Rouwende moeder waarschuwt nadat echtgenoot sterft na nuttigen van Energy Drink

Een vrouw waarschuwde iedereen jaren na het overlijden van haar man, blijkbaar nadat deze een energiedrank had genuttigd.

John Reynolds was slechts 41 jaar oud toen hij stierf aan complicaties als gevolg van een hartstilstand. Zijn vrouw, Cassondra Reynolds, gaf de schuld aan energiedrankjes.

Ze vertelde Love What Matters: “Ons leven veranderde voor altijd op de ochtend van 5 februari 2011. Mijn man van 10 jaar, echt mijn beste vriend, mijn partner, mijn soulmate, de liefde van mijn leven en de geweldige vader voor onze 3 kleine jongens kreeg die zaterdagochtend in bed een hartstilstand. Ik werd wakker en hoorde hem naar adem snakken. Ik dacht op dat moment: ‘Gebeurt dit echt? Hoe kan dit? ’”

Ze zei dat hij gezond was, elke dag trainde en over het algemeen fit was. In het verlengde zei ze dat hij ook een maand voor zijn dood nog lichamelijk onderzocht was. Daarnaast had John een ECG en stresstest voor zijn hart doorstaan. 

Toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen met een hartstilstand, voegde Cassondra eraan toe dat ‘de Eerste Hulp-arts me allerlei vragen stelde; ‘Gebruikt hij drugs, heeft hij gezondheidsproblemen, welke medicijnen gebruikt hij?’ Ik antwoordde nee op het bovenstaande, en vertelde hem dat John net een volledig lichamelijk onderzoek had gehad, dat hij met vlag en wimpel had doorstaan.”

Later zeiden dokters dat “er geen drugs werden gevonden, maar dat zijn suikerniveaus torenhoog waren. Ze dachten dat hij een diabetische episode had.” Maar, zei ze, John had geen diabetes.

Na wat vragen te hebben gesteld, vroeg de dokter Cassondra naar de levensstijl van John.

‘Ik vertelde hem wat hij voor zijn werk deed en dat hij ’s nachts werkte. De dokter vroeg of hij energiedrankjes dronk,’ herinnerde ze zich.

‘Ik zei ja, maar meestal maar één keer per dag op weg naar de deur om te werken. De dokter zei onmiddellijk dat dit de hoge suiker niveaus zou verklaren waar hij mee binnenkwam, dat de meeste van die dranken veel suiker bevatten,’ voegde ze eraan toe. ‘Ze hebben hem vervolgens getest en daar kwam uit dat hij een hoog cafeïnegehalte had. De dokter legde uit dat er maar één energiedrankje nodig is om het ritme van je hart te hinderen en een hartritmestoornis te veroorzaken.’

De arts vertelde haar dat ander medisch personeel meer gevallen zag waarbij mensen binnenkwamen met hartstilstand als gevolg van energiedrankjes.

“Zijn exacte woorden waren: ‘mensen die deze drankjes drinken spelen Russisch Roulette met hun leven.’ Ik was overweldigd en kon niet geloven dat slechts één drankje deze schade kon aanrichten,’ schreef Cassondra.

De volgende twee weken bleef John in het ziekenhuis en was hij in comateuze toestand.

“Een team van artsen vertelde me dat mijn man een hersenletsel had als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen en dat hij een lange weg van herstel voor de boeg had. Hij zal misschien nooit meer hetzelfde zijn als hij uit zijn coma ontwaakt. Het brein van mijn man bleef beroertes oplopen en tien dagen nadat hij was opgenomen, kreeg ik te horen dat hij eigenlijk hersendood was en dat ze verder niets meer konden doen,’ merkte ze op.

Vervolgens, zei ze, stierf hij na een paar weken.

Cassondra, maanden na de dood van haar man, zei dat ze haar eigen onderzoek deed naar de populaire dranken, die over het algemeen veel suiker en cafeïne bevatten.

‘Ik ontdekte dat deze drankjes in veel Noord-Europese landen al verboden waren. Ik heb geleerd dat Guarana, bovenop de toch al hoge hoeveelheden cafeïne en suiker in deze dranken, uiteenvalt in zijn eigen vorm van cafeïne. Daarnaast ontdekte ik dat Taurine ook in deze dranken hersenbeschadiging heeft veroorzaakt bij laboratoriumratten,’ vertelde ze.

Ondertussen verboden verschillende Major League Baseball-teams hun spelers om de drankjes te drinken.

Ze merkte op: “Ik heb vernomen dat de DOD (Amerikaanse Ministerie van Defensie) ons leger ontmoedigt om deze drankjes te drinken die volop worden geconsumeerd door onze troepen.”

Voor Cassondra is het verlies van John een pijn die nooit zal verdwijnen, eraan toevoegend dat hun kinderen zonder vader zullen opgroeien.

‘De pijn komt bij ieder van onze zonen op verschillende manieren tot uiting’, zei ze. “Feestdagen, verjaardagen, schoolevenementen zijn nog steeds ZO moeilijk. Mijn ziel voelt leeg aan en de helft van mij is weg. Als door het delen van ons verhaal slechts één persoon ervan weerhoudt wordt om nog een drankje te nemen, voel ik dat de dood van mijn man tenminste niet zinloos was.”

Energiedrank effecten

Een studie die eerder dit jaar in Journal of the American Heart Association werd gepubliceerd, toonde aan dat cafeïnehoudende energiedrankjes de elektrische activiteit van het hart veranderen en de bloeddruk verhogen.

Een samenvatting van de studie herhaalde wat de arts Cassondra had verteld over een toename van Eerste Hulp-bezoeken die verband houden met energiedrankjes.

“Energiedrankjes zijn gerelateerd aan een toename van bezoeken aan de spoedeisende hulp en sterfgevallen. We streven ernaar om de impact van energiedrankjes op elektrocardiografische en hemodynamische parameters bij jonge gezonde vrijwilligers te bepalen,” zei hij.

Onderzoekers voegden eraan toe, dat “Energiedrank Consumptie verder is geassocieerd met hartstilstand, hartinfarct, spontane dissectie van de kransslagader, en tijdelijke afsluitingen van kransslagaders van het hart.”

“Over het algemeen is de zorg dat deze vitamines, aminozuren en botanicals vaak in hogere concentraties voorkomen dan van nature in voedsel of planten het geval is. En dat de effecten, vooral in combinatie met cafeïne, kunnen worden versterkt”, vertelde  Katherine Zeratsky, een klinische diëtiste bij de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, eerder dit jaar aan CNN.

Dr. John Higgins, een sportcardioloog bij McGovern Medical School aan het Health Science Center van de Universiteit van Texas in Houston, vertelde CNN dat er meer onderzoek nodig is.

“Ze vormen een raadsel. We weten echt niet veel over hen”, legt Higgins uit.

‘Mensen moeten zich daarvan bewust zijn’, voegde hij eraan toe. “Voor bepaalde groepen kan het potentieel gevaarlijk zijn, zoals voor jongeren onder de 18, vrouwen die zwanger zijn, mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, mensen die niet regelmatig cafeïne consumeren en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zoals Adderall voor ADD (stoornis).”

Door Jack Phillips

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN