Schippers spotten uiterst zeldzame witte zwaardwalvis voor de kust van Alaska

Een charter van de walvissenobservatie van Alaska spotte op 7 augustus een zeldzame witte zwaardwalvis die samen met een groep in de buurt van de eilanden Kuiu en Kupreanof zwom in het zuidoosten van Alaska, ook wel de pannensteel genoemd.

Eigenaar van Alaska Sea Adventures, Dennis Rogers was met een groep van acht dagjesmensen aan boord van de Northern Song charter nabij de Keku Strait ten westen van Petersburg.

Orka’s, die meestal zwart-wit patronen vertonen, verdwijnen normaal gesproken onder water en zijn moeilijk te volgen, zegt Rogers. De bleke verschijning van deze ongewone witte orka viel echter op en trok hun aandacht.

“Je kon hem makkelijk 3 meter onder het oppervlak zien, deze grote witte vorm die daar bewoog”, vertelde Rogers later aan radiozender KFSK.

(Met dank aan Alaska Sea Adventures & Stephanie Hayes)

De eerste stuurman van de boot, Stephanie Hayes, afgestudeerd in mariene biologie aan de universiteit van Alaska in Fairbanks, was in staat om een aantal ongelooflijke foto’s van de orka te maken.

“Ik zag een soort van gloed in het water en dacht, wow dat is een zeer witte orca, dit is nog eens leuk om te doen”, zei ze.

Jared Towers van de Visserij en Oceanen van Canada gelooft dat dit de eerste tocht van de witte orka naar de wateren van Alaska is.

Op basis van enkele unieke merktekens rond de rugvin kon de groep het dier identificeren, die eerder door het departement van Visserij en Oceanen was gecatalogiseerd en de naam “T46-B1B” had gekregen. De onderzoekers gaven het echter ook de meer geïnspireerde bijnaam “Tl’uk” (uitgesproken tee-uk), het Kust-Salische woord voor “maan”, om zijn lichtgevende grijze verschijning te beschrijven.

Er werd vastgesteld dat Tl’uk een 2 jaar oude Bigg’s orca was. Zijn grijs-witte uiterlijk is niet te wijten aan albinisme, zoals men zou kunnen denken, want albino-orka’s hebben een zuiver witte huid en roze ogen. Hij is veeleer wat bekend staat als “leucistisch”, wat een breed scala aan pigmentatie-tekortkomingen bij verschillende dieren beschrijft en een vlekkerige of bleke huid, vacht of veren veroorzaakt.

Bigg’s orka’s zijn van de verschillende soorten orka’s een roofzuchtig soort. Ze bezitten hoektanden als een grizzlybeer en staan volgens het radiostation bekend om de jacht op bruinvissen, dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden.

Bij deze groep waren twee andere zwaardwalvissen (met normale pigmentatie): zijn moeder en zijn grootmoeder.

Ondanks zijn uiterst opvallende verschijning lijkt Tl’uk zich staande te kunnen houden tijdens de jacht. De groep werd later voor de kust bij Petersburg gesignaleerd in de jacht op voedsel. “Hij zag eruit als een gezond lid van de groep en jaagde met succes op zeehonden, wat uitstekend is”, zei Hayes.

Deze familie orka’s is vaker gezien rond Vancouver Island. De moeder en de grootmoeder van Tl’uk staan bekend om hun migratie langs de kust van de Stille Oceaan. Bigg’s zwaardwalvissen reizen voortdurend en bewonen de wateren van Alaska tot aan Californië.

Na de kennismaking van de charter op 7 Augustus was Rogers in zijn huis aan de oceaan toen zijn familie een onwaarschijnlijk bezoek kreeg voor de kust. Zijn schoondochter zag een groep orka’s rond zwemmen en schreeuwde het uit en natuurlijk was de zeldzame witte orka Tl’uk bij hen.

Witte orka’s zoals Tl’uk hebben een spirituele betekenis voor de lokale inheemse stammen, vertelde Rogers aan The Epoch Times. Een oudere inwoner van het dorp vertelde hem dat witte orka’s verondersteld worden vrede te brengen aan het volk, voegde hij eraan toe.

Toch zijn leucistische orka’s zeer zeldzaam. Er zijn slechts vijf of zes waarnemingen geweest in de afgelopen 80 jaar, en er zijn momenteel slechts twee gedocumenteerde exemplaren in leven, aldus het radiostation.

Door Michael Wing
Origineel op 24 oktober 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Boaters Spot Ultra-Rare White Killer Whale Seal Hunting Off the Coast of Alaska

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN