schijnwerpers vanwege vermeende anti-conservatieve vooroordelen, nadat de University of Sydney Union (USU) vorig jaar ingreep en de financiering introk voor de vertoning van een documentaire van een van haar studentenclubs.

Nadat 50-60 studenten van de universiteit protesteerden tegen de documentaire ‘The Red Pill’, die vertoond zou worden op 4 mei 2017, trok de organisatie de financiering van het evenement in en zei dat het klachten had ontvangen dat de documentaire seksueel geweld zou promoten, meldde Hack.

De screening werd georganiseerd door de Conservative Club, Students for Liberty en de Brotherhood Recreation and Outdoor Society.

De film volgde de reis van de regisseur Cassie Jaye, die aanvankelijk zich feministe noemde om later afstand te doen van dat label nadat ze naar de redenering van beide kanten van het debat had geluisterd. Momenteel noemt ze zich geen feministe maar ook geen mannenrechtenactivist.

Een van de meest schokkende delen van de film toonde het gebrek aan schuilplaatsen voor huiselijk geweld voor mannen in de Verenigde Staten.

“In de Verenigde Staten zijn er meer dan 2000 schuilplaatsen voor huiselijk geweld”, zei Jaye in de film. “Ze laten allemaal vrouwelijke slachtoffers toe en ze keren bijna allemaal mannelijke slachtoffers de rug toe. In feite is er vanaf 2016 slechts één schuilplaats voor huiselijk geweld voor mannen.”

Gevraagd naar hun besluit de financiering in te trekken, vertelde, de ‘USU Honorary Secretary’ Shannen Potter aan Hack: “We willen absoluut niet het debat stoppen.”

De vertegenwoordiger van de USU zei dat ze geen probleem had dat de gemeenschap het debat voerde, maar aangezien de organisatie werd gefinancierd door haar leden, ze zich moeten terugtrekken bij overtreding van de regels. De organisatieregels bepaalden dat fondsen niet konden worden gebruikt voor activiteiten die discriminerend zijn of mensen lastigvallen op basis van geslacht.

“We zijn blij dat het er is, maar we hoeven er niet voor te betalen”, zei Potter.

Potter zei dat ze, na de film zelf te hebben bekeken en de beweringen te hebben onderzocht, geloofde dat de film “fysiek bedreigend was voor werkende vrouwen” met een “impliciete dreiging van aanranding”.

Een conservatieve student journalistiek die de film ook had gezien, vertelde Hack dat zij persoonlijk de ‘boodschap van haat’ niet zag.

Hoewel de USU financiering voor het evenement introk, ging het door zoals gepland.

Kijk ook:

De vernietiging van het beschaafde debat

Een diepgaande blik op het communistische beleid dat het geciviliseerde debat heeft vernietigd

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN