Rusland, Turkije en Saoedi-Arabië overwegen het klimaatakkoord van Parijs te verlaten

Russische, Turkse en Saoedische autoriteiten lijken twijfels te hebben over hun deelname aan het klimaatakkoord van Parijs, vertelde een topfunctionaris van de regering van Trump aan de verslaggevers op de G-20 in Beunos-Aires op 1 december.

De topfunctionaris maakte de opmerkingen nadat de leiders van 20 landen een verklaring (pdf) hadden ondertekend met een passage waarin werd herhaald dat de Verenigde Staten zich terugtrekt uit het akkoord van Parijs. Het deel van de verklaring over het klimaat veroorzaakte de grootste strijd tussen de partijen en was volgens de ambtenaar het laatste punt wat moest worden afgehandeld.

“Wat interessant was, was dat dit een van de laatste problemen was om op te lossen”, zei de topfunctionaris. “Omdat de landen die het normaal gesproken met elkaar eens zijn, er niet uit kwamen. En je ziet de beginselen van een coalitie die een beetje begint te rafelen. Landen als Turkije, Saoedi-Arabië en Rusland, trekken misschien hun conclusies.”

President Donald Trump heeft de Verenigde Staten in juni 2017 teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. Rusland en Turkije hebben de overeenkomst ondertekend, maar hebben het intern nog niet geratificeerd. Saoedi-Arabië heeft de overeenkomst in november 2016 geratificeerd.

In de verklaring van de G-20 staat dat de ondertekenaars van het klimaatakkoord “opnieuw bevestigen dat het klimaatakkoord van Parijs onomkeerbaar is en zich verbinden tot de volledige implementatie van het akkoord.” Dit punt werd bekritiseerd door de Verenigde Staten.

“De Verenigde Staten herhaalt haar besluit om zich terug te trekken uit het  klimaatakkoord van Parijs en bevestigt haar sterke toewijding aan economische groei en toegankelijkheid tot energie en de beveiliging ervan, gebruikmakend van alle energiebronnen en technologieën, terwijl het milieu wordt beschermd”, stelt de verklaring.

Saudi-Arabië en Rusland zijn qua grootte nu ’s werelds tweede en derde olieproducenten nadat de Verenigde Staten in augustus de grootste olieproducent ter wereld werd.

De Russische minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu, Sergei Donskoi, vertelde vorig jaar aan het Sputnik-Nieuws dat Amerika’s terugtrekking uit het klimaatakkoord geen invloed zal hebben op de plannen van Rusland om het te ratificeren. Donskoi zei dat Moskou niet voor januari 2019 de beslissing tot ratificatie zou nemen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vertelde de leiders van de G-20 in 2017 dat Turkije de overeenkomst waarschijnlijk niet zal ratificeren, omdat de terugtrekking van Washington de beloofde compensatie voor ontwikkelingslanden in gevaar brengt.

Saoedi-Arabië had zich in 2017 toegelegd op het akkoord en beloofde om veranderingen aan te brengen in overeenstemming met de economische hervormingsagenda om het land van het olie-infuus te krijgen.

Bij de aankondiging van de V.S. om het verdrag te verlaten op 1 juni 2017, zei Trump dat de overeenkomst “de Verenigde Staten nadelig beïnvloedt ten gunste van andere landen, waardoor – mijn geliefde – Amerikaanse arbeiders en belastingbetalers de kosten moeten betalen, door het verlies aan banen, lagere lonen, sluitende fabrieken en sterk verminderde economische productie.”

Geen enkel ander land sloot zich aan bij de Verenigde Staten bij het verlaten van het akkoord, maar de opmerkingen van de hoge ambtenaar van de regering wezen erop dat dit zou kunnen veranderen.

“We hebben vastgehouden aan ons standpunt. Ik denk dat we het uit hebben kunnen leggen. En nogmaals, ik denk dat onze boodschap aansloeg bij het gezelschap, want dat was het laatste probleem dat moest worden opgelost, en er waren andere landen die lang en hard nadachten over de vraag of ze nog steeds wilden vasthouden aan dat model”, zei de ambtenaar.

Het klimaatakkoord van Parijs, ondertekend door 195 landen, heeft als doel om de temperatuurstijging van de aarde deze eeuw “ruim binnen de 2 graden Celsius boven het pre-industriële niveau” te houden.

President Barack Obama heeft de overeenkomst in september 2016 ondertekend. De regering Obama heeft een individuele toezegging gedaan (pdf) aan het klimaatakkoord om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 terug te brengen, naar 26-28 procent onder het niveau van 2005.

Volgens een rapport van de Heritage Foundation zou het land 400.000 banen verliezen, zou een gemiddeld gezin van vier $ 20.000 dollar verliezen en zouden de elektrische rekeningen van huishoudens met 13-20 procent stijgen. In totaal zou het land volgens het rapport $ 2500 miljard dollar ($2,5 biljoen) aan bruto nationaal product verliezen.

Op 3 december verzamelden wereldleiders zich in Katowice, Polen, voor wat wordt aangekondigd als de belangrijkste klimaatconferentie sinds Parijs. Afgevaardigden van bijna 200 landen debatteerden over hoe de doelen van het klimaatakkoord kunnen worden bereikt. Vertegenwoordigers van een aantal van ’s werelds machtigste landen waren afwezig op de top.

Michal Kurtyka, de Poolse vice-minister van Milieu en de voorzitter van de besprekingen, zei dat als succes in Katowice uit zou blijven, Parijs geen succes zou zijn, omdat toen alleen besloten was, wat er nodig was, niet hoe het kon worden gedaan.

Bovendien is het bredere politieke spectrum veranderd.

“De golf van optimisme en wereldwijde samenwerking die ons naar en door Parijs heeft gevoerd, is nu tot stilstand gekomen, en af aan het brokkelen”, vertelde hij de afgevaardigden.

Door Ivan Pentchoukov, met bijdragen van Reuters

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN