Republikeinen winnen de Senaatsverkiezing in Florida na hertellingen en rechtszaken

De overwinning van Rick Scott, de gouverneur van Florida, in de verkiezingen voor een zetel in de Amerikaanse Senaat zal binnenkort officieel bevestigd worden. De stemmen zijn al machinaal en handmatig herteld. Een hele reeks rechtszaken die zijn aangespannen door de tegenstanders van Scott, hebben niet genoeg steekhoudende argumenten aangevoerd om het resultaat te kunnen veranderen.

Nadat de handmatige hertelling werd gesloten op 18 november, leidde Scott nog steeds met ongeveer 10.000 stemmen meer dan de zittende senator en Democraat Bill Nelson, die de strijd opgaf na het horen van de resultaten.

President Donald Trump feliciteerde Scott via Twitter.

“Vanaf het begin heeft Rick Scott nooit getwijfeld. Hij is een groot gouverneur geweest en zal zelfs een grotere senator zijn bij het vertegenwoordigen van het volk van Florida”, zei hij. “Felicitaties aan Rick voor het voeren van zo’n moedige en succesvolle campagne!”

De verkiezingsuitslag in Florida moet op 20 november officieel worden bevestigd.

Handmatige hertelling

De handmatige hertelling controleerde alleen overmatige stemmen – stembiljetten waarbij mensen meer kandidaten kozen dan toegestaan of bij sommige keuzes geen kandidaat kozen. Er waren ongeveer 93.000 van dergelijke stemmen.

Nelson hoopte dat de telmachines veel stembiljetten hadden gemist die goed waren ingevuld voor de Senaatsverkiezing in het sterk naar Democraten neigende Broward County. In Broward County stemden er ongeveer 25.000 mensen wel bij de Gouverneursverkiezing en niet in de Senaatsverkiezing.

Maar de medewerkers van het stembureau bepaalden anders. Zij zagen vooral dat de kiezers van Broward County daadwerkelijk de Senaatsverkiezing hadden overgeslagen, volgens Mother Jones’s Pema Levy, die de hertelling observeerde.

“Mensen op de vloer hier in Broward lijken het erover eens te zijn dat de overgrote meerderheid van de stemmen hier ‘geen stem’ gaven in de Senaatsverkiezing”, zei ze in een Tweet van 16 november. “Slecht nieuws voor Nelson, die hier duizenden moet ophalen. Niet op schema om dat te doen.”

Uiteindelijk kreeg Nelson 410 extra stemmen in Broward, terwijl Scott 136 stemmen kon toevoegen aan zijn telling, meldde The Miami Heard.

Ook op 16 november verwierp rechter Mark Walker eisen in verschillende rechtszaken. Eén zaak, door Nelson, eiste dat de staat de regels afschafte met betrekking tot het beoordelen van stembiljetten met. Een andere, door de Liga van Vrouwenkiezers, eiste dat Scott zich als gouverneur van verkiezings-gerelateerde acties zou onthouden, meldde de Sun Sentinel. Walker verwierp ook (pdf) de eis dat de deadline voor het inzenden van stembriefjes met 10 dagen na de verkiezingsdag zou worden verlengd, wat nu alleen is toegestaan voor kiezers in het buitenland.

Scott wordt in functie vervangen door voormalig congreslid Ron DeSantis, een Republikein, die na machinale hertelling bijna 34.000 stemmen voor Democraat Andrew Gillum eindigde. De voorsprong is een marge van 0,41, en dus boven de drempel van 0,25 procent die een handmatige hertelling vereist.

Gillum, de burgemeester van Tallahassee, weigerde op te geven na de hertelling, wijzend op een lopende rechtszaak die de regels die bepalen waarvoor stemmen wel of niet moeten worden afgewezen mogelijk nog wat zal kunnen gaan wijzigen. Op 17 november veranderde Gillum van mening en erkende dat DeSantis de winnaar was.

Onrustige verkiezingen

De verkiezingen in Florida werden geplaagd door wetsovertredingen en tekenen van incompetentie, of fraude.

Scott had een rechter in zijn voordeel in een rechtszaak waarin beweerd werd dat Susan Bucher, de Palm Beach County Supervisor of Election (SOE), Scott’s vertegenwoordigers van de campagnes niet voldoende in de buurt liet komen om het personeel van Bucher te kunnen controleren, terwijl zij beschadigde en via de post binnengekomen stembiljetten kopieerden.

Een andere rechter gaf Scott gelijk in zijn bewering dat Broward County SOE, Brenda Snipes, de openbare archiefwetgeving in Florida had geschonden. De provincie was twee dagen te laat met het indienen van de resultaten voor vroege en ingezonden stemmen. In de paar dagen na de verkiezingen gaf Snipes ook inconsistente antwoorden over hoeveel stembiljetten er nog over waren om te tellen. Scott beweerde toen dat Broward “op mysterieuze wijze meer stemmen vond” om zijn tegenstander te helpen.

Aan de andere kant, oordeelde rechter Walker gedeeltelijk in het voordeel van Nelson, toen hij erkende dat de wetgeving sommige mensen de mogelijkheid had ontnomen om de juistheid van hun afgewezen geposte stembiljetten te bewijzen. Die stembiljetten werden afgewezen, omdat ze handtekeningen hadden die niet met de officiële gegevens overeenkwamen. Walker stond enkele kiezers toe om hun stemmen vóór 17 november te bevestigen, terwijl de eerdere deadline 5 november was.

De rechter verwierp het bredere verzoek van Nelson om automatisch alle geposte stembiljetten te accepteren met niet correcte handtekeningen. Er waren ongeveer 5000 van dergelijke afgewezen stemmen, schatte de rechter.

Doorverwezen naar FBI

Op 9 november vroeg het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Florida aan federale openbare aanklagers om gevallen te onderzoeken waarbij kiezers gewijzigde formulieren kregen om hun afgewezen geposte stembiljetten te verifiëren. De formulieren instrueerden mensen om ze in te dienen vóór 8 november, terwijl de juiste formulieren de wettelijke deadline van 5 november vermeldden.

E-mails en andere informatie vrijgegeven door het State Department en Napels Daily News gaven aan dat de Democratische Partij van Florida de gewijzigde formulieren verspreidde.

De partij hoopte dat een rechter de deadline voor de formulieren zou uitstellen, vertelde een niet nader genoemde Democratische activist uit Palm Beach. Rechter Walker deed dat inderdaad.

Het maken of gebruik maken van van een gewijzigd formulier van het State Department is illegaal volgens de wet in Florida.

Door Petr Svab

Volg Petr op Twitter: @PetrSvab

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN