Senaat spreekt Trump vrij met betrekking tot artikelen van beschuldiging

De Senaat stemde op 5 februari voor vrijspraak van president Donald Trump betreffende beide artikelen van beschuldiging, waarmee het derde proces van ‘impeachment’ in de Amerikaanse geschiedenis werd beëindigd.

De senatoren stemden bijna allemaal volgens hun partijopvatting over de vrijspraak van de president omtrent de twee aanklachten tegen hem: machtsmisbruik en obstructie van het Congres.

De senatoren stemden met 52 – 48 over het eerste artikel van afzetting en met 53 – 47 over het tweede artikel.

“De Senaat heeft Donald Trump, president van de Verenigde Staten, berecht vanwege twee artikelen van beschuldiging die hem door het Huis van Afgevaardigden waren aangezegd, waarbij tweederde van de aanwezige senatoren hem niet schuldig heeft bevonden aan de beschuldigingen die erin zijn vervat: het is daarom, bevolen en beoordeeld dat de genoemde Donald John Trump zal zijn, en hierbij is hij, vrijgesproken van de beschuldigingen in genoemde artikelen”, zei opperrechter John Roberts, die voorzitter was bij het proces.

Geen van de Democraten stemde voor vrijspraak van de president omtrent een van beide artikelen. Senator Mitt Romney (Republikein voor Utah) brak met zijn partij om te stemmen voor veroordeling van Trump wegens machtsmisbruik.

“De president is schuldig aan een verschrikkelijk misbruik van vertrouwen van het publiek”, zei Romney in de senaat voor de beslissende stemming. “Wat de president deed was fout, ernstig fout.”

Romney en senator Susan Collins uit Maine waren de enige Republikeinen die vóór de beslissende stemming stemden om extra getuigen te horen. Collins stemde voor vrijspraak van de president van beide artikelen van beschuldiging.

“Deze beslissing gaat niet over of je deze president leuk vindt of niet”, zei Collins voor de stemming.

De stemming van de Senaat beëindigde vier maanden van procedures die begonnen met een aankondiging door House Speaker Nancy Pelosi op 24 september 2019. Na een snel onderzoek in het Huis, beschuldigden de Democraten de president middels een stemming volgens partijlijnen van machtsmisbruik en obstructie van het Congres.

“De senaat van de Verenigde Staten is gemaakt voor momenten als deze”, zei meerderheidsleider Mitch McConnell (Republikein uit Kentucky), vóór de stemming in de senaat. “De Framers voorspelden dat verhitte partijen van tijd tot tijd de meerderheid van het Huis zouden kunnen domineren. Ze wisten dat het land een firewall nodig zou hebben om te voorkomen dat partijdige vlammen onze Republiek verzengen.”

De vrijspraak in het proces stond vrijwel vast, met Republikeinen die een meerderheid van 53-47 in de Senaat hadden; voor een veroordeling was een ruime meerderheid van 67 stemmen per artikel nodig.

In een toespraak vóór de stemming beschuldigde Senaat Minderheidsleider Chuck Schumer (Democraat-New York) de Republikeinen ervan de president te dekken.

“De House managers stelden vast dat de president de grote macht van zijn positie misbruikte in een poging vals te spelen in een verkiezing en de meerderheid van de Senaat is bereid de andere kant op te kijken”, zei Schumer.

Tijdens het Senaatsproces beschuldigden pleitbezorgers van de Democraten Trump van misbruik van de macht van zijn ambt door Oekraïne onder druk te zetten, teneinde zijn politieke rivalen te onderzoeken, waaronder voormalig vice-president Joe Biden. De Democraten beweerden dat de president $ 400 miljoen aan hulp voor de Oekraïne gebruikte om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onder druk te zetten om aan zijn wensen te voldoen en dat, zodra het Congres het vermeende plan begon te onderzoeken, Trump het onderzoek belemmerde.

De advocaten van Trump, geleid door de raadsman van het Witte Huis, Pat Cipollone, voerden aan dat de Democraten hun zaak niet hadden bewezen, en benadrukten het gebrek aan getuigen die uit de eerste hand de claims konden ondersteunen.

Gedurende het beschuldigingsonderzoek en het proces in de Senaat heeft Trump de procedure afgedaan als een ‘hoax’ van de Democraten. De president heeft gewezen op het transcript van zijn telefonische gesprek van 25 juli 2019 met Zelensky als het ultieme bewijs van zijn onschuld.

Tijdens het gesprek vroeg Trump aan Zelensky om het ontslag van de Oekraïense topofficier van justitie, Viktor Shokin, te ‘onderzoeken’. Twee weken voordat Shokin onder druk werd gezet om zijn ontslag in te dienen, had zijn kantoor beslag gelegd op de activa van Mykola Zlochevsky, de eigenaar van de Oekraïense gasreus Burisma. Destijds bekleedde Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, een lucratieve positie in de raad van bestuur van Burisma. Joe Biden heeft sindsdien meerdere keren opgeschept dat hij Shokin’s ontslag heeft afgedwongen door te dreigen $ 1 miljard aan hulp voor Oekraïne in te houden.

Hoewel Joe en Hunter Biden elk wangedrag hebben ontkend, gaf Hunter Biden toe dat hij geen goede inschatting had gemaakt door lid te worden van de raad terwijl zijn vader vice-president was. Joe Biden gaf op 2 februari ook toe, tijdens een interview met NBC’s ‘Today Show”  dat het “slecht voor het imago” was.

“Ja. En mijn zoon zei dat”, zei Biden.

Voormalig nationale veiligheidsadviseur John Bolton zorgde voor een wending aan het proces toen beweringen naar de pers werden gelekt uit zijn niet-gepubliceerde boek. In het boek beweerde Bolton naar verluid uit de eerste hand kennis te hebben van Trump’s betrokkenheid bij de vermeende campagne om Oekraïne onder druk te zetten.

Democraten staakten hun streven om Bolton te laten getuigen tijdens het onderzoek van het Huis van Afgevaardigden, maar vroegen hier weer om nadat de inhoud van het boek was gelekt. Republikeinen verwierpen het oproepen van Bolton en andere aanvullende getuigen.

Trump heeft de beschuldiging niet genoemd tijdens een optimistische State of the Union-toespraak op de avond voor de vrijspraak. Als een teken van hoe de beschuldigingen de scheiding tussen de twee partijen vergrootte, schudde Trump voorafgaand aan zijn toespraak niet de uitgestrekte hand van Pelosi. Toen Trump zijn toespraak beëindigde, verscheurde Pelosi een kopie van de voorbereide opmerkingen van de president.

De vrijspraak van de president komt twee dagen na de eerste 2020 presidentiële voorverkiezing in Iowa. De Democraten beweerden dat de ouverture van Trump aan de Oekraïne een poging vormde zich te bemoeien met de verkiezingen van 2020. Terwijl Trump een handige overwinning scoorde in Iowa op 3 februari, moesten Democraten in Iowa nog rapporteren over de definitieve resultaten van de voorvergadering tegen de tijd dat Trump werd vrijgesproken op de middag van 5 februari. Partijfunctionarissen gaven de vertraging de schuld aan problemen met een app voor de mobiel die gebruikt werd om de resultaten te melden.

De score omtrent de goedkeuring van Trump, schommelde tussen de midden- en lage veertig, maar bereikte een nieuw hoogtepunt van 49 procent in de nieuwste Gallup-peiling, die werd uitgevoerd toen het Senaatsproces het einde naderde. Uit de peiling bleek dat 51 procent van het publiek positief tegen de Republikeinse Partij aankeek, de eerste keer sinds 2005 dat het meer dan 50 procent was.

Door Ivan Pentchoukov

Volg Ivan op Twitter: @ivanpentchoukov

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN