Schud jezelf een weg naar zelfgemaakte boter

Pak een glazen pot, wat room en laat de kinderen delen in het plezier

Eén van mijn favoriete aspecten van koken is dat het aandacht vraagt.

Begrijp me niet verkeerd, er zijn zeker dagen dat ik een kant en klare maaltijd uit de koelkast pak, of op mijn telefoon een recept zoek waarmee ik binnen vijf minuten een voedzame maaltijd op tafel zet. Zeker met twee kleine rond rennende kinderen in huis.

Maar als ik er de tijd en energie voor heb, vind ik het geweldig dat goed koken tijd kost. Ik heb geleerd om vanaf de basis eten te maken, zoals pasta en gebak. Hoewel het meer tijd kost dan het bereiden van kant en klare maaltijden, heb ik geleerd dat wanneer het lukt weerstand te bieden aan de makkelijke weg, ik bijna altijd meer tevreden ben met het eindresultaat. Ik hou van de gedachte dat de beste dingen in ons leven, tijd, geduld en wat spierballen vragen.

Zelf boter leren maken: ik wil al heel lang mijn eigen boter leren maken, vanaf dat ik in groep 5 een les kreeg in ‘zelf koken ontdekken’. Ik besloot daarom, dat het een leuke activiteit voor ons thuis zou kunnen worden, als ik mijn 3-jarige dochter mee zou nemen in het project.

Ik gebruikte voor het maken van boter in een glazen pot, een recept uit een nieuw kookboek van chef Suzanne Vizethann van Buttermilk Kitchen. Vizethann gelooft in, eerlijk en helemaal vanaf het begin koken, dit vormt tevens de basis van haar ontbijt- en lunchrestaurant.

Suzanne Vizethann, chef-kok en auteur. (Angie Mosier)

Het kookboek van Vizethann, ‘Welcome to Buttermilk Kitchen’, belicht enkele van de populaire recepten in het restaurant. Wat ik echter het leukste vind, is de manier waarop ze de basis ingrediënten in de schijnwerpers zet. Dat is het geheim van heerlijk eten: het zelf maken van de basis ingrediënten die we anders in de winkel kopen. De pagina’s van het kookboek staan vol met recepten van zelfgemaakte kippenbouillon en pekel tot saladedressings en kruiderijen aan toe, die het eindproduct allemaal smaakvoller en bevredigender maken.

“Welcome to Buttermilk Kitchen” door Suzanne Vizethann (Gibbs Smith, 26 Euro)

“Voedsel is waardoor je lichaam groeit en bloeit, dus je moet weten wat je er elke dag in stopt”, zei Vizethann. “Een eenvoudige manier om dit te doen is, door te leren koken en zelf de basis ingrediënten te leren maken.”

Boter Basis

Misschien heb je een keer per ongeluk boter gemaakt, door room te lang op te kloppen. Dit is feitelijk de basis van hoe boter wordt gemaakt.

Traditioneel wordt boter gemaakt in een karn, een apparaat dat meestal van hout is gemaakt. Room wordt van de melk gescheiden en in de karn gedaan, waarin met een stamper de room herhaaldelijk wordt geklopt, totdat het zich scheidde in vast botervet en vloeistof. De vloeistof – karnemelk – werd afgevoerd, en de vaste klomp die overbleef was de boter.

Vizethann leerde boter te maken in een glazen pot, van een artikel dat ze jaren geleden las.

“Het is een geweldig recept om te leren”, zei ze. “De meeste mensen realiseren zich niet hoe eenvoudig het kan zijn, om zoiets als boter zelf te maken. Het is misschien meer werk, maar de smaak en voldoening die je krijgt als je het zelf maakt, is het waard.”

Hoewel kleiner van omvang, werkt het proces achter boter maken in een glazen pot, op een vergelijkbare manier als dat van in een karn: de room kloppen – door deze te schudden, om precies te zijn – totdat het zich scheidt in vaste boter en vloeibare karnemelk. De instructies van Vizethann zijn om de room, plus een beetje zure room, in de glazen pot te gieten en deze zes tot acht minuten te schudden (Vizethann zegt dat zij en haar verloofde dit samen doen en er dan een wedstrijdje van maken, wie het snelste is).

De vloeibare karnemelk kan worden bewaard voor gebruik in verschillende recepten. In het boek van Vizethann staat een recept voor karnemelk slagroom, wat klinkt als iets dat goed op wafels zal smaken.

Een kleine helper

Ik vertelde mijn 3-jarige dochter dat we samen boter gingen maken. Ze rende meteen naar de koelkast en haalde een pak boter tevoorschijn. Toen ik zei dat we het helemaal ‘opnieuw’ gingen maken, keek ze me aan alsof ik gek was geworden.

Maar ze ging erin mee: geef elke 3-jarige een pot gevuld met room en zeg dat ze naar hartenlust mogen schudden. Je zult ongetwijfeld een opgewonden glimlach krijgen.

Na het schudden is uw room gescheiden in vaste boter en vloeibare karnemelk. (Angie Mosier)

Ze schudde ongeveer een minuut voordat ze zei dat ze moe was. De muziek van Frozen aangezet en daarmee lukte het om haar gemotiveerd te houden en door te gaan. “Let It Go” op herhalen gezet en na een paar rondes hadden we slagroom en even later een klontje boter.

We hebben onze brokken verse boter in een kom gedaan, er koud water overheen gegoten om het stevig te maken en vervolgens tot een bal gekneed.

verwijder de vaste boter uit de pot, afspoelen met koud water en tot een bal kneden. (Angie Mosier)

“Het is net klei!” gilde mijn dochter terwijl ze onze boter aan kneden was.

Het leuke van boter is, dat je heel gemakkelijk kan spelen met verschillende smaken – knoflook, salie, citroen. Vizethann neemt een variatie van lavendel-honing op in haar kookboek. Wij besloten om de rozemarijn-tijmversie te maken, waarbij de gehakte kruiden bij kamertemperatuur in de boter worden gekneed.

Ik maakte die avond cheddar-broodjes en mijn dochter kon niet wachten om ze te smeren met onze zelfgemaakte boter. We hadden gasten voor het avondeten en ze bleef hen uitleggen dat dit speciale boter was die je héél lang moest schudden.

Vizethann vindt het belangrijk dat kinderen leren over voedsel en waar het vandaan komt. “Je bent echt wat je eet, en we moeten kinderen van jongs af aan die filosofie bijbrengen”, zei ze. “Ik ben opgegroeid met koken en had het geluk opgevoed te worden door een familie die van lekker eten hield.”

Zelf boter maken kost zeker meer tijd en moeite dan een kant en klaar pak boter uit de koelkast trekken. Toch was het zeer de moeite waard, toen ik zag hoe mijn dochter heel geanimeerd vertelde over ons ‘zelf-boter-maken-avontuur’.

Wat mezelf betreft, het smeren van mijn ‘eigen’ dikke, romige, perfect gekruide boter op mijn ‘eigen’ zelfgemaakte cheddar-broodjes, gaf me een gevoel van voldoening en de waardering voor het genot van goed eten. Iets dat ik nog nooit na het eten van een kant en klare maaltijd heb gehad.

U kunt zout, honing of kruiden aan uw boter toevoegen om een verscheidenheid aan gearomatiseerde boters te maken, zoals deze honing-lavendelvariatie. (Angie Mosier)

Door Rachael Dymski

Rachael Dymski is auteur, bloemist en moeder van twee kleine meisjes. Momenteel schrijft ze een roman over de Duitse bezetting van de Kanaaleilanden en blogt op haar website, RachaelDymski.com

Volg ons op YouTube:

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agenda gestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

Origineel op 18 juli 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Shake Your Way to Homemade Butter

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN